KDE Connect poate fi utilizat și pe Ubuntu

0
kde-connect-android

Ce este KDE Connect

KDE Connect reprezintă un software prin intermediul căruia dispozitive precum laptopul, telefonul și/sau tableta pot comunica între ele, ajutându-ne să trimitem/primim fișiere de pe un dispozitiv pe altul, să transmitem diverse comenzi sau chiar să vedem notificările de pe un dispozitiv pe celălalt. Spre exemplu, cu ajutorul KDE Connect, putem utiliza telefonul mobil ca telecomandă pentru PC/laptop. Comunicarea între dispozitive se efectuează criptat în rețeaua Wi-Fi la care dispozitivele trebuie să fie conectate. Acest proiect permite dezvoltatorilor să realizeze module cu diverse funcții suplimentare. Momentan, KDE Connect oferă aplicații client pentru sisteme de operare precum Linux, Android și Blackberry, dar se intenționează extinderea și către iPhone.

Mulți consideră că este necesar să aibă instalată pe PC/laptop o distribuție GNU/Linux cu mediu grafic KDE pentru a instala KDE Connect și a se bucura de facilitățile pe care le oferă. Dar nu este deloac așa! KDE Connect poate fi utilizat fără probleme și pe alte medii grafice precum Unity, Xfce, MATE sau Cinnamon.

Ceea ce face posibilă utilizarea KDE Connect pe alte medii grafice este indicator-kdeconnect, un applet pentru notificări care reușește să facă legătura între dispozitive și să integreze această funcție pe mediile grafice bazate pe GTK. Indicator-kdeconnect oferă acces rapid, cu un singur click la dispozitivele conectate. Mai are o funcție numită kdeconnect-send care permite trimiterea de fișiere direct din meniul contextual de pe Nautilis, Caja sau Nemo. Pentru a o putea folosi, este necesar doar să instalați pachetul python-nautilus, python-caja sau python-nemo, în funcție de managerul de fișiere pe care îl utilizați.

KDE Connect este o aplicație extrem de utilă și unul dintre principalele motive invocate de cei ce utilizează KDE. Pentru a face sincronizarea cu Android este necesară instalarea unei aplicații pe telefonul mobil, aplicație disponibilă în Google Play (click aici).

Ce puteți face utilizând KDE Connect

  • vedeți notificările Android pe Desktop (Ubuntu, Linux Mint etc.)
  • vedeți nivelul de încărcare a bateriei telefonului
  • trimiteți/primiți fișiere la/de la telefon/PC
  • utilizați ecranul telefonului ca touchpad și/sau tastatură pentru PC
  • apelați telefonul pentru a-l găsi, în caz că nu vă mai aduceți aminte unde l-ați lăsat (nu vă costă nimic)
  • controlați player-ul media de pe PC folosind telefonul
  • sincronizați clipboard-ul între telefon și desktop
  • rulați comenzi și lansați aplicații

Cum se instalează KDE Connect pe Ubuntu 16.04 LTS

Prima dată vom instala KDE Connect și vom face asta adăugând un PPA. Vom folosi următoarea comandă:

sudo add-apt-repository ppa:varlesh-l/indicator-kdeconnect

Apoi vom face instalarea propriuzisă:

sudo apt update && sudo apt install kdeconnect

în final, va trebui să descărcăm și să instalăm cea mai recentă versiune stabilă de indicator-kdeconnect.

Click aici pentru a descărca indicator-kdeconnect 0.4

Dacă până aici lucrurile au decurs fără probleme, vom instala aplicația client pentru Android (click aici). Deschidem aplicația, apoi, de pe PC, deschidem KDE Connect Indicator și din meniul acesteia alegem “Request pairing” pentru a conecta cele două dispozitive. Pentru a activa sau dezactiva diversele module, deschideți aplicația principalaă pe desktop (KDE Connect), alegeți dispozitivul conectat și (de)bifați modulele care vă interesează. De aici încolo, vă lăsăm pe voi să descoperiți.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here