take-a-break-open-pentruprieteni

Munca este foarte importantă, iar timpul ni se pare adesea insuficient pentru a duce la îndeplinire tot ce ne-am propus și/sau tot ce ni se cere. Se întâmplă din ce în ce mai des să fim complet absorbiți de ceea ce lucrăm și uităm de noi la propriu. Uităm că trebuie să ne alimentăm sau pur și simplu să ne odihnim sau să facem mișcare. Când apucăm să ne uităm la ceas, ne dăm seama că au trecut ore bune în care nu am întrerupt lucrul nici măcar un minut și ne simțim atunci complet extenuați, chiar incapabili de a continua pentru alte câteva ore. Poate cu totul ar fi stat lucrurile dacă am fi făcut câte o pauză din când. Cu siguranță am fi mult mai productivi dacă ne-am organiza timpul mai bine și am acorda importanța cuvenită acestor scurte perioade de refacere de care corpul nostru are atâta nevoie.

Pentru cei care lucrează la computer și uită de pauză sau pur și simplu preferă să o amâne, asta ducând de fapt la accentuarea stării de oboseală, există o aplicație care pur și simplu te obligă să îți întrerupi activitatea pentru o perioadă pe care o stabilești anterior și la un interval de timp de asemenea configurabil. Aplicația despre care vă vorbim se numește “Take a Break” (“Ia o pauză”) și poate fi uneori extrem de utilă celor dependenți de muncă. Se instalează extrem de ușor pe Ubuntu și celelalte distribuții GNU/Linux derivate din acesta. Doar scrieți următoarele trei comenzi în Terminal, tastați Enter după fiecare și, atunci când vi se va cere, introduceți parola și tastați din nou Enter.

sudo add-apt-repository ppa:vlijm/takeabreak
sudo apt-get update 
sudo apt-get install takeabreak

După instalare, “Take a Break” devine disponibilă la căutare și adăugare în bara Unity. Aplicația are o interfață grafică foarte sugestivă care ne oferă următoarele opțiuni:

take-a-break-ui-pentruprieteni

  • Posibilitatea de a porni automat la login
  • Buton ON/OFF care o activează/dezactivează
  • Intervalul de lucru (în minute)
  • Setarea duratei pauzei (în minute)
  • Afișarea de notificări
  • Smart resume (posibilitatea ca după pauză să se înceapă contorizarea timpului după ce utilizatorul începe propriuzis să lucreze)
  • Afișarea de explicații
  • Diferite efecte care vor fi active în timpul pauzei, făcând imposibil sau îngreunând lucrul la computer, în funcție de ceea ce alegem din următoarele: întunecarea ecranului, rotirea imaginii cu susul în jos, activarea screensaver-ului și blocarea ecranului, mesaj cu numărătoare inversă sau blocarea ecranului)

Nu e cazul să vă îngrijorați de resursele consumate deoarece aplicația “Take a Break” este de fapt un script care rulează în background fără să afecteze perceptibil performanța computerului. Utilitatea ei se dovedește în timp, când efectele sale benefice asupra sănătății s-ar putea să devină vizibile.

Noi am instalat această aplicație pe Ubuntu și încercăm acum să ne conformăm programului de lucru autoimpus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here