Red Moon – o aplicație open source pentru sănătatea ta

0
red moon aplicații pentruprieteni.com

O problemă modernă

Odată cu lăsarea serii, majoritatea dintre noi obișnuim să ne petrecem timpul rămas în fața unui ecran, iar rețelele de socializare eușesc să ne țină treji până târziu în noapte la discuții online cu prietenii, citind un e-book sau vizionând clipuri video. Dar genul acesta de activități nu au deloc un efect pozitiv asupra sănătății noastre, iar odată cu trecerea anilor, ele devin din ce în ce mai vizibile și mai puțin reversibile. Pot apărea nu doar probleme de vedere și/sau ale sistemului locomotor, de care poate știați deja, ci și multe altele, destul de grave, oarecum neașteptate.

Ecranele moderne, luminoase și încărcate de culori cât mai vii se pare că au efecte mult mai grave decât senzația de ochi uscați pe care o resimțim pe moment. Studii de specialitate au evidențiat că expunerea la lumină albastră în timpul nopții are efecte secundare grave asupra sănătății.

Despre lumină

Lumina vizibilă, spre exemplu, este compusă din mai multe lungimi de undă (culori), iar, în mod natural, odată cu apusul soarelui, cantitatea de lumină scade, lucru care joacă un rol esențial în funcționarea organismului (ritmul circadian). În timpul zilei, când lumina este foarte puternică, expunerea la lumină albastră prezentă în lumina albă duce la scăderea nivelului de melatonină (hormonul somnului) și astfel rămânem treji. Primim o doză aproape la fel de mare de lumină albastră și în timpul nopții, când utilizăm laptopul, telefonul sau tableta.

Iată care sunt urmările:

  • inhibarea producției de melatonină are ca efect un somn mai superficial și de mai scurtă durată
  • modificări ale ritmului circadian natural ce au un impact nedorit asupra altor funcții biologice
  • ritmul circadian perturbat și calitatea scăzută a somnului ne afectează sistemul imunitar, făcându-ne mai vulnerabili la nenumărate boli.

Soluția

Dar nu e cazul să ne impacientăm deoarece există la ora acutală modalități de a reduce doza de lumină albastră la care suntem expuși după apus. Putem instala aplicații care, în funcție de locația unde ne aflăm, scad cantitatea de lumină albastră emisă de ecranele dispozitivelor odată cu lăsarea întunericului. O aplicație open source care ne protejează sănătatea în acest mod este Red Moon. Dacă o instalați, veți observa că după apusul soarelui, ecranul telefonului sau al tabeltei va căpăta o nuanță roșiatică, semn că a fost redusă emisia de lumină albastră. De asemenea, se poate seta și scăderea în mod automat a luminozității.

De unde descarc?

Deși este open source, Red Moon nu este totuși gratuită. Dacă vrem să o instalăm de pe Google Play, va trebui să plătim pe ea 10, 99 RON. Software-ul open source poate să nu fie gratuit, deoarece free nu înseamnă neapărat gratuit. Vedeți mai jos ce înseamnă mai exact conceptele “Free” și “Open Source”.

La origine, acest software este totuși gratuit și aveți posibilitatea de a-l descărca în format APK de pe F-Droid, site-ul producătorului. Dezavantajul constă în faptul că nu veți beneficia de update automat, ca atunci când instalați de pe Google Play.

De asemenea, dacă vă interesează codul sursă al Red Moon, îl găsiți și pe GitHub. (click aici).

Aveți grijă de sănătatea voastră. Fără sănătate, nimic nu mai are valoare!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here