25 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Acasă Blog

Odio, modern, plăcut și util, contribuie la buna ta dispoziție

0

Odio

Odio poate intra cu ușurință în categoria aplicațiilor pe care să le folosești zi de zi. Pentru unii, Odio poate deveni un must have, chiar dacă softul este în faza beta și a apărut doar de puțin timp. Fără să exagerăm, putem spune despre acest soft că își aduce cu brio contribuția la relaxarea utilizatorului.

Ce este?

Odio este o aplicație modernă, plăcută și utilă, prin intermediul căreia poți asculta mii de posturi de radio. Fie că vorbim despre posturi românești, europene sau de dincolo de ocean, Odio își face treaba relaxat în materie de streaming.

În plus, modul în care arată și se simte Odio ne spune că a cam trecut vreme aplicațiilor de pe vremea bunicii. Solftul se înscrie cu succes într-un nou trend ce vizează oferirea unei experiențe grafice moderne. Nu este un secret, un design plăcut contribuie la succesul unei stări de bine. În culori vii, intuitiv și funcțional, Odio își face cu succes treaba.

Puncte tari

 • interfață modernă, frumoasă, curată și intuitivă
 • faptul că este gratuit
 • disponibilitatea multiplatformă (Linux, macOS și Windows)
 • posibilitatea de a căuta în funcție de anumite criterii: țară, limbă și tag-uri
 • posibilitatea de a salva stațiile la „favorite”
 • existența a două interfețe grafice: dark și light
 • funcționalitate și rapiditate
 • existența unei funcții foarte utile, „ascultate recent”

Puncte slabe

Unii ar căuta un pic de nod în papură. Precum majoritatea aplicațiilor din prezent, Odio nu este open source. Asta, pentru noi, nu este chiar un capăt de țară.

Concluzie

Aplicația funcționează fără să pună probleme, fapt pentru care ne-a determinat să îl lăsăm instalat pe Linux Mint 19.1. Ne place interfața, faptul că nu devorează resursele PC-ului, stabilitatea și rapiditatea de care dă dovadă. Deși nu putem vorbi de o listă prea mare de posturi de radio, câteva sute, cele existente funcționează. Suntem încrezători că Odio poate contribui cu succes la starea ta de bine. Succes!

Instalare

Pentru a instala aplicația te invităm să accesezi site-ul oficial al aplicației
(click aici)
. Găsești tot ce ai nevoie.

Indicii care îți sugerează că telefonul îți este ascultat

0

Telefonul îți este ascultat?

Există o serie de indicii care vă pot sugera faptul că telefonul își este ascultat. Acestea pot fi, de asemenea, și semne ale unor erori de sistem de operare sau de aplicații instalate dar și ale unor defecte de natură fizică ale dispozitivului. Se recomandă citirea acestui material cu precauție.

E mai simplu decât credeai

Înainte de toate, trebuie să înțelegi faptul că spionarea unor dispozitive de comunicație de genul telefoanelor mobile nu este o activitate așa de complicată după cum ar părea la prima vedere. În prezent, dacă dispui de fonduri suficiente, curaj și un spate solid, poți achiziționa, fără să dai prea multe de bănuit și fără bătaie de cap, fel și fel de dispozitive care pot intercepta apelurile inițiate de pe telefoane și nu numai. Sunt destule magazine online care oferă astfel de „servicii”.

Ce funcție ai?

Dacă ești o persoană importantă, deții o afacere sau o funcție cu răspundere, sau dacă ai supărat vreo astfel de persoană, citește cu atenție indiciile pe care ți le furnizăm mai jos. Dacă descoperi că te încadrezi în mai multe cazuri, îți recomandăm să nu crezi în coincidențe, dar nici să intri în panică, oricum nu rezolvi nimic.

Ce șanse sunt?

Desigur, șansele ca apelurile tale să fie interceptate, legal sau ilegal, sunt destul de reduse. Plecăm totuși de la premiza că, din punct de vedere tehnic, ar fi destul de dificil ca toate apelurile să fie înregistrate. Desigur, nu este imposibil. Cert este că nu poți fi niciodată sigur de nimic. În plus, instituțiile statului nu au obiceiul de a da din casă, știm și noi cât de bine își apără corbii ochii. Acest subiect va fi detaliat cât de curând.

Cum poți fi spionat?

