Acestea sunt aplicațiile Google pentru Linux-ul tău

0
pentruprieteni.com logo
pentruprieteni.com logo

Un mit demontat

Un motiv destul de des invocat de către cei care strâmbă din nas atunci când aud termenul “Linux “, constă în așazisa lipsă a unor aplicații esențiale pe această platformă. Puțini știu, ori vor să audă asta, că toți dezvoltatorii care se respectă au realizat versiuni ale aplicațiilor pe care le păstoresc capabile să ruleze pe Ubuntu, openSUSE, Fedora, Linux Mint, etc. Credeți-ne, nu sunt puțini. Pe Linux Mint 18, ca să dăm doar un exemplu, sunt disponibile peste 50.000 de aplicații.

Google

Google intră în categoria celor care nu discriminează Linux-ul și care a înțeles să ofere versiuni ale softurilor pe care le-a creat pentru toate sistemele de operare desktop ale momentului. Ce să-i faci, tot mai puțin tinde să conteze sistemul de operare pe măsură ce Windows-ul tot pierde teren. Așa se face că, aplicații interesante și extrem de utile, precum Google Chrome sau Google Earths, sunt disponibile și pe Linux, și asta nu ieri sau de azi, ci de multă vreme.

Am putea spune că, Google se ține bine la capitolul prezență pe Linux. Pe lângă softurile amintite mai sus, alte câteva aplicații noi au populează grădina Linux: Google Music Manager, Google Voice and Video Chat, mod_pagespeed for Apache, ori Google Web Designer.

Google oferă aceste softuri în două formate, rpm ori .deb. De asemenea, softurile pot fi instalate și prin intermediul terminalului, atât în cazul sistemelor pe 32 bit cât și în cazul celor pe 64 bit. Între versiunile softurilor disponibile pe macOS, Windows și Google, nu există diferențe. Desigur, din ceea ce am constatat, acestea parcă funcționează mai rapid și mai bine pe Linux, dar asta este o cu totul altă poveste.

Ce trebuie să faci

Primul pas:

Pentru a instala corect Google Chrome, spre exemplu, ori altă aplicație din portofoliul gigantului, trebuie să introduci, în primă fază, cheia Google. Acest procedeu presupune utilizarea terminalului, copierea sau scrierea comenzilor de mai jos și validarea acestora utilizând tasta „Enter”.

Pentru Ubuntu și derivatele

wget -q -O – https://dl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | sudo apt-key add –

Pentru sistemele bazate pe rpm (Fedora, SUSE, Mandriva, RHEL, etc.)

wget https://dl.google.com/linux/linux_signing_key.pub

sudo rpm –import linux_signing_key.pub

Al doile pas:

Este la fel de simplu ca și primul. Accesați pagina disponibilă pentru fieacare aplicație Google, descărcați pachetul compatibil cu sistemul vostru de operare și instalați-l.

Google Music Manager, Google Voice and Video Chat, mod_pagespeed for Apache, ori Google Web Designer.

Observație

Pentru a putea copia rapid aceste comenzi vizitează depozitul pe Care Google l-a pregătit pentru Linux, poți accesa pagina pe care acesta a construit-o pentru Linux. Click aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here