7 C
București
joi, februarie 29, 2024
Acasă Blog

Odio, modern, plăcut și util, contribuie la buna ta dispoziție

0

Odio

Odio poate intra cu ușurință în categoria aplicațiilor pe care să le folosești zi de zi. Pentru unii, Odio poate deveni un must have, chiar dacă softul este în faza beta și a apărut doar de puțin timp. Fără să exagerăm, putem spune despre acest soft că își aduce cu brio contribuția la relaxarea utilizatorului.

Ce este?

Odio este o aplicație modernă, plăcută și utilă, prin intermediul căreia poți asculta mii de posturi de radio. Fie că vorbim despre posturi românești, europene sau de dincolo de ocean, Odio își face treaba relaxat în materie de streaming.

În plus, modul în care arată și se simte Odio ne spune că a cam trecut vreme aplicațiilor de pe vremea bunicii. Solftul se înscrie cu succes într-un nou trend ce vizează oferirea unei experiențe grafice moderne. Nu este un secret, un design plăcut contribuie la succesul unei stări de bine. În culori vii, intuitiv și funcțional, Odio își face cu succes treaba.

Puncte tari

 • interfață modernă, frumoasă, curată și intuitivă
 • faptul că este gratuit
 • disponibilitatea multiplatformă (Linux, macOS și Windows)
 • posibilitatea de a căuta în funcție de anumite criterii: țară, limbă și tag-uri
 • posibilitatea de a salva stațiile la „favorite”
 • existența a două interfețe grafice: dark și light
 • funcționalitate și rapiditate
 • existența unei funcții foarte utile, „ascultate recent”

Puncte slabe

Unii ar căuta un pic de nod în papură. Precum majoritatea aplicațiilor din prezent, Odio nu este open source. Asta, pentru noi, nu este chiar un capăt de țară.

Concluzie

Aplicația funcționează fără să pună probleme, fapt pentru care ne-a determinat să îl lăsăm instalat pe Linux Mint 19.1. Ne place interfața, faptul că nu devorează resursele PC-ului, stabilitatea și rapiditatea de care dă dovadă. Deși nu putem vorbi de o listă prea mare de posturi de radio, câteva sute, cele existente funcționează. Suntem încrezători că Odio poate contribui cu succes la starea ta de bine. Succes!

Instalare

Pentru a instala aplicația te invităm să accesezi site-ul oficial al aplicației
(click aici)
. Găsești tot ce ai nevoie.

Indicii care îți sugerează că telefonul îți este ascultat

0

Telefonul îți este ascultat?

Există o serie de indicii care vă pot sugera faptul că telefonul își este ascultat. Acestea pot fi, de asemenea, și semne ale unor erori de sistem de operare sau de aplicații instalate dar și ale unor defecte de natură fizică ale dispozitivului. Se recomandă citirea acestui material cu precauție.

E mai simplu decât credeai

Înainte de toate, trebuie să înțelegi faptul că spionarea unor dispozitive de comunicație de genul telefoanelor mobile nu este o activitate așa de complicată după cum ar părea la prima vedere. În prezent, dacă dispui de fonduri suficiente, curaj și un spate solid, poți achiziționa, fără să dai prea multe de bănuit și fără bătaie de cap, fel și fel de dispozitive care pot intercepta apelurile inițiate de pe telefoane și nu numai. Sunt destule magazine online care oferă astfel de “servicii”.

Ce funcție ai?

Dacă ești o persoană importantă, deții o afacere sau o funcție cu răspundere, sau dacă ai supărat vreo astfel de persoană, citește cu atenție indiciile pe care ți le furnizăm mai jos. Dacă descoperi că te încadrezi în mai multe cazuri, îți recomandăm să nu crezi în coincidențe, dar nici să intri în panică, oricum nu rezolvi nimic.

Ce șanse sunt?

Desigur, șansele ca apelurile tale să fie interceptate, legal sau ilegal, sunt destul de reduse. Plecăm totuși de la premiza că, din punct de vedere tehnic, ar fi destul de dificil ca toate apelurile să fie înregistrate. Desigur, nu este imposibil. Cert este că nu poți fi niciodată sigur de nimic. În plus, instituțiile statului nu au obiceiul de a da din casă, știm și noi cât de bine își apără corbii ochii. Acest subiect va fi detaliat cât de curând.

Cum poți fi spionat?

De fapt, ești spionat zi de zi, de mai toate aplicațiile instalate pe telefon, care au și o sete  teribilă de informații, de către providerul de Internet care îți ține o evidență strictă a activității tale, în teorie, de bază, de operatorul de telefonie mobilă care înregistrează și el, la rândul său, date care te pot identifica. Teoretic, ne aflăm sub aripa legii și ar fi nevoie de mandat de la un judecător pentru a fi legal spionat. Dar de la teorie la practică, ne omoară realitatea din România. În fond, până și Facebook, Microsoft sau Apple au fost suspectați/acuzați  că ar fi lăsat portițe serviciilor din SUA, prin care acestea pot accesa ceea ce face utilizatorul.

Telefonul, tableta, laptop-ul, computerul, televizorul, pot fi, așadar, controlate prin intermediul unor aplicații, în sensul, spre exemplu, de a le fi activată camera sau/și microfonul, fără ca tu să ai habar. De asemenea, tot traficul tău de date, realizat prin intermediul dispozitivului, poate fi la fel de bine controlat. Unde mai pui că  prin conectare directă la centralele operatorilor, serviciile pot avea acces direct la convorbirile tale.

Precedente

Nu demult, ziarele relatau despre pățania unui cuplu deținător de Windows. Un individ, om simplu de prin SUA, a fost descoperit că își spiona vecinii de ceva vreme. Se folosea în acest sens de rețeaua wireless a acestora și de un soft care permitea accesarea camerei Web și a microfonului laptop-ului. Nu ar fi fost prins dacă nu ar fi încercat să îi șantajeze, altfel el ar fi putut chiar și acum să se distreze pe seama vecinilor. Recent, Samsung a fost acuzat că își spionează clienții prin intermediul “plasmelor” sale iar în Marea Britanie au fost descoperite antene ale serviciilor secrete prin care acestea recepționau și spionau convorbirile clienților rețelelor de telefonie mobilă. Și tot recent, autoritățile au recunoscut că își spionează ilegal cetățenii, vezi aici. Așadar, ține cont că telefonul mobil poate fi ușor compromis și folosit pentru fel și fel de activități de spionaj de către firme, servicii și instituții, sau chiar de hackeri. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil.  Să nu uităm de obiceiul mafioților de a scoate până și bateria telefonului mobil atunci când se întâlnesc. Oare de ce? Chiar or fi așa de “dilii” sau știu ei ceva?