De fapt, ești spionat zi de zi, de mai toate aplicațiile instalate pe telefon, care au și o sete  teribilă de informații, de către providerul de Internet care îți ține o evidență strictă a activității tale, în teorie, de bază, de operatorul de telefonie mobilă care înregistrează și el, la rândul său, date care te pot identifica. Teoretic, ne aflăm sub aripa legii și ar fi nevoie de mandat de la un judecător pentru a fi legal spionat. Dar de la teorie la practică, ne omoară realitatea din România. În fond, până și Facebook, Microsoft sau Apple au fost suspectați/acuzați  că ar fi lăsat portițe serviciilor din SUA, prin care acestea pot accesa ceea ce face utilizatorul.

Telefonul, tableta, laptop-ul, computerul, televizorul, pot fi, așadar, controlate prin intermediul unor aplicații, în sensul, spre exemplu, de a le fi activată camera sau/și microfonul, fără ca tu să ai habar. De asemenea, tot traficul tău de date, realizat prin intermediul dispozitivului, poate fi la fel de bine controlat. Unde mai pui că  prin conectare directă la centralele operatorilor, serviciile pot avea acces direct la convorbirile tale.

Precedente

Nu demult, ziarele relatau despre pățania unui cuplu deținător de Windows. Un individ, om simplu de prin SUA, a fost descoperit că își spiona vecinii de ceva vreme. Se folosea în acest sens de rețeaua wireless a acestora și de un soft care permitea accesarea camerei Web și a microfonului laptop-ului. Nu ar fi fost prins dacă nu ar fi încercat să îi șantajeze, altfel el ar fi putut chiar și acum să se distreze pe seama vecinilor. Recent, Samsung a fost acuzat că își spionează clienții prin intermediul „plasmelor” sale iar în Marea Britanie au fost descoperite antene ale serviciilor secrete prin care acestea recepționau și spionau convorbirile clienților rețelelor de telefonie mobilă. Și tot recent, autoritățile au recunoscut că își spionează ilegal cetățenii, vezi aici. Așadar, ține cont că telefonul mobil poate fi ușor compromis și folosit pentru fel și fel de activități de spionaj de către firme, servicii și instituții, sau chiar de hackeri. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil.  Să nu uităm de obiceiul mafioților de a scoate până și bateria telefonului mobil atunci când se întâlnesc. Oare de ce? Chiar or fi așa de „dilii” sau știu ei ceva?

Semnele care pot sugera că un telefon este ascultat

 • bateria se consumă rapid chiar și când telefonul nu este activ

Durata de viață a unei baterii precum și numărul de reîncărcări la care aceasta poate fi supusă sunt reduse, indiferent câți bani ai dat pe telefon. Dacă aceasta dă semene de oboseală bruscă, materializată prin consumul rapid, este clar că există aplicații și procese în telefon care o consumă și care, în cel mai clar mod, lucrează la ceva sau pentru cineva, fără a te anunța.

 • telefonul se supraîncălzește

Acesta poate fi un semn clar de defecțiune fizică sau software sau de aplicație care rulează în background, fără acordul tău. Oricum am da-o, telefonul nu are voie să se supraîncălzească în timpul unei utilizări obișnuite sau chiar în stand-by (excludem de aici utilizarea unor aplicații mari consumatoare de resurse, de genul jocurilor). Verifică de îndată telefonul pentru a fi mai sigur, eventual scoate-i bateria, dacă acest lucru este posibil, în caz de bănuieli.

 • restartarea telefonului

La fel ca în cazul de mai sus, restartarea poate fi semnul unei defecțiuni sau o reacție a telefonului cauzată de supraîncălzire ori de sarcinile multiple  la care este supus. Problema poate fi gravă dacă restartarea are loc în timp ce telefonul se află în stand-by.

 • zgomote ciudate, foșnituri sau ecouri în timpul  convorbirii

Rețeaua sau vreun aparat de receptare a convorbirilor pot fi cauza acestora. Cert este că, într-o convorbire nu trebuie să se audă astfel de anomalii.

 • pierderea semnalului sau apariția unor rețele fantomă

Telefonul, rețeaua, dar și spionajul pot duce la astfel de incidente. Oricum am da-o, aparitția unei rețele necunoscute la care telefonul tău se conectează este un lucru grav.

 • ecranul se aprinde fără motiv în stand-by

Un antivirus setat să scaneze la o anumită oră poate aprinde ecranul, dar, la fel de bine poate fi și un soft spion care trimite date sau activează camera ori microfonul. Totuși, trebuie să ținem cont că și o setare a telefonului poate determina menținerea ecranului pornit.

5 servicii online pentru transfer gratuit de fișiere

0

5 servicii online pentru transfer

La dispoziția celor care doresc să transfere fișiere stau numeroase alternative care își fac treaba excelent. Unele sunt pe bani, altele gratuite și cu mici limitări, totuși, avem de unde alege.

