Suspect – funcția “Street View” este dezactivată în cazul Republicii Moldova

0
street view pentru prieteni

Povestea Google “Street View”

Funcția “Street View” este gratuită și permite utilizatorilor Google Maps ori Google Earth să viziteze, virtual ce-i drept, anumite locații. Practic, fără pic de efort, stând doar în fața computerului, vă puteți plimba pe drumurile ce împânzesc Terra. Aveți șansa, în acest mod unic, de a descoperi frumusețea unor locuri în care poate nu veți ajunge niciodată.

Excursia este fluentă și interactivă, turistul de ocazie având posibilitatea de a interacționa cu peisajul. Astfel, dacă te interesează o anumită zonă poți să te apropii ori poți să rotești privirea. Sunt, din considerente ce țin de dreptul la intimitate, anumite părți blurate, numerele de înmatriculare de la mașini, fețele celor surprinși pe stradă, obiectivele militare etc. Cu toate acestea, efectul rămâne același.

Mașinile Google

Întreaga scanare a zonelor prezente în Street View a fost realizată de mașinile Google. Acestea au fost dotate cu o aparatură specială capabilă să fotografieze în 360 de grade. Chiar dacă au trecut câțiva ani de la momentul fotografierii, iar locurile/peisajele, între timp, s-au mai schimbat, pentru cei care doresc să viziteze anumite zone sau pentru cei care, pur și simplu, vor să își clătească “privirea”, această funcție este foarte utilă.

Scurt istoric

Serviciul “Street View” a fost lansat în SUA pe 25 mai 2007, în prezent, neexistând locație importantă din lumea civilizată în care să nu fie prezent. În România, aproape toate localitățile și satele au fost luate la pași mărunți de aparatura celor de la Google. Acum, întregul mapamond ne poate vizita țara, suntem ca o carte deschisă.

Bineînțeles, de-a lungul timpului, scandalurile nu au lipsit, Germania și Austria sărind la gâtul Google datorită unor probleme legate de respectarea intimității și de culegerea „accindentală” a unor date. Unda de șoc a trecut, mai multe modificări au fost făcute, între timp, serviciul a redevenit activ și pentru respctivele state.

Cazul “Republica Moldova”

La nivel mondial, sunt puține zonele, cele mai multe din Africa sau din țările în care domnesc regimuri autoritare, în care acest serviciu este nefuncțional. Din păcate, din rațiuni care ne scapă, deși are multe de arâtat unor potențiali turiști, în Republica Moldova, Google “Street View” este nefuncțional.
Situația din Moldova este de dată recentă. În urmă cu 2-3 ani, acest serviciu era funcțional, fiind o plăcere să îl foloseși, peisajele moldovenești având ceva aparte.

Întrebare?

Cunoaște cineva motivul nefuncționării serviciului “Street View” în Republica Moldova?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here