6 lucruri care te vor impresiona la GNOME 3.24

0
gnome

Programat pentru lansare pe 22 martie, GNOME 3.24 își va depăși cu siguranță predecesorul din cam toate punctele de vedere, însă unele dintre noutăți vor fi nu doar impresionante ci și foarte utile. 

GNOME 3.24 reprezintă cea de-a 33-a versiune stabilă a acestui mediu grafic, lucru care nu face decât să ne inspire și mai multă încredere ca utilizatori, dovedindu-se a fi una dintre cele mai bune alegeri din perspectiva raportului design/eficiență/stabilitate. Vă prezentăm în cele ce urmează șase funcții noi și utile.

1. Night Light

Această funcție este una oarecum revoluționară și rolul ei este acela că va preveni tulburările de somn provocate de expunerea prelungită la lumina albastră a monitorului în timpul nopții. Night Light va veni dezactivată din fabrică însă poate fi pornită din System Settings -> Display. Odată activată, ea va ajusta discret temperatura culorilor emise de monitor în funcție de oră. În timpul zilei, ecranul va arăta normal, dar seara culorile vor deveni mai calde prin diminuarea cantității de lumină albastră. Se spune că asta va ajuta la menținerea ciclului natural de somn și va preveni oboseala ochiului. În funcție de locația unde ne aflăm, Nigh Light va acționa la răsăritul și la apusul soarelui. Dar se pot crea și orare personale după care să se (dez)activeze. Un mare avantaj este prezentat și de faptul că Nigh Light va funcționa atât pe X11 cât și pe Wayland, lucru care nu se poate spune și despre aplicații similare precum RedShift.

2. Aplicați noi

Două noi aplicații care vor face parte din GNOME 3.24 sunt Recipes și Games.

Recipes este o aplicație desktop pentru rețete culinare. ne permite căutarea, urmarea instrucțiunilor pas cu pas, convertirea ingredientelor într-o listă de cumpărături și chiar adăugarea de rețete proprii cu fotografii. Are și un ‘cooking mode’ fullscreen.

Games este un manager și un player de jocuri hibrid. Este ceva în genul unui player de muzică, doar că este pentru colecția de jocuri. Poate lista și și lansa jocurile de pe Steam dar și cele open source. Poate chiar rede jocurile de PlayStation în cazul în care aveți discurile originale.

3. Un browser Web mai puternic

Web este browser-ul web preinstalat pe Gnome, adesea ignorat de utilizatori, care preferă să folosească aplicații mai cunoscute precum Mozilla Firefox sau Google Chrome. Dar browser-ul cunoscut sub numele de Epiphany nu se dă bătut. Pe GNOME 3.24, acesta vine cu unele funcții noi, așa că merită încercat.

4. Informații meteo în zona de notificări

GNOME 3.24 vine cu o zonă de notificări îmbunătățită. Are un layout mai simplu, ceea ce face citirea și ștergerea notificărilor mai ușoară. Informațiile meteo sunt de asemenea integrate în notificări. Nu mai este necesară instalarea unei extensii separate pentru meteo, din moment ce aceste informații sunt afișate sub calendar.  Sunt afișate informații sumare precum starea vremii și temperatura, în funcție de locație. Dacă locația este dezactivată, va da o eroare.

5. Pictograme mai reușite

Când vine vorba de design, Gnome-ul are o mică problemă. Tema de bază și setul de iconițe nu prea arată din prezent. Din fericire însă, versiunea 3.24 pare să fi remediat oarecum acest neajuns, mai ales în ceea ce privește pictogramele. A fost mărită rezoluția lor, pentru a fi afișate clar pe ecranele HD, unele au fost redesenate, dându-li-se un aspect mai modern.

6. Suport pentru plăcile grafice duale

GNOME 3.24 oferă suport pentru laptop-urile cu două plăci grafice. În sfârșit! Putem alege ce GPU să folosim atunci când deschidem o aplicație cu doar un click dreapta pe pictograma din dock sau din bara de favorite. De asemenea, putem vede informații despre am bele plăci grafice din System Settings.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here