Vă propunem să testați 5 servicii online pentru transfer care vă permit instant să transferați fișiere cunoscuților și nu numai. Atenție, ordinea prezentării acestora este aleatorie. Nu vorbim de un top și nu vă facem nicio sugestie. Vă sugerăm să citiți materialul și să alegeți varianta cea mai potrivită nevoilor voastre.

Filemail

Este o simplă aplicație online unde selectezi un fișier, scrii adresa cuiva și apeși ‘trimite’. Nu trebuie sa te îngrijorezi despre mărimea fișierului, viteza de transfer sau despre pagini greoaie pentru descărcare. Destinatarul primește un link și descarcă fișierul. Asta este!

https://drive.google.com

Puteți transfera în versiunea gratuită până la 50 de GB. În versiunea pro, la 15 dolari lunar, apar numeroase facilități.

WeTransfer

Este extrem de cunoscut și folosit. Versiunea gratuită a WeTransfer vă permite transferul a maxim 2 GB, nu solicită înregistrare, iar perioada de valabilitate a link-ului pentru download este de 7 zile. Vă recomandăm să îl folosiți, își face treaba.

Send Anywhere

Îți permite transferul gratuit a 10 GB cu o perioadă de valabilitate a link-ului de 2 zile. Click aici pentru a accesa acest serviciu.

Smash

Dacă WeTransfer impune limite în ceea ce privește dimensiunea fișierelor transferate, Smash nu face acest lucru. Teoretic, varianta gratuită nu impune limite în ceea ce privește dimensiunea fișierelor transferate și o perioadă de valabilitate a link-ului de 7 zile. Dacă ești dispus să scoți din portofel 5 euro pe lună (60 pe an), vei avea acces la versiunea pe bani.

Google Drive

Cine nu a auzit de acest serviciu?

Dimensiune maximă fișiere: 15 GB;
Perioadă valabilitate fișiere: nelimitat – e un serviciu de stocare, deci tu decizi când ștergi fișierele – de menționat e faptul că mailurile care se strâng la tine în Gmail ocupă o parte din acei 15 GB. Practic, e un spațiu pe care îl împarți între adresa de mail și Google Drive

Nuclear Music Player – streaming audio din surse multiple

0

Nuclear Music Player

Astăzi vom vorbi despre un player audio mai puțin cunoscut – Nuclear Music Player – dar care merită toată aprecierea datorită atât interfeței grafice moderne și intuitive cât și funcțiilor pe care le oferă. Nuclear Music Player permite streaming-ul audio din mai multe surse precum YouTube, SoundCloud, bandcamp sau Vimeo.

Avantajele streaming-ului

Muzica descărcată, oricât de multă, se întâmplă să nu fie suficientă, comparativ cu cea disponibilă prin streaming, de pe platforme online ca YouTube, SoundCloud și multe altele. Din punct de vedere cantitativ, un utilizator individual nu va reuși niciodată să rivalizeze cu acești giganți care dispun de capacitate de stocare aproape nelimitată. Majoritatea serviciilor de streaming dețin aplicații web sau mobile prin care conținutul devine accesibil aproape oriunde și de pe aproape orice dispozitiv, atâta timp cât există o conexiune la Internet. Marele avantaj al streaming-ului constă în faptul că același conținut este disponibil pe toate dispozitivele conectate, spre deoasebire de stocarea locală, caz în care colecția de muzică trebuie actualizată pe fiecare dispozitiv în parte.

pentruprieteni.com

Funcții oferite de Nuclear Music Player
Nuclear Music Player este o aplicație realizată la un nivel superior din punct de vedere calitativ, lucru observabil și din screenshot-uri. Aceasta preia conținutul din surse libere precum YouTube ori SoundCloud și îl afișează într-o interfață cu aspect modern și ușor de utilizat. Iată ce funcții și avantaje oferă:

 • Multiple surse de conținut
 • Fără publicitate
 • Interfață simplă și ușor de utilizat
 • Informații despre muzica nou apărută
 • Streaming de pe YouTube, SoundCloud, Vimeo și Bandcamp
 • Permite redarea inclusiv a playlist-urilor de pe YouTube
 • Calitate audio superioară
 • Suportă descărcarea în format .mp3 direct de pe YouTube
 • Este un software free și open source
 • Această aplicație este bazată pe Electron.

Descărcare și instalare

Nuclear Music Player se poate descărca de pe site-ul oficial, in mai multe formate, printre care .deb, AppImage, cod sursă, .exe etc. Așadar, poate fi folosit și pe Windows, chiar în format portabil. Vezi aici mai multe detalii.