Semnele care pot sugera că un telefon este ascultat

 • bateria se consumă rapid chiar și când telefonul nu este activ

Durata de viață a unei baterii precum și numărul de reîncărcări la care aceasta poate fi supusă sunt reduse, indiferent câți bani ai dat pe telefon. Dacă aceasta dă semene de oboseală bruscă, materializată prin consumul rapid, este clar că există aplicații și procese în telefon care o consumă și care, în cel mai clar mod, lucrează la ceva sau pentru cineva, fără a te anunța.

 • telefonul se supraîncălzește

Acesta poate fi un semn clar de defecțiune fizică sau software sau de aplicație care rulează în background, fără acordul tău. Oricum am da-o, telefonul nu are voie să se supraîncălzească în timpul unei utilizări obișnuite sau chiar în stand-by (excludem de aici utilizarea unor aplicații mari consumatoare de resurse, de genul jocurilor). Verifică de îndată telefonul pentru a fi mai sigur, eventual scoate-i bateria, dacă acest lucru este posibil, în caz de bănuieli.

 • restartarea telefonului

La fel ca în cazul de mai sus, restartarea poate fi semnul unei defecțiuni sau o reacție a telefonului cauzată de supraîncălzire ori de sarcinile multiple  la care este supus. Problema poate fi gravă dacă restartarea are loc în timp ce telefonul se află în stand-by.

 • zgomote ciudate, foșnituri sau ecouri în timpul  convorbirii

Rețeaua sau vreun aparat de receptare a convorbirilor pot fi cauza acestora. Cert este că, într-o convorbire nu trebuie să se audă astfel de anomalii.

 • pierderea semnalului sau apariția unor rețele fantomă

Telefonul, rețeaua, dar și spionajul pot duce la astfel de incidente. Oricum am da-o, aparitția unei rețele necunoscute la care telefonul tău se conectează este un lucru grav.

 • ecranul se aprinde fără motiv în stand-by

Un antivirus setat să scaneze la o anumită oră poate aprinde ecranul, dar, la fel de bine poate fi și un soft spion care trimite date sau activează camera ori microfonul. Totuși, trebuie să ținem cont că și o setare a telefonului poate determina menținerea ecranului pornit.

5 servicii online pentru transfer gratuit de fișiere

0

5 servicii online pentru transfer

La dispoziția celor care doresc să transfere fișiere stau numeroase alternative care își fac treaba excelent. Unele sunt pe bani, altele gratuite și cu mici limitări, totuși, avem de unde alege.

Vă propunem să testați 5 servicii online pentru transfer care vă permit instant să transferați fișiere cunoscuților și nu numai. Atenție, ordinea prezentării acestora este aleatorie. Nu vorbim de un top și nu vă facem nicio sugestie. Vă sugerăm să citiți materialul și să alegeți varianta cea mai potrivită nevoilor voastre.

Filemail

Este o simplă aplicație online unde selectezi un fișier, scrii adresa cuiva și apeși ‘trimite’. Nu trebuie sa te îngrijorezi despre mărimea fișierului, viteza de transfer sau despre pagini greoaie pentru descărcare. Destinatarul primește un link și descarcă fișierul. Asta este!

https://drive.google.com

Puteți transfera în versiunea gratuită până la 50 de GB. În versiunea pro, la 15 dolari lunar, apar numeroase facilități.

WeTransfer

Este extrem de cunoscut și folosit. Versiunea gratuită a WeTransfer vă permite transferul a maxim 2 GB, nu solicită înregistrare, iar perioada de valabilitate a link-ului pentru download este de 7 zile. Vă recomandăm să îl folosiți, își face treaba.

Send Anywhere

Îți permite transferul gratuit a 10 GB cu o perioadă de valabilitate a link-ului de 2 zile. Click aici pentru a accesa acest serviciu.

Smash

Dacă WeTransfer impune limite în ceea ce privește dimensiunea fișierelor transferate, Smash nu face acest lucru. Teoretic, varianta gratuită nu impune limite în ceea ce privește dimensiunea fișierelor transferate și o perioadă de valabilitate a link-ului de 7 zile. Dacă ești dispus să scoți din portofel 5 euro pe lună (60 pe an), vei avea acces la versiunea pe bani.

Google Drive

Cine nu a auzit de acest serviciu?

Dimensiune maximă fișiere: 15 GB;
Perioadă valabilitate fișiere: nelimitat – e un serviciu de stocare, deci tu decizi când ștergi fișierele – de menționat e faptul că mailurile care se strâng la tine în Gmail ocupă o parte din acei 15 GB. Practic, e un spațiu pe care îl împarți între adresa de mail și Google Drive

Nuclear Music Player – streaming audio din surse multiple

0

Nuclear Music Player

Astăzi vom vorbi despre un player audio mai puțin cunoscut – Nuclear Music Player – dar care merită toată aprecierea datorită atât interfeței grafice moderne și intuitive cât și funcțiilor pe care le oferă. Nuclear Music Player permite streaming-ul audio din mai multe surse precum YouTube, SoundCloud, bandcamp sau Vimeo.

