Când sinistrul vine, aceste aplicații îți pot salva viața

0

OBS

Acest articol are un scop educativ și informativ. Situațiile prezentate sunt posibile, dar nu obligatorii. Îți recomandăm să citeși în întregime acest articol, cine știe, poate o aplicație de aici îți va fi, vreodată, de folos. Dacă ne poți oferi sugestii suplimentare, te rugăm să ni le transmiți folosindu-te de câmpul de comentarii.

Dezastre

Dezastrele, comise de om sau de natură, nu pot fi, de cele mai multe ori, prevenite. În funcție de tipul și complexitatea lor, acestea pot determina pagube umane și materiale uriașe. Am putea spune că, după un astfel de eveniment, viața, cel puțin pentru o vreme, nu va mai fi precum cea pe care o cunoaștem astăzi. Adevărul este că omenirea se află într-un echilibru fragil și doar providența pare că împiedică un dezastru național, regional sau mondial.

În cazul unui dezastru natural, indiferent că vorbim de cutremure, inundații, incendii, tornade, epidemii, impact cu un corp ceresc etc., pe lângă supraviețuire, este imperios necesar să îi poți înștiința pe cei dragi de situația în care te aflii, să poți să le oferi locația ta și, la fel de important, să cunoști situația în care aceștia se află. În fapt, este crucial să te folosești cât mai eficient de orice sursă de informare de care dispui, pentru a putea lua decizii viitoare.

Am putea spune că, în general, un om, în timpul vieții, are de-a face cu astfel de întâmplări care îi dau existența peste cap, care îi împing organismul la maxim și care lasă urme adânci, atât pe plan fizic cât și pe plan mental. Fie că vorbim de cutremure, incendii, inundații, toate acestea își lasă mai mult decât bănuiți amprenta asupra noastră.

Pe lângă trusele de suprraviețuire pe care orice român ar trebui să le aibă în casă, dar și pe lângă o minimă pregătire personală și a familiei în privința modului în care trebuie acționat în astfel de momente, un instrument extrem de util, de care ne putem folosi de ceva vreme, este tableta sau telefonul inteligent. Încă nu s-a realizat niciun studiu care să ne spună câți oameni își datorează viața telefonului mobil sau vreunui mijloc modern de comunicare.

În sensul venirii în ajutor în caz de dezastre, au fost dezvoltate o serie de aplicații foarte utile. Cele mai multe sunt imperfecte dar, perfectibile. În anumite contexte, acestea se pot transforma în instrumete care pot salva vieți.

ȚINEȚI MINTE

Înainte de a citi propunerile noastre, trebuie să ținem cont și de câteva aspecte cruciale.

 • Cam orice dezastru natural, în funcție de cât de gravă este situația, duce la întreruperea energiei electrice și a comunicațiilor (telefon fix sau mobil, internet fix sau mobil). Practic, evul mediu este la o aruncătură de băț. Din acest punct de vedere, un telefon suplimentar, ideal prin satelit, și o baterie de rezervă încărcată, depozitate în locuri accesibile dar și sigure, sunt mai mult decât binevenite, dat fiind faptul că nu știm cât ar putea dura eventuala situație.
 • trusele de supraviețuire ar trebui sa conțină: cât mai multă apă, mâncare neperisabilă care să ajungă câteva zile și care să nu necesite pregătire termică, o trusă de prim ajutor, lanterne, baterii de rezervă, medicamente de care aveți nevoie pentru eventualele boli cronice cu care vă luptați, unelte, tot ce considerați, mai exact cam tot ce vă poate fi de folos într-o asfel de situație.
 • important este ca, indiferent ce s-ar întâmpla, indiferent ce veți vedea și trăi, să vă mențineți calmul. Nu servește nimănui să ne pierdem cu firea și să punem paie pe foc în starea generală de confuzie care poate domni încă din primele clipe ale unui dezastru.
 • nu trebuie nici să stai și să aștepți la infinit eventualul ajutor al autorităților românești care, mai mult ca sigur, vor fi depășite din prima secundă de situație, ci să încerci să faci cât mai multe pentru a te salva pe tine și pe cei care vor avea nevoie de ajutor. S-a dovedit de atâtea ori cum autoritățile noastre nu au ratat niciodată șansa de a-și dovedi incompetența, de a arâta că nu le pasă, iar dacă vrei să nu mori cu zile, ar fi bine să acționezi tu.
 • Nu trebuie să confunzi realitatea cu filmele americane despre dezastre, care, cam tot timpul, se termină cu bine. Aici suntem în România, iar filmele lor nu se aplică.