Descarcă Nuclear Music Player

Caracteristici care te vor determina să alegi Linux-ul în 2024

14 caracteristici

14 caracteristici te vor determina să testezi și apoi să alegi o distribuție Linux în acest an.

Lipsa costurilor

Descărcarea, testarea, instalarea, utilizarea, actualizările sau upgrade-ul de la o versiune la alta a unei distribuții Linux sunt lipsite de costuri financiare, ascunse sau directe. De ce să dai bani pe prostii când poți utiliza Linux?

Siguranța

Linux-ul este incomparabil mai sigur decât orice versiune de Windows blindată cu aplicații de securitate. Da, vei aprecia acest fapt deoarece îți va oferi un important confort mental și financiar.

Instalarea rapidă

Instalarea, în cazul celor mai cunoscute distribuții Linux, cât și a aromelor acestora, durează foarte puțin. Desigur, și configurația PC-ului joacă un rol esențial în acest proces. Un computer cu un deceniu în spate nu se va mișca la fel de repede ca unul mai nou, asta este clar.

Actualizări rapide

Actualizările rapide îți vor oferi timp suplimentar pe care să îl aloci familiei sau proiectelor tale. Acestea duc funcții noi și interesante, îmbunătățiri de performanță și corecții care rezolvă anumite probleme.

Nu te obligă să îți schimbi PC-ul

Pe Windows s-a înrădăcinat o tradiție total aiuritoare. Versiunile noi ale acestui OS nu prea mai sunt compatibile cu vechile computere. Poți avea surpriza ca, spre exemplu, Windows 11 să fie incompatibil cu un PC nou sau pe care Windows 10 rula fără probleme. Pe Linux, noile lansări ale distribuțiilor nu impun și cumpărarea unui nou PC. Există, în plus, distribuții realizate pentru computerele vechi. Nici nu bănui cât de repede un PC vechi poate fi readus la viață de Linux.

Peppermint 10 - pentruprieteni.com
pentruprieteni.com, Pentru Prieteni, 2019, Peppermint 10

Libertatea

Libertatea de a instala ce aplicații dorești, de a modifica și de a folosi fără constrângeri financiare și legale, de a personaliza sistemul de operare, asta te va cuceri la Linux.

Multitudinea de alternative

Ești liber să instalezi dintre mii de aplicații gratuite (dintr-un singur click), ori din sutele de distribuții Linux. Există un sistem de operare Linux și pentru tine.

Diversitatea mediilor grafice

Există o multitudine de medii grafice care îți iau ochii pe Linux. Cele mai cunoscute sunt GNOME, KDE, Mate, Cinamon, Xfce etc. În alegerea interfeței grafice trebuie să ții cont și de dotările PC-ului, cât și de gusturile tale.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04, extensii
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04, extensii

Capacitatea de personalizare

Mediile grafice ale distribuțiilor Linux pot fi personalizate puternic, date după tine. Temele, iconițele, wallpaperele pot fi schimbate cu ușurință.

Vei aprecia logica

Spre deosebire de orice versiune de Windows, meniurile distribuțiilor Linux sunt construite logic, în scopul de a veni în întâmpinarea utilizatorului, nu de a-l zăpăci.

Magazinele de aplicații

Magazinele de aplicații îți oferă acces rapid și sigur la o gamă variată de programe. Ai mii de aplicații gratuite și cunoscute dintre care poți alege, care se instalează rapid și care îți permit să duci la bun sfârșit sarcini diverse.

Mai rapid și mai stabil

Da, distribuțiile Linux sunt mai rapide și mai stabile, comparativ cu Windows-ul. Am ajuns la concluzia aceasta după aproape două decenii de testat și utilizat astfel de distribuții.

Suport pentru hardware divers

Linux-ul are suport pentru o gamă largă de hardware. Este perfect compatibil cu procesoare Intel și AMD, cu plăcile video de la Nvidia, Intel și AMD, dar și cu alte componente hardware.

Capturile de ecran

Posibilitatea de a face capturi de ecran foarte ușor, prin apăsarea tastei PrintScreen. În cazul Windows, fără să bănuim motivele, este cu mult mai greu. Nu intrăm în detalii.

Greșeli care pot ruina experiența de utilizare a Ubuntu 24.04 LTS

6 Greșeli

Greșelile fac parte din viața tuturor, inclusiv a utilizatorilor proaspătului Ubuntu 24.04 LTS. Pentru a nu ruina experiența de utilizare a celei mai noi versiuni de Ubuntu, îți recomandăm să eviți pe cât se poate să comiți greșelile de mai jos.