Avantajele streaming-ului

Muzica descărcată, oricât de multă, se întâmplă să nu fie suficientă, comparativ cu cea disponibilă prin streaming, de pe platforme online ca YouTube, SoundCloud și multe altele. Din punct de vedere cantitativ, un utilizator individual nu va reuși niciodată să rivalizeze cu acești giganți care dispun de capacitate de stocare aproape nelimitată. Majoritatea serviciilor de streaming dețin aplicații web sau mobile prin care conținutul devine accesibil aproape oriunde și de pe aproape orice dispozitiv, atâta timp cât există o conexiune la Internet. Marele avantaj al streaming-ului constă în faptul că același conținut este disponibil pe toate dispozitivele conectate, spre deoasebire de stocarea locală, caz în care colecția de muzică trebuie actualizată pe fiecare dispozitiv în parte.

pentruprieteni.com

Funcții oferite de Nuclear Music Player
Nuclear Music Player este o aplicație realizată la un nivel superior din punct de vedere calitativ, lucru observabil și din screenshot-uri. Aceasta preia conținutul din surse libere precum YouTube ori SoundCloud și îl afișează într-o interfață cu aspect modern și ușor de utilizat. Iată ce funcții și avantaje oferă:

 • Multiple surse de conținut
 • Fără publicitate
 • Interfață simplă și ușor de utilizat
 • Informații despre muzica nou apărută
 • Streaming de pe YouTube, SoundCloud, Vimeo și Bandcamp
 • Permite redarea inclusiv a playlist-urilor de pe YouTube
 • Calitate audio superioară
 • Suportă descărcarea în format .mp3 direct de pe YouTube
 • Este un software free și open source
 • Această aplicație este bazată pe Electron.

Descărcare și instalare

Nuclear Music Player se poate descărca de pe site-ul oficial, in mai multe formate, printre care .deb, AppImage, cod sursă, .exe etc. Așadar, poate fi folosit și pe Windows, chiar în format portabil. Vezi aici mai multe detalii.

Descarcă Nuclear Music Player

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

0

Anul 2024 

Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină „anul Ubuntu”. Unde mai pui că, în 2024 se împlinesc 20 de ani de când a fost lansată prima versiune a acestei distribuții. Așadar, 20 de ani de Ubuntu – La mulți ani, deci!

Ubuntu este o marcă de încredere pentru firme și utilizatori simpli, pentru dezvoltatori este un Rai stabil, precum și bază pentru un număr considerabil de alte distribuții Linux. Utilizatori sau pasionați de tehnologie au toate șasele să identifice Ubuntu cu ideea de Linux. 

De ce să nu recunoaștem?

De ce să nu recunoaștem, progresele realizate de acest gigant în ultimii doi ani evidențiază ambiții serioase din partea Canonical. Pentru multe voci, criza adolescentină pare ca s-a terminat, Ubuntu regăsindu-și drumul.

O scurtă privire asupra versiunii 23.10 arată cât de multe sau schimbat în bine, inclusiv cu câtă seriozitate privește Canonical spre viitor, alături de acest sistem de operare.

Ubuntu 24.04 LTS

În 2024, Ubuntu 24.04 LTS va reprezenta cea mai notabilă lansare din lumea Linux, fapt care va contribui la etichetarea acestui an drept „anul Ubuntu”. Iată câteva motive:

 • Discutăm despre o versiune LTS, recomandată pentru mediul de afaceri și pentru cei care vor ceva de durată și stabil, ce va fi susținută pentru cel puțin 5 ani. Așadar, nu puțini vor fi cei care vor trece la noua versiune.
 • Reprezintă bază pentru un număr uriaș de alte sisteme de operare Linux.
 • Ultimele lansări au arătat că Ubuntu vrea să recupereze din utilizatorii pierduți. Modernizarea și automatizarea distribuție, progresele uriașe de ordin estetic și funcțional dovedesc acest lucru.
 • Nu suntem singurii care au observat tendința tot mai evidentă a OS-ului de a veni tot mai mult în sprijinul utilizatorilor noi și vechi. Practic, de la lansarea precedentului LTS, Ubuntu a parcurs-o mică revoluție spre viitor. S-au dus zilele prafului și a mersului, pe alocuri, greoi. 

Concluzie

Lansarea unei așteptate versiuni LTS din aprilie 2024, precum și împlinirea a 20 de ani de la prima versiune de Ubuntu, sunt doar două argumente solide care ne îndreptățesc să considerăm că va fi „anul Ubuntu”.

Cum mai poți testa o distribuție Linux?

0

Cum?

Dacă ești interesat să testezi o distribuție Linux, asta fără a implica vreun risc, îți propunem un instrument online excelent. Scutești, astfel, zeci de minute de pregătiri și documentare, cel puțin în prima fază. Ulterior, dacă te va convinge vreun sistem de operare și vei dori să îl instalezi pe PC, vei fi nevoit, mai ales dacă ești nou în branșă, să arăți un pic mai mult interes.

DistroSea

Nu știu de ce, dar am vaga bănuială că sunt mulți care au auzit de DistroSea, propunerea noastră. Această are menirea de a înlocui defunctul DistroTest și de a fi o alternativă fiabilă la alte servicii de acest gen.

De ce ai nevoie?

Pentru reușita cercetării tale ai nevoie de un sistem de operare actualizat la zi – nici nu contează ce folosești, atâta timp cât este din prezent – de un browser web, de puțintică răbdare și conexiune decentă la Internet. Totul este intuitiv și simplu, ai să vezi. 

Ai ce testa

DistroSea te lasă să arunci o privire asupra a peste 50 de distribuții Linux și 500+ versiuni, cel puțin aceasta era situația în momentul redactării materialului de față. Cei drept, serviciul este relativ nou, într-o continuă expansiune, iar numărul sistemelor de operare disponibile crește văzând cu ochii.  

În plus, nu ești nevoit să te înregistrezi, să fii intoxicat cu publicitate, să descarci sau să instalezi aplicații sau imagini .iso, ori să plătești ceva. 

Exemple de OS-uri ce pot fi testate

 • Linux Mint
 • Ubuntu
 • KDE Neon
 • OpenSUSE
 • Alma Linux
 • NixOS
 • Debian
 • Fedora
 • Arch
 • Multe altele

Unde testez?

Aceste distribuții, alături de multe altele, pot fi testate aici.