Aplicații care îți pot salva viața în caz de sinistru

 • Presupunând că traficul de date va fi blocat, la fel și primirea sau inițierea de apeluri ori de sms-uri, singura modalitate de informare o va reprezenta aplicația radio FM cu care este dotat orice telefon. Telefoanele prin satelit nu depind de rețelele mobile convenționale și pot asigura un semnificativ avantaj celor care și le permit.
 • Emergency Mode este o funcție care a fost introdusă în telefoanele de top și mai noi. Această funcție îți permite în general să economisești bateria telefonului, să contactezi o persoană de încredere prin sms și să îi oferi datele locației tale, să activezi lanterna, să activezi o alarmă foarte gălăgioasă etc. Asigură-te că știi să o folosești și că ai setat această funcție, în cazul în care telefonul tău este prevăzut cu așa ceva.
 • Aplicațiile care utilizează hărți offline. Dacă vă aflați într-o zonă necunoscută și în urma unui dezastru, rețelele mobile devin nefuncționale, aplicațiile clasice precum Google Maps nu vă mai sunt de niciun folos decât eventual dacă aveți salvată pe telefon/tabletă harta zonei în care vă aflați. Altfel, fără Internet, harțile nu se încarcă. Avantajul unor hărți offline constă în faptul că acestea sunt salvate pe dispozitiv, și vorbim aici nu de harta unui oraș ci de harți ce cuprind țări întregi, detaliate la nivel de străzi și clădiri. Un exemplu de astfel de aplicație este MAPS.ME, disponibilă atât pe Apple App Store cât și pe Google Play. O astfel de hartă detaliată a României, împreună cu sistemul de navigare, ocupă doar 194 MB spațiu de stocare, nesemnificativ am putea spune, comparativ cu situațiile dificile din care ne poate scoate. Este nevoie doar ca telefonul sau tableta să aibă funcția de localizare prin GPS activată, iar aplicația ne arată cu precizie poziția pe hartă. Nu trebuie decât să alegem unde vrem să ajungem și ne ghidează pe cea mai scurtă cale.
 • aplicațiile care pot detecta cutremure sunt foarte utile în cazul în care vrei să te pregătești pentru replicile care urmeazpă unui cutremur mare. Acestea nu au nevoie de conexiune la Internet deoarece se folosesc de accelerometru pentru a detecta vibrațiile. Iată câteva exemple de astfel de aplicații: Accelerometer Monitor, Seismograph sau Quake Alarma
 • First Aid. Aplicația este realizată de Crucea Roșie Americană și îți este utilă, chiar dacă trebuie să o cumperi, pentru simplul motiv că îți arată ce trebuie să faci în cazul în care ai nevoie de primul ajutor, sau trebuie să dai primul ajutor. Ai nevoie de limba engleză pentru a putea folosi corect aplicația. Există și aplicații similare, iar o căutare în magazinele Android, iOS sau Windows vă poate oferi alternativa. Echivalentul românesc este aplicația Primul Ajutor.
 • Aplicații de tip busolă și flashlight. Acestea te ajută enorm prin stabilirea punctelor cardinale și prin transformarea dispozitivului într-o sursă puternică de lumină. Un exemplu ar fi CM Flashlight (Compass, SOS), aplicație disponibilă pe Android sau Flashlight, disponibilă pe iOS.
 • banalele aplicații de chat sunt mai mult decât utile, asta în cazul în care Internetul continuă să mai funcționeze.

Lista rămâne deschisă, contăm și pe ajutorul tâu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here