Unii nu actualizează

Există utilizatori care uită să mai actualizeze sistemul de operare. Pe măsură ce uitarea se prelungește în timp, OS-ul devine instabil și nesigur. Actualizările rare pot duce la nevoia de reinstalare.

Așadar, verifică la pornirea sistemului de operare, dacă acesta are actualizări. Nu uita să îl lași să le și efectueze.

Cu zecile

Instalarea și dezinstalarea de aplicații pare a fi un sport în cazul anumitor utilizatori. Nu este nevoie să instalezi mai multe aplicații care fac același lucru, de zeci de teme, extensii, fonturi etc. Dacă nu vrei să îți îngreunezi Ubuntu, îți sugerăm să instalezi doar acele softuri de care ai nevoie. „Să fie acolo”, nu este o abordare responsabilă.

Dezastrul întreruperii

Întreruperea efectuării actualizărilor poate duce la consecințe ce ar putea fi catastrofale pentru sistemul de operare. Lasă Ubuntu să își facă actualizările fără să întrerupi procesul și încearcă să restartezi OS-ul cât mai rar

Ai grijă la PC-urile vechi

Un PC vechi nu va putea scoate tot din Ubuntu 24.04. Utilizarea acestuia poate deveni frustrantă. Din acest motiv, când te decizi să utilizezi un anume sistem de operare, îți recomandăm să verifici și să respecți cerințele de sistem ale distribuției alese;

Grijă la terminal

Mulți utilizatori fac tot felul de experimente prin terminal și nu numai. Când folosești terminalul trebuie să știi ce dorești să faci, să ai un scop și să cunoști meserie. Orice modificare făcută fără cap poate duce la mari inconveniente. Așadar, vă recomandăm să citiți și aplicați cu maximă atenție tot mai numeroasele tutoriale de pe Internet;

Ai grijă la mediile grafice

Nu instala mai multe medii grafice pe Ubuntu 24.04, te va zăpăci complet.

13 browsere web puternice zburdă pe Linux. Vezi alegerea noastră

13 browsere

Desigur, numărul browserelor web care pot fi instalate pe Linux este cu mult mai mare. Noi am făcut o sinteză a acelor browsere care pot fi găsite și instalate extrem de ușor pe cele mai importante distribuții, cât și pe aromele acestora.

Firefox

Este browserul care vine instalat predefinit pe majoritatea distribuțiilor Linux. Îl cunoști, îl folosești, nu prea mai avem nimic de scris în plus.

Chrome

Este printre cele mai cunoscute și folosite browsere. Unele distribuții Linux te lasă să instalezi Chrome din magazinele de aplicații, altele nu îl au în ofertă. În cazul în care nu îl găsești, îl poți instala de aici.

Opera

Opera este unul dintre cele mai vechi și cunoscute browsere web. Ne place Opera pentru rapiditatea și inovația pe care o aduce. Este ușor de găsit și instalat prin intermediul magazinelor de aplicații ale distribuțiilor Linux.

Vivaldi

Ne place și Vivaldi, cei drept. Suntem siguri că și voi l-ați folosit de câteva ori, sau că îl folosiți. Este un browser nou și modern, foarte rapid, bazat pe Chromium. Dacă nu îl găsești în magazinele de aplicații, îl poți descărca de aici.

Edge

Edge, creația Microsoft, browserul predefinit pe Windows 10 și 11, este disponibil și pentru Tux. Cei care vor să arunce o privire și asupra a ceea ce oferă concurența, pot descărca Edge de aici.

Brave

Brave este principala recomandare a echipei pentruprieteni.com, după Chrome și Firefox. Este nou, modern, sigur, te scapă de bannerele publicitare, este rapid. Poate fi descărcat de aici.

Chromium

Chromium este un browser open source extrem de potent și plăcut de utilizat. Ne place rapiditate cu care se mișcă și faptul că stă la baza altor proiecte.

Tor

Tor este ideal pentru cei care doresc securitate și anonimat pe Internet, și nu sunt puțini. Arată spartan dar este cel mai bun și își face treaba cu brio.

Midori

Midori este un browser open source de care ar trebui să țineți cont. Multe distribuții Linux îl oferă predefinit în acest moment, fapt care ar trebui să vă spună multe.

Falkon

Falkon, cunoscut anterior cu denumirea de QupZilla (dezvoltat de un român), ar putea fi o nouă alegere. Are un consum redus, comparativ cu alte aplicații similare, este plăcut și interesant. Tu l-ai testat?