Ce lecții am învățat în acești ani de pentruprieteni.com

Lecții

Lecțiile învățate în toți acești ani de pentruprieteni.com au fost interesante și numeroase. Nimeni nu ne-a pregătit pentru ceea ce urma să vină, pentru socotelile de pe drum care nu mai erau aceleași cu cele din timpul conceperii proiectului, pentru lipsa de încredere și interes care a venit dinspre o mică dar gălăgioasă parte a comunității, cât și a societății. Nu e lucru ușor să promovezi Linux-ul într-o societate în care Windows-ul era materie școlară, în care mentalitățile sunt greu de urnit din loc și în care descurajarea celuilalt pare a fi sport național. Cu multe zbateri, consum nervos și financiar, am trecut cu brio peste obstacole și peste greșelile care, privite de la ceva ani distanță, acum ne par de copii.

Lecția 1

Este dificil să creezi conținut original care să informeze, să atragă, să stârnească curiozitatea, să îl determine pe cititor să distribuie materialul și să aibă suficientă încredere în ceea ce transmiți. Și mai dificil este să îl faci să renunțe la comoditate și autosuficiență, ori să îl impulsionezi să testeze soluțiile Linux și open-source.

În acest deceniu de site, și nu exagerăm, am petrecut mii de ore în căutarea unei formule „perfecte” în transmiterea mesajului, în punerea cap la cap, într-o formă ușor de citit, a informațiilor, în realizarea de grafică sau în închegarea unei comunități. Am reușit parțial, zicem noi.

Pentru-ca informațiile despre Linux să ajungă la cât mai mulți, cine ne citește a observat asta, am recurs și la mici şiretlicuri. Am înserat trimiteri spre Linux și open-source în cam toate articolele noastre care nu au legătură cu tematica site-ului, unele forțate, altele nu. Iar pentru cei care încă nu și-au dat seama, site-ul este despre Linux și open-source. Așadar, am urmărit să scriem omului simplu pe limba lui, să îi transmitem indirect informații despre Linux, să îi cultivăm curiozitatea și să îl facem să înțeleagă că există viață și după Windows. Dacă dintr-o mie de cititori, doi sau trei au înțeles asta, considerăm că ne-am îndeplinit misiunea de moment.

Lecția 2

O abordare non-tehnică este esențială pentru cei mai mulți. Scopul principal nu este să fim citiți de utilizatorii experimentați, ci de cei pentru care Linux și open-source sunt doar doi termeni ciudați în dicționar. Acești oameni sunt potențiali utilizatori și membrii ai comunității, nu au cunoștințe tehnice și nu sunt interesați de ce tehnologii rulează sub diferitele capote, de librării, kernel, mediu grafic și altele de genul. Omul simplu vrea doar să aibă un sistem de operare robust, funcțional, rapid, logic, care să arate bine, să îi ofere încredere și să îl ajute să își îndeplinească sarcinile.

Din păcate, comunitatea dezvoltatorilor, cât și ceva membrii avansați ai comunității, nu prea au capacitatea de a ieși din clișeele unui limbaj de specialitate ce pare a fi de lemn pentru persoanele non-tehnice. Da, comunicarea a rămas o problemă. Pentru a traduce totul într-un limbaj uman este nevoie de mult consum de timp și energie.

Lecția 3

Comunitatea Linux din România este numeroasă, dar nu unită, ci dezbinată. Cei mai mulți utilizatori nu se identifică cu grupul, nu fac parte nici măcar din grupuri tematice pe rețelele de socializare. Asta nu înseamnă că ei nu există.

Enorma majoritate citește, testează, folosește Linux și asistă pasiv la mersul lucrurilor. Pe ici pe colo, unele voci cu tot felul de interese la activ, fac valuri și dezbină. Într-adevăr, este cu mult mai ușor să arunci săgeți și etichete, să îți dai cu părerea și să inventezi, totul într-o permanentă căutare a atenției. Din fericire, acești membrii ai comunității sunt extrem de puțini. Din nefericire, sunt gălăgioși.

Ne-ar fi plăcut să existe dinamism, medii mai diverse de comunicare, site-uri și bloguri care să scrie despre Linux. Lipsa timpului, costurile financiare și greutățile legate de promovare, din păcate, descurajează enorm pe mulți.

De final

În acest deceniu de pentruprieteni.com am fost martorii ridicării și căderii multor site-uri, bloguri, grupuri, comunități etc. Am rezistat pe baricade și vom merge înainte! Am sacrificat mult prea multe pentru acest site, am consumat energie și timp, am investit bani și muncă, încât să ne permitem să renunțăm. Vor exista schimbări, noi abordări, momente dificile, dar v-om fi aici!

Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur” vine din altă ligă

Ubuntu 23.10

Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur” ( „Minotaurul profetic”) vine din altă ligă. Spre deosebire de versiunea anterioară, una care ne-a ținut numai în probleme, cea din prezent este cu totul altceva. Canonical a făcut o treabă excelentă, fapt pentru care trebuie să le fim recunoscători.

Profetic

Ubuntu 23.10 are darul de a fi profetic, și nu exagerăm. Această lansare arăta direcțiile spre care vor merge cei de la Canonical în cazul Ubuntu 24.04. Ubuntu 24.04 LTS, pentru cunoscători, este versiunea care contează, de altfel. Bineînțeles, sperăm că nu va prezice și alte incidente de securitate ca cele despre care o să aflați mai jos.

Un incident de securitate

„Minotaurul profetic” a fost lansat pe 12 octombrie 2023. Nu a fost o lansare lipsită de probleme, Canonical retrăgând imaginea .iso de la descărcare la câteva ore distanță de la punerea acesteia la dispoziția publicului. Acest incident de securitate a fost rezolvat relativ rapid. În prezent, Ubuntu 23.10 neconfruntându-se cu probleme de securitate sau de utilizare, fiind numai bun de băgat în teste de către tine.

Am identificat discursul instigator la ură de la un colaborator rău intenționat în unele dintre traducerile noastre trimise ca parte a unui instrument terță parte din afara arhivei Ubuntu.
Imaginea Ubuntu 23.10 a fost eliminată și o nouă versiune va fi disponibilă odată ce traducerile corecte au fost restaurate.

twitter.com/Canonical

Câteva detalii

Cea de-a 23-a versiune majoră a sistemului de operare Ubuntu vine cu Kernelul Linux 6.5, cu mult așteptatul mediu grafic GNOME 4.5 și cu un nou „vrăjitor de instalare”. Noutățile de natură tehnică sunt cu mult mai numeroase, dar nu acestea reprezintă subiectul materialului de astăzi.

