efast browser pentru prieteni pentruprieteni.com

Dacă sunteți utilizator de Windows, e bine să știți de existența unui nou pericol și sa fiți mai prudenți atunci când folosiți installere care provin din surse nesigure. Unele dintre aceste installere (bundleware) conțin software rău intenționat de a cărui instalare nu sunteți anunțați atunci când le rulați. Un astfel de soft, pe cât de ingenios pe atât de periculos, este eFast Browser care, odată instalat efectuează o serie de trucuri pentru a rămâne în continuare neobservat și a vă crea probleme. Iată cum acționează:

  • rulează în locul browser-ului Google Chrome, deoarece arată identic cu acesta, fiind este bazat pe Chromium, varianta open source a Google Chrome, dar comportamentul său reprezintă un pericol pentru utilizator;
  • se setează singur ca predefinit și se asociază cu numeroase fișiere de sistem precum HTML, JPG, PDF, GIF, PDF etc., deturnându-le;
  • deturnează și asocierile URL precum FTP, HTTP, HTTPS, MAILTO etc.
  • înlocuiește scurtăturile către website-uri din Chrome cu versiuni proprii;
  • își asigură cât mai multe oportunități de a se deschide;
  • În momentul în care se deschide, eFast Browser are un comportament deranjant la prima vedere, dar mult mai periculos în realitate. Este deranjant deoarece deschide o mulțime de ferestre pop-up cu reclame, deasupra paginii care vizitate. Unele dintre aceste reclame duc către site-uri de comerț online în timp ce altele fac legătură către pagini web virusate, fapt care crește riscul infectare a PC-ului.

eFast, conform PCRisk, colectează informații despre site-urile vizitate cu posibilități de identificare personală. Acest aspect este și mai neliniștitor, în măsura în care încercând să accesați din Chrome politica de confidențialitate a companiei Clara Labs, aflată în spatele acestui browser, Clara Labs, veți primi un avertisment de malware.

Pentru a fi siguri că eFast nu s-a strecurat fără să băgați de seamă în locul lui Google Chrome, puteți verifica asta din Menu –> Settings –> About, unde apare totuși numele adevărat al impostorului.

De cele mai multe ori eFast vine la pachet cu alte programe pe care le descărcați de pe Internet. De aceea, când instalați programele respective, pentru a evita instalarea sa accidentală este bine să alegeți varianta “Custom/Advanced Install” pentru ca astfel să puteți anula instalarea de programe nedorite, categorie din care acest browser face parte. O soluție poate prea radicală pentru unii, dar mult mai sigură ar fi utilizarea cât mai puțin fecventă a Windows-ului. Linux-ul, cu distribuții ca Ubuntu sau Linux Mint, nu mai e demult sperietoare pentru cei neexperimentați și vine preinstalat pe numeroase laptop-uri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here