Konqueror

Konqueror este instalat predefinit pe foarte multe distribuții care folosesc mediul grafic KDE. Abil și puternic, acest browser poate fi instalat lejer și pe Ubuntu sau Linux Mint, ori Fedora, etc.

GNOME Web

GNOME Web este puternic integrat cu mediul grafic GNOME. Este o alegere pentru acei utilizatori care vor simplitate și performanță.

Colibri

Ne place abordarea Colibri, un browser fără ferestre. Și vouă o să vă placă, încercați-l.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Browser Linux Colibri
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Browser Linux Colibri

Cel mai bun browser web?

Cel mai bun browser web este cel care răspunde nevoilor tale. Poate fi orice sugestie de mai sus, sau ceva ce nu am amintit.

Ubuntu 24.04 sau 22.04. Ce îți recomandăm să alegi?

Ubuntu 24.04 sau 22.04

În prezent, puteți alege între Ubuntu 22.04 sau 24.04. Care să fie cea mai bună soluție pentru tine și PC-ul tău? Încercăm să aducem o clarificare, sperând să vă ajute în identificarea răspunsului la întrebarea de mai sus.

Nu uitați, dacă aveți o altă opinie, nu ezitați să o faceți publică pe paginile și în grupul nostru Facebook.

LTS

Dacă optezi pentru Ubuntu, cea mai înțeleaptă alegere este o versiune LTS. Asta este logic și clar. Rezistența ta în fața mirajului noutăților aduse de versiunile non LTS va fi premiată cu un plus de stabilitate, funcționalitate și performanță.

Doar cei care caută cu tot dinadinsul „să fie la zi”, ar putea opta pentru versiunile pe 9 luni ale Ubuntu. Riscurile sunt destul de mari în cazul celei de-a doua alegeri. Softuri care crapă mai des, probleme după actualizări, rulare deficitară, cu astfel de probleme te poți întâlni. Toate acestea pot avea loc datorită testelor pe care Canonical le face în aceste versiuni non LTS.

Să nu uităm că, principalul scop al versiunilor simple este acela de a testa diferite elemente care vor fi introduse ulterior în LTS-uri.

Așadar

Întrebarea este destul de grea și vor exista, cu siguranță, păreri împărțite. Trebuie să ținem cont și de faptul că, în fond, este și o chestiune ce ține de gusturi și comoditate.

A trecut ceva vreme de la lansarea versiunii Ubuntu 24.04 LTS. Sistemul este, după opinia noastră, mai stabil, modern, rapid și plăcut decât Ubuntu 22.04. Bineînțeles, dacă deții un computer mai vechi, pot fi șanse destul de mari ca ediția cea mai nouă a distribuției Ubuntu să nu se înțeleagă așa de bine cu mașinăria ta. Odată cu noutățile, parcă au crescut și cerințele.

Concluzie

În caz că Ubuntu 22.04 rulează fără probleme pe mașinăria ta actuală, doar dacă vreți să fiți la zi cu noutățile, vă sugerăm să faceți upgrade-ul la versiunea 24.04 LTS. Cel mai bine ar fi să îl instalați pe curat. O să constatați că există un progres destul de important la nivel grafic, dar și sub capotă.

În schimb, dacă vă simțiți mai comod cu Ubuntu 22.04, dacă nu aveți pretenții, puteți, fără niciun fel de problemă, să mai folosiți timp de câțiva ani versiunea anterioară a LTS-ului.

P. S.

Dacă în materie de salt de la LTS la versiunile cu suport pe 9 luni, suntem categorici în a rămâne pe LTS. În ceea ce privește trecerea la cea mai recentă versiune LTS, sfatul nostru este să faceți acest pas. Ubuntu 24.04 s-a stabilizat, iar avantajele ulterioare nu sunt de neglijat.

Câteva extensii recomandate pe Ubuntu 24.04 LTS

Extensii

Câteva extensii întregesc funcționalitatea Ubuntu 24.04. Practic, instalarea acestor extensii este în topul priorităților mele atunci când utilizez Ubuntu sau o altă distribuție Linux care oferă mediul grafic Gnome.

Caffeine

Caffeine face un lucru simplu și de efect. Odată activată extensia, sistemul de operare nu va mai intra în adormire. Deci, poți fuma o țigară fără grija ca la întoarcere va trebui să reintroduci parola. Este, pe românește, un „must have”.