Ce o să îți placă la Ubuntu 23.10

În esență, Ubuntu 23.10 vine mai curat, cu un ambalaj puternic modernizat, stilizat și finisat, toate aceste bunătăți fiind aduse în principal de GNOME 45. O să apreciezi și viteza cu care se mișcă, faptul că îți pune la dispoziție extrem de numeroase aplicații și posibilități de a-l da după gusturile tale. Este puternic, productiv și intuitiv. O să îți placă, ai să vezi.

Concluzie

„Minotaurul profetic” reprezintă un salt evident înainte. Indiferent de preferințe, nu poți ignora un aspect evident: Ubuntu 23.10 joacă în altă ligă, asta dacă este să ne raportăm la lansările cu care ne-a obișnuit Canonical în ultima vreme.

P.S.

Am evitat realizarea unor materiale care să reflecte la acel moment lansarea noului Ubuntu datorită dezamăgirii pe care ne-a generat-o versiunea precedentă dar și a problemelor de securitate pe care le-a avut imediat de la lansare. Am preferat să omitem subiectul pentru a aștepta liniștirea apelor și pentru a-l avea o perioadă de teste. În fond, nu puteam recomanda cititorilor pentuprieteni.com distribuții care nu ne conving sau care se remarcă prin probleme. Așa se face că, la câteva săptămâni distanță de la lansarea Ubuntu 23.10, după utilizări intense, a apărut și acest material.

OpenSUSE Tumbleweed, nava amiral a echipei pentruprieteni.com

OpenSUSE Tumbleweed

OpenSUSE Tumbleweed este distribuția care rareori a fost înlocuită din rolul de navă amiral a echipei pentruprieteni.com. Atunci când s-a întâmplat acest lucru, schimbarea fost de scurtă durată. De fiecare dată, mai devreme decât bănuiam, openSUSE Tumbleweed revenea pe poziția de sistem de operare principal pe laptopurile noastre.

5 atuuri pentru suse

Această distribuție Linux de tip rolling release se remarcă prin câteva atuuri descoperite de noi în toți acești ani de utilizare. Astel, principalele 5 aspecte care ne țin aprope de cameleonul Geeko sunt:

Permanenta menținere la zi.

Faptul că primește actualizări extrem de des oferă utilizatorilor acces la cele mai recente versiuni de software, inclusiv aplicații, drivere și kernele, precum și suport pentru sisteme de fișiere moderne, cum ar fi Btrfs, și o gamă largă de aplicații și instrumente software. Extrem de rar s-a întâmplat ca sistemul să devină instabil în urma actualizărilor. Când aceste evenimente au avut loc, principala vină a aparținut modului în care noi ne-am băgat nasul prin setări.

GNOME curat

Acest sistem de operare oferă mai multe medii grafice, printre care și un GNOME curat. Echipa Linux Pentru Prieteni preferă GNOME, nu mai este demult un secret pentru nimeni. Contează enorm pentru noi să utilizăm un mediu grafic modern, stabil și cât mai puțin modificat de dezvoltatori. În prezent, GNOME 45 zburdă fermecător pe nava noastră amiral.

Rapiditatea exemplară

Rapiditatea caracteristică OpenSUSE Tumbleweed este un alt factor care ne ține aproape de acest OS. Spre exemplu, distribuții precum Linux Mint sau Ubuntu, pe configurațiile noastre, se mișcă cu mult mai lent și stângaci.

Productivitatea

Productivitatea oferită de sutele de aplicații și instrumente oferite, de rularea rapidă și fără probleme, de mediul de lucru modern și plăcut pe care îl crează.

Comunitatea

OpenSUSE Tumbleweed este și o distribuție populară care se bucură de o comunitate puternică, activă și unită. Nu puține distribuții se pot lăuda cu asta. Chiar, ce îi determină pe toți acești oameni să își mențină, să își arate fidelitatea și aprecierea față de familia Suse?

Încrederea este cheia

Încrederea se câștigă greu și se pierde rapid. Tumbleweed ne-a câștigat de mult încrederea prin siguranța pe care o oferă, prin modul în care se simte și se mișcă, prin faptul că face parte din prezent, prin ușurința utilizării și a personalizării. Este un sistem de operare versatil și stabil prin intermediul căruia dai viață proiectelor tale, asta fără timp pierdut și bătăi de cap. Am putea spune că am dezvoltat o oarecare dependență față de această distribuție, o dependență pe care alte distribuții nu au reușit să o elimine. Să fie openSUSE cea mai bună alegere doar pentru noi?

Schimbări binevenite pentru utilizatorii Linux

0

Schimbări

Ar cam fi timpul unor schimbări. Din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit de Linux, neinteresat prea tare de cea ce se petrece „sub capotă”, pot spune că, în cele două decenii de contact cu numeroase distribuții, multe s-au schimbat. Au existat progrese rapide și revoluționare, precum și aspecte unde lucrurile se mișcă extrem de lent, de zici că sunt un fel de marcă înregistrată.

Uneori, și am mai scris asta, ai impresia că multor dezvoltatori le este frică de succes și de creșterea numărului de utilizatori. Să fie vorba de lipsa resurselor, a motivației, a unui Steve Jobs, autosuficiență, etc.?

Ce îi interesează pe cei mulți

Cei mai mulți sunt interesați de modul în care sistemul de operare vine în întâmpinarea utilizatorului, de cum îi ușurează munca, de cum îl atrage, se simte și se mișcă. Windows 11, Android-ul și mac OS-ul reprezintă surse de inspirație de la care s-ar putea porni. Din acest unghi, am scris sugestiile de mai jos.

Mai multă automatizare a mediului grafic.

