Topul celor mai periculoase programe pe 2016

0
pentru prieteni attention

Un interesant și controversat top al celor mai vulnerabile aplicații pentru anul 2016 a fost făcut public de www.flexerasoftware.com. Practic, cei de la Secunia au încercat identificarea vulnerabilităților avute de aplicații și de sisteme de operare și realizarea unei ierarhizări a acestora în funcție de numărul vulnerabilităților și nu a gravității acestora. Desigur, unele vulnerabilități sunt mai puțin periculoase decât altele, dar toate pot fi folosite de instituții guvernamentale sau private și de hakeri pentru a obține fel și fel de avantaje de pe urma utilizatorilor.

Fără să intrăm în detaliile modului în care acest top a fost întocmit, precizăm că în primele 20 de poziții se află aplicații sau sisteme de operare folosite la scară planetară. De asemenea, nu puntem să nu observăm faptul că un anume sistem de operare și o anume companie par să își fi revenit spectaculos în timp ce concurența dă brusc semne de incompetență. Ciudat, nu-i așa? Să încerce cineva să își promoveze un anume produs? În fond, nu ar fi pentru prima oară când au loc astfel de campanii.

Revenind la top, constatăm că pe poziția fruntașă, cu “doar” 516 vulnerabilități, se află cel mai folosit browser al momentului și anume Google Chrome, urmat de Adobe Flash Player, cu 457 de vulnerabiltăți. De remarcat faptul că Mozilla Firefox se regăsește pe pozița 4, fiind, din acest punct de vedere, conform site-ului secunia.com, un pic mai sigur. Internet Explorer stă mai bine decât Firefox și Chorme, numărul de doar 197 de vulnerabilități plasându-l pe locul 5. Poziția a treia după numărul de vulnerabilități este deținută de Adobe Air, cu 306 elemente vulnerabile.

Din fericire pentru utilizatorii GNU/Linux, în top 25 cele mai vulnerabile programe ori sisteme de operare nu întâlnim niciun sistem de operare Linux. Singurul sistem de operare prezent în top este Windows 7, plasat pe poziția a 6, cu doar 144 de probleme. Practic, la o privire atentă asupra acestui top al celor mai periculoase programe pe anul 2016, observăm că acesta este clar dominat de Microsoft prin produsele sale.

secunia top pentru prieteni pentruprieteni.com
sursă imagine: www.flexerasoftware.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here