Bing Wallpaper

Bing Wallpaper își aduce contribuția cu brio la înfrumusețarea Linux-ului tău. Extensia preia wallpaper-ul folosit de cei de la motorul de căutare Bing și îl afișează ca fundal. Simplu, eficient și de efect.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2021, Bing Wallpaper
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2021, Bing Wallpaper

Vitals

Vitals este un monitor de sistem care îți oferă tot felul de date referitoare la modul de funcționare al computerului: temperaturi, procese, rotații etc. Așadar, poți monitoriza ușor cam tot ce este important prin intermediul Vitals.

Burn My Windows

Burn My Windows este o extensie care îi lasă cu gura căscată pe cei care au auzit toată viața de Windows 11/10. În momentul în care închizi sau deschizi o fereastră, Burn My Windows adaugă efecte interesante de foc.

OpenWeather Refined

OpenWeather Refined îți oferă informații referitoare la starea vremii. Suportă numeroase configurări și își face treaba dovedindu-se extrem de utilă.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2021, Openweather
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2021, Openweather

Windows 11 vs Ubuntu 24.04 – 7 lucruri pe care le poți face mai bine pe Linux

Windows 11

Ubuntu 24.04 și Windows 11 sunt două sisteme de operare cunoscute, diferite, populare și performante, dar care vin cu experiențe de utilizare diferite. Utilizăm ambele OS-uri, fapt care ne oferă capacitatea de a realiza o listă cu 7 avantaje concrete pe care Ubuntu le are în fața Windows 11. Nu ne credeți? Nu aveți decât să testați și să vă convingeți că avem dreptate.

Testare înainte de instalare

Ubuntu, spre deosebire de Windows 11, îți permite să îl testezi fără să fii nevoit să îl instalezi pe computer. Pur și simplu, prin intermediul Rufus, arzi imaginea .iso pe un Stick USB, bootezi de pe stick și … gata. Ubuntu se va încărca în RAM și va rula în toată splendoarea lui.

Această posibilitate îți permite să vezi dacă Ubuntu este pe deplin compatibil cu configurația computerului tău, dacă îți place cum arată și cum să mișcă. Windows 11 nu poate asta.

Instalarea de aplicații

Aplicațiile se instalează extrem de rapid pe Ubuntu prin intermediul Magazinului de Aplicații. Fără zeci de mii de confirmări, fără să fii nevoit să bifezi fel și fel de căsuțe și fără să te trezești cu surprize neplăcute de genul… crezi că instalezi o aplicație și te trezești cu încă 2. Practic, dacă ai instalat un player, un player găsești.

Spuneți adio clicurilor repetitive și ferestrelor pop-up enervante!

Actualizările durează mult mai puțin

Actualizările pe Ubuntu se instalează extrem de rapid și nu strică sistemul de operare, economisind timp prețios și eliminând frustrarea. Pe Windows acest proces îți papă timp și nervi. Nu știu cum se face, dar actualizările pe Windows vin atunci când ai cea mai mare nevoie de computer.

Câștigi timp

Ubuntu nu are „chestii” care să îți distragă atenția de la ceea ce vrei să faci. Reclama tot mai intruzivă la fel și fel de aplicații, notificările tot mai enervante venite de la alte aplicații, îți fac experiența de utilizare un calvar pe Windows 11. Cum să te concentrezi să îți faci treaba dacă la mai tot timpul ceva, undeva îți distrage atenția. Spuneți adio notificărilor obositoare și reclamelor intruzive, alege o interfață minimalistă și modernă!

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04

Timp îți câștigi și prin funcționarea excelentă a aplicațiilor.

Rămâi cu banii în buzunar

Ubuntu nu costă nimic. Nu ești forțat să scoți bani pentru fel și fel de licențe de aplicații de securitate său pentru achiziționarea de computere noi. Ubuntu este conceput pentru a rula și pe hardware mai vechi sau pe mașini mai slăbuțe. Windows-ul poate asta?

Siguranță, nu frustrare

Ubuntu este conceput pentru a fi mai sigur comparativ cu Windows 11. Practic, nu mai pierzi vremea cu fel și fel de „trucuri” și soluții de securitate care îți papa banii de pe card, timpul, atenția și nervii. În plus, spre deosebire de Windows 11, care colectează date extensive despre utilizatori, Ubuntu pune accent pe confidențialitate. Nu colectează date personale și oferă un control mai mare asupra informațiilor tale.

Câștigi productivitate

Mediul de lucru plăcut pe care Ubuntu îl pune la dispoziție, faptul că totul este logic, funcțional, eficient și modern conceput, lipsa distragerilor și miile de aplicații pe care le poți instala printr-un singur click, te ajută să câștigi la capitolul productivitate.

Ubuntu 24.04 este impresionant din toate punctele de vedere

24.04

Ubuntu 24.04 este cel mai bun de până acum și are toate șansele să devină distribuția vedetă a anului 2024. Practic, cei de la Canonical au cam dat lovitura!