Nu puțini ar fi încântați de introducerea „din fabrică” în interfața grafică a unor funcții de afișare, spre exemplu, a prognozei meteo, a unor resurse utilizate de sistem (RAM, CPU, GPU, temperatură etc.), a unui asistent bazat pe inteligență artificială, a unei aplicații care să afișeze alte informații utile – știri, trafic etc. Această integrare ar elimina nevoia unor widget-uri sau extensii, multe depășite sau deficitare.

Instalarea unor teme sau iconițe ar trebui să fie cu mult mai ușoară, bazată pe principiul „dintr-un click”. Acest lucru ar trebui să fie posibil, fie din Magazinul de aplicații, fie printr-un soft specializat. În plus, ar trebui să conțină numai teme și iconițe întreținute la zi, care nu au un impact negativ asupra sistemului de operare. Cu alte cuvinte, totul să fie testat. Sunt distribuții care fac deja demersuri în direcția asta.

Un ghid al bunelor practici

Tutorialele de pe Internet, scrise de persoane terțe, induc în eroare și îi determină pe utilizatori să producă modificări asupra distribuției, asta fără să se cunoască sigur care va fi impactul. Ca utilizator al unei distribuții Linux trebuie să știu de la dezvoltatori dacă respectivul sistem de operare vine cu suport complet pe partea de multimedia sau de drivere pentru plăcile video. Modalitățile oficiale de remediere a situației ar trebui publicate în mod obligatoriu.

Suportul pentru anumite configurații lasă de dorit. Mai mult decât utilă ar fi o aplicație care să îți scaneze pc-ul și să îți identifice gradul de compatibilitate cu o distribuție sau alta.

Mai multă culoare și viață

Acestea sunt câteva aspecte care țin de detalii cu un impact uriaș asupra utilizatorului. Vremea în care Linux-ul era folosit doar de IT-iști s-a cam dus. Mulți dintre aceștia încă continuă să vocifereze atunci când aduci în discuție subiecte care țin de aspect interfeței grafice. Ar fi cazul ca vocile lor să scadă în intensitate deoarece lor li se datorează numărul scăzut al utilizatorilor.

Prea mult gri urât, un amalgam de stiluri și prea puțină culoare în extrem de multe distribuții sau medii grafice. Practic, acest blestem al prafului și al vechiului ține de la primul meu contact cu Linux-ul. Este interesant cum de sunt atâtea tehnologii de ultimă generați în Linux și atât de puțină atenție acordată schemelor de culori, iconițelor și temelor.

Animațiile și sunetele ar merita regândite deoarece au un impact uriaș asupra utilizatorului, asupra stării de bine și a productivității. Desigur, capacitatea de a controla aceste aspecte contează foarte mult

Grub-ul și ecranul de logare

Interfața grub-ului a rămas în Evul Mediu timpuriu. Cel mai elegant și frumos grub este cel oferit de KDE Neon. Din păcate, cele mai multe distribuții nu dau deloc atenție primului contact pe care utilizatorul îl are cu sistemul de operare, aspect care se vede și în interfața de logare.

Concluzie

Lucrurile nu pot rămâne pe loc sau blocate de dezvoltatori atrași doar de ceea ce se întâmplă sub capotă. Ar fi cazul ca vântul schimbării să bată mai tare și să aducă funcții și integrări pe care oamenii le folosesc deja pe Windows, mac OS sau Android. Multe dintre acestea sunt și pe Linux, dar se implementează greu, cu bătaie de cap și nu li se dă atenție.

De ce nu m-aș întoarce la Windows

De ce?

În căutarea sistemului de operare ideal am ajuns în tabara Linux. Prima iubire a fost openSUSE, urmată de Ubuntu, la care se adaugă un șir lung de alte distribuții. Folosesc Linux de mai bine de 20 de ani și niciodată, în toată această perioadă, nu s-a pus problema să trec înapoi la Windows. Din contră, cu fiecare lansare nouă de Windows am realizat rapid că vechile obiceiuri ale Microsoft nu mor niciodă. Praful se poate șterge, ambalajul se poate modifica și lustrui, camioanele de bani pot umple conturile companiilor de publicitatea dar ADN-ul Windows-ului rămâne același. De fiecare dată acest sistem de operare se întoarce la origini, incapabil să se reinventeze cu adevărat sau să evolueze, să treacă peste problemele care l-au consacrat.

Papă …

Pe o partiție a laptop-ului de gaming am instalat și un Windows 11. Intru doar să îl actualizez, să îmi fac o cafea și să o beau pe durata acestora, să văd ce mai e nou și cam atât. De fiecare dată speranțele mor rapid în fața evidențelor.

Eternele proaste obiceiuri

Windows 11 se mișcă greu, arătă nefinisat, cârpit, ciudat și ilogic, gândit de divizii diferite ale Microsoft, divizii incapabile să se pună de acord pe o direcție unitară. Este ciudat cum o companie care stă pe un munte de bani nu este în stare să dea sistemului de operare pe care îl dezvoltă o identitate vizuală unitară, funcțională, umană, logică și originală, să îl facă plăcut.

Nu au schimbat nimic din proastele obiceiuri. În continuare actualizările țin cât ține o instalare completă de Ubuntu, te rătăcești prin setări și meniuri în căutarea logicii, te sperii de dinozurii de pe timpul XP-ului, rămași prin meniuri uitate de dezvoltatori, îți pierzi timpul cu aplicații care ar trebui să îți asigure securitatea, îți uzezi nervii în sufocanta industrie născută în jurul acestui OS.

Unde mai pui că, îmi încălzește laptop-ul într-un mod nepermis sau că se îngreunează vizibil pe măsură ce tot primește actualizări și se „dezvoltă”.

Hai cu profitul

Singurul lucru la care au progresat cu adevărat cei de la Microst a fost capacitatea de a face bani de pe urma utilizatorului. Pe Windows 11 te simți hărțuit de cei care vor să profite din nimic, pe seama speculării dorinței utilizatorului de a folosi un sistem de operare cât de cât sigur și funcțional. Nu cred că exagerez cu nimic când fac astfel de afirmații.

Concluzie

Mai nou, mă bate gândul din ce în ce mai tare să îl zbor definitiv și irevocabil. Nu mă atrage cu nimic, din contră, îmi papă spațiul, nervii și timpul. Windows 11 are un „du-te ncolo” care îi ține pe utilizatorii de Linux departe. Pentru mine, Îmi pare a fi la ani lumină distanță în urma Linux-ului.

Neptune, o distribuție Linux impresionantă

Neptune

Neptune este una dintre cele mai interesante și performanțe distribuții Linux pe care le-am testat în ultima vreme. Ne place foarte mult, motiv pentru care a înlocuit Manjaro pe hard.

Pe scurt, Neptune ne-a ajutat să redescoperim bucuria de a folosi KDE Plasma, de a beneficia de super stabilitatea unei legende și de a fi mai mult decât productivi. Este o plăcere să folosești Neptune, fapt pe care îl veți descoperi și voi în situația în care veți testa distribuția.

Câteva tehnice

Neptune este un sistem de operare complet, puternic, extrem de performant și complex. Este bazat pe Debian, ramura stabilă, venind cu mediul grafic KDE Plasma -cea mai recentă versiune. Combinația dintre aceste două elemente, alături de o foarte bună optimizare, transformă Neptune în ceva extraordinar.

Pentru ce lăudăm Neptune?

Neptune 8.0 „Juna” te va încânta prin tot ceea ce oferă. Spre exemplu:

 • Fluiditate și rapiditate. Sistemul de operare și aplicațiile instalate din fabrică, cât și cele instalate ulterior, rulează super rapid. Totul se mișcă fluent, cu o agilitate rar întâlnită, care îți amintește de rachetele Linux de pe vremea GNOME 3. Da, a fost o vreme când totul zburda :-)!
 • Stabilitatea este la ea acasă. Credeți-ne, puține distribuții Linux se pot compara cu Neptune la acest capitol. Totul funcționează fără pic de eroare, așa cum ar trebui și după cum este normal. Prin comparație, noua versiune de Ubuntu este chiar comică.
 • Productivitatea este un alt aspect la care acest OS excelează. Dezvoltatorii au instalat deja cea mai mare parte a aplicațiilor pe care le folosești în mod uzual. Sunt extrem de bine optimizate și integrate. Ai de toate pentru toți, fie de la Flatpak, fie de la Debian.
 • Interfața grafică este pe gustul nostru. Sincer, ne-a plăcut din prima și o utilizăm fără modificări. Bineînțeles, au existat și ceva emoții în momentul în care am decis să încercăm Neptune. Mediul grafic KDE, testat de noi în multe ocazii, nu a fost niciodată așa rapid și stabil ca pe Neptune. Micile și enervantele erori, specifice KDE, nu sunt de găsit aici.

Din fabrică, ambalajul este serios, modern și cu bun gust. Totul gândit și realizat ca pentru o distribuție premium, am putea spune. Bine, îl poți da ușor după tine datorită multitudinilor de adaptări pe care KDE Plasma le permite. Ne-a plăcut foarte mult faptul că rămas la fel de stabil și după ce l-am șurubărit zile întregi. În timp ce alte distribuții crăpau de mult, Neptune a rămas pe poziții.

Concluzii

Nu știm care este rețeta unei așa de bune funcționări. Să fie combinația dintre KDE și Debian? Să fie optimizarea foarte bună a întregului ansamblu?

Neptune 8.0 „Juna” este un sistem de operare modern, frumos, performant, productiv, funcțional din primul moment, ușor de utilizat, care nu necesită modificări sau configurări de profunzime, ulterioare. Acest OS aduce o combinație între stabilitatea legendei Debian și modernitatea adusă de KDE Plasma.

Nu îți va da bătăi de cap, va funcționa ireproșabil. Poate fi descărcat de aici.

Câteva distribuții Linux de încercat până la sfârșitul lui 2023

Distribuții Linux

Câteva sute de distribuții Linux sunt în dezvoltare în acest moment. Debian, Fedora, Ubuntu, Arch, Gentoo, openSUSE sunt cele mai cunoscute mărci, bază pentru foarte multe alte arome. Pe lângă aceste legende, multe alte distribuții independente încearcă să își facă un nume, să vină cu abordări noi și să revoluționeze. Loc există pentru toți.

7 propuneri

Cele 7 propuneri oferite de pntruprieteni.com sunt excelente pentru toți cei care vor să experimenteze sau sunt în căutarea distribuției perfecte.

Solus

Solus OS este o distribuție independetă, urmărită de noi încă de la începuturile sale. Extrem de bine primită în momentul lansării, această gură proaspătă de aer a impulsionat peisajul Linux. Din păcate, instabilitatea din rândul dezvoltatorilor a dus la scăderea interesului față de Solus în ultima vreme, fapt nemeritat. Recent, situația pare că s-a schimbat în bine.

Dacă vrei să vezi cum arată și se mișcă Budgie Desktop, un spațiul de lucru modern și bine închegat, creat de echipa Solus OS, aruncă o privire aici, pe site-ul OS-ului. Aici găsești toate articolele nostre despre Solus.

Pop!_OS

Pop!_OS, cu al său COSMIC, un mediu grafic modern și arătos, îți pune la dispoziție toată puterea și avantajele Ubuntu, cât și priceperea celor de la System76, un producător de computere personalizate care folosește exclusiv Linux.

Ne place acest sistem de operare și modul în care se comportă. Îl considerăm potrivit pentru toți cei care vor să treacă pe Linux, cât și pentru cei experimentați. Aruncă o privire pe articolele nostre despre distribuției sau viziteză aici site-ul sistemului de operare.

Garuda Linux

Bazat pe Arch, Garuda Linux este o distribuție de tip rolling release dezvoltată în India. KDE, Xfce, GNOME, LXQt-kwin, Cinnamon, Mate, Wayfire, Qtile, i3wm și Sway sunt mediile grafice pe care le poți utiliza pe aceast OS. Sistemul de operare arată vibrant, degajă energie și tinerețe.

Garuda poate di descărcat de aici.

KDE Neon

KDE Neon este bazat pe Ubuntu LTS fiind dezolvat de echipa de la KDE Plasma. OS-ul vine cu cea mai nouă, curată și lipsită de modificări versiune a mediului grafic KDE Plasma. În plus, această distribuție este stabilă, performantă și foarte productivă. Poți descăra KDE Neon de aici.

Mageia

Mageia este o distribuție cu origini franțuzești, o continuare a defunctei distribuții comerciale Mandriva Linux. Mageia de ajută să shimbi aerul și să mergi într-o direcție originală. Mageia se simte și se mișcă excelent, fiind o alegere perfectă pentru cei care doresc sa utilizeze mediul grafic KDE Plasma.

Noi am testat-o și ne-a plăcut foarte mult. Pentru curioși, aici găsești link-ul de descărcare.

Vanilla OS

Vanilla OS este bazat pe Ubuntu și utilizeează o versiune curată, lipsită de modificări, a mediului grafic GNOME. Sistemul pune accent pe securitate, simplitate și productivitate fiind recomandat tuturor. Sinceri să fim, Vanilla OS este un proiect extrem de interesant.

Mai multe detalii poți afla pe site-ul distribuției, aici.

Voyager Linux

Voyager îți fură ochii printr-un ambalaj extrem de bine pus la punct, prin rapiditate și productivitate. Este o distribuție bazată le Lubuntu care ruleză din fabrică mediul grafic Xfce. În plus, oferă numeroase informații utile prin intermediul aplicațiie Conky. Zici că folosești o navă spațială.

Poate fi descărcat de aici.

De ce dezvoltatorii distribuțiilor Linux ar trebui să publice statisitici oficiale

Dezvoltatorii și statisticile

Dezvoltatorii distribuțiilor Linux, în foarte rare ocazii, „dau din casă” statisitici oficiale. Chiar dacă ar aduce o serie de beneficii, atât pentru comunitate, cât și pentru dezvoltatori, nu se practică publicare unor informații privind numărul de descărcări sau utilizatori. Ba mai mult, acest subiect, în comunitate, pare a fi de neatins.

O curiozitate perfect normală

Mulți dintre voi, cu siguranță, ați fi extrem de receptivi la informații referitoare la numărul de utilizatori pe care îi are o distribuție. Desigur, și numărul de descărcări, avute de o versiune nouă a unei distribuții Linux, contează în ecuație și ar fi interesant de aflat. Practic, suntem cu toții în căutarea celei mai bune distribuții iar statisticile ar cântări mult în luarea unei decizii.

Google

Gigantul Google dezvoltă gigantul Android. Opacitatea și secretomania nu par a fi pe gusutul companiei. Regulat, sunt publicate statistici generale privind numărul de dispozitive care utilizează Android. Ba mai mult, nu există aplicație în Google Play sau Apple Store care să nu informeze asupra numărului de descărcări. Așadar, astfel de abordări se practică peste tot, fiind o normalitate și un motiv de mândrie.

Face rău transparența?

Transparența nu face rău, fiind un principiu de bază în lumea open source, principiu care se aplică deja în multe aspecte. Oricum ai privi problema, lipsa unor statistici nu dă bine în fața unor potențiali utilizatori, a comunității sau a unor potențiali donatori/inverstitori.

Posibil tehnologic

Tehnic, demersul este posibil. Astfel de date sunt preluate deja, statisticile fiind generate, probabil, automat. Nu pot să cred că nu există informații referitoare la numărul de descărcări de imagini .iso sau de sisteme de operare care trimit interogări către servere pentru actualizări de pachete.

În plus, distribuțiile majore preiau în momentul înstalării, cu acordul utilizatorului, anumite informații generale. Știm asta deja. Desigur, cei care nu doresc pot alege să nu ofere aceste informații.

De ce ar fi bine

Oferirea unor statistici de către dezvoltatorii Linux, în opinia echipei Linux Pentru Prieteni, ar aduce mai multe benficii. Să evidențiem doar câteva:

 • Prin transparență, confuzia abil întreținută ar dispărea și ar spori încrederea în Linux, open source, sau într-o anume distribuție. Nu este nimic greșit să afli detalii referitoare la popularitatea unei distribuții și evoluția acesteia în timp. Toate acestea, într-un final, s-ar traduce prin creșterea numărului celor care decid să treacă pe Linux.
 • Ar atrage atenția publicului și a presei. Expunerea în lumina reflectoarelor ar duce la creșterea curiozității și a numărului de utilizatori.
 • Ar creea un mediu concurențial între cele mai multe distribuții, chiar dacă vorbim despre sisteme de operare gratuite. Distribuțiile ar înregistra performanțe mai bune, ar fi mai atractive pentru omul de rând sau specialiști. Toate acestea ar duce la creșterea numărului de utilizatori și a investițiilor din partea dezvoltatorilor, a donațiilor sau a sponsorizărilor. Din concurență, toată lumea are de câștigat. Corect?
 • Mai puțină fragmentare în lumea Linux. Cu siguranță ar scădea numărul distribuțiilor care diferă între ele printr-un wallpaper, un set de iconițe și o temă. Ar fi mai puțin probabil să se lanseze noi distribuții care sunt foarte asemănătoare și care nu aduc nimic nou. Câte resurse sunt irosite astfel?
 • Dezvoltatorii ar primi un feedeback direct de la utilizator și ar avea tot interesul să rezolve problemele care îl fac pe acesta să plece.
 • Ar întări unitatea, ar crește prestigiul, spiritul de echipă și sentimentul de apartenență la o familie. Uitați-vă la utilizatorii Apple.

Concluzia noastră

Mai mult ca sigur, avantajele publicării unor statistici generale ar fi mai numeroase decât dezavantajele. Decizia de a renunța la secretomanie ar fi apreciată de comunitate și viitori utilizatori, ar dinamiza domeniul, ar atrage atenția, inclusiv donații sau inverstiții. Probabil, este nevoie de o schimbare de mentalitate. Oare nu ar fi timpul?

P.S. Singurul dezavantaj real

Este posibil ca unele distribuții să nu accepte publicarea de statistici dintr-un motiv foarte simplu: ar putea fi percepute ca fiind mai puțin populare decât altele.