Acest script organizează pe categorii aplicațiile din GNOME Launcher

0
appfixer linux pentru prieteni pentruprieteni.com

Pe vremuri, în mediul grafic GNOME, aplicațiile se găseau într-un meniu, organizate pe categorii, foarte ușor de găsit pentru orice utilizator. Însă începând cu GNOME 3, această organizare implicită a dispărut, aplicațiile apărând “la grămadă”, așezate doar în ordine alfabetică în acel Launcher.

Pentru cei care duc dorul vechii organizări pe categorii a aplicațiilor din GNOME, și aveți perfectă dreptate să simțiți lipsa acestei facilități, există mai multe soluții. Una ar fi să vă creați propriile foldere și să grupați aplicațiile în acele foldere după propriile criterii (vezi aici), instalarea unei extensii GNOME care să afișeze aplicațiile pe categorii, dar și o a treia soluție, despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Rularea unui script relativ simplu poate face ca aplicațiile din launcher-ul GNOME să fie grupate automat în principalele categorii, conform standardului freedesktop.org (de exemplu Accessories, Games, Graphics, Internet, Office, Programming, Science, Sound & Video, System Tools, Universal Access etc.).

Cei ce nu cunosc cu exactitate care este rolul fiecărei aplicații instalate vor găsi extrem de util acest mod de organizare, în funcție de domeniul de activitate. Tot ce trebuie făcut constă în descărcarea scriptului GNOME Dash Fix (creat de Ben Godfrey) folosind link-ul de mai jos, setarea permisiunilor necesare și apoi execuția acestuia. Scriptul poate fi descărcat de pe Github, în variantă interactivă (interactive.py) sau în varinată legacy (appfixer.sh). Varianta interactivă are avantajul că permite unele setări și are funcția de Undo.

GNOME Dash Fix pe Github (click aici)

După descărcare, deschideți Terminalul și folosnd comanda “cd” mergeți în folderul unde ați descărcat scriptul. Apoi este necesară setarea permisiunilor pentru execuție. Vom folosi comanda aceasta:

chmod +x ./numecompletscript

în loc de “numecompletscript” vom scrie “interactive.py” sau “appfixer.sh”, în funcție de varianta descărcată (fără ghilimele).

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here