Ne place foarte mult cum se simte și se mișcă, cât de productiv, sigur și stabil este. Nu este sistemul de operare perfect, nici nu s-a inventat încă, dar este ideal pentru toți cei care doresc ceva modern, eficient și bine făcut. Pot să spun sincer, sunt complet impresionat.

Sunt sigur că și opinia voastră va fi una pozitivă.

Premium

Prima impresie pe care Ubuntu o oferă este de premium. Nici nu zici că este un sistem de operare gratuit.

După părerea noastră, interfața pe care o aduce este cea mai inspirată, lucrată, lejeră, elegantă și modernă din toată istoria Ubuntu. Se simte ca s-a lucrat intens, că s-au investit din greu timp, energie, talent și bani.

Interfața întunecată, pe care insistăm să o testați, este cu mult peste standard. Totul este bine închegat, plăcut și logic.

Nu exagerează nimeni atunci când susținem că Nobilul Numbat este în topul celor mai elegante și ochioase sisteme de operare ale momentului. Pur și simplu, noul Ubuntu place ochiului, fapt benefic pentru realizarea unei stări de bine propice lucrului.

Este evident că cei de la Canonical au ținut cont de critici și au venit puternic în întâmpinarea utilizatorului aducând Ubuntu în prezent. Cei drept, se cam așezase praful în ultimii ani peste Ubuntu.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04

O stâncă

Ubuntu 24.04 este perfect funcțional. Îl utilizăm drept sistem de operare predefinit încă din versiunea beta. S-a remarcat printr-o funcționare fără cusur, prin fluență, rapiditate, prin vaste modalități de customizare. Ubuntu a rămas la fel de rapid și funcțional în toată această perioadă, indiferent de aplicațiile instalate, de actualizări sau de modificările efectuate. Este ca o stâncă din acest punct de vedere.

Să nu uităm faptul că, Ubuntu îți pune la dispoziție o multitudine de aplicații. Indiferent dacă navighezi pe Internet, asculți muzică sau un post de radio, editezi un text sau creezi în Inkscape, sistemul de operare ține pasul fără nicio problemă. Totul rulează fluid.

În toată perioada care a trecut de la lansare până la momentul scrierii acestui material, Ubuntu 24.04 a lucrat fără nici cea mai mică urmă de oboseală. De la încărcarea mai rapidă a aplicațiilor până la timpul de răspuns mai rapid al interfeței utilizator, Ubuntu 24.04 face experiența de utilizare mai plăcută și mai eficientă.

Concluzie

Nu mai sta pe gânduri! Descarcă Ubuntu 24.04 LTS, testează-l prin intermediul unui Stick USB pentru a te convinge că avem dreptate. Pregătește-te să experimentezi cel mai bun Ubuntu de până acum.

Distribuții Linux de încercat în 2024

12 distribuții Linux

Îți propunem 12 distribuții Linux pe care să le încerci până la sfârșitul acestui an. Multe dintre acestea îți sunt necunoscute, fapt care nu ar trebui să îți lase curiozitatea la naftalină. Contăm pe implicarea ta!

Nobara Project

Nobara este o distribuție bazată pe Fedora care își propune să ofere utilizatorului o experiență optimizată pentru jocuri, streaming și conținut multimedia. Așadar, vei dispune de drivere nVidia, codec-uri complete, Steam, OBS Studio și de multe bunătăți aduse de implementarea WINE etc. Unde mai pui că arată și foarte bine.

CachyOS

CachyOS este o distribuție tânără, bazată pe Arch Linux, care promite stabilitate, simplitate, securitate și rapiditate. Mediile desktop pe care le oferă sunt: KDE, GNOME, Xfce, CuteFish, i3wm, Wayfire, LXQt, OpenBox, Cinnamon, UKUI, LXDE, MATE, Budgie, Qtile, Hyprland și Sway. Așadar, dacă vrei controlul complet asupra Linux-ului tău, acest OS poate fi o soluție.

Rhino Linux

Rhino Linux este o distribuție apărută recent, bazată pe Ubuntu. Acest sistem de operare folosește mediu desktop Xfce, personalizat destul de bine. Rhino se dorește a fi o distribuție de tip rolling release ce îți poate atrage atenția.

Ultramarine Linux

Ultramarine Linux este o altă distribuție care își propune să schimbe abordarea tradiționalistă a Fedora. Prin urmare, toate activitățile care necesită codec-uri și drivere sunt ușor de realizat, asta deoarece aceste softuri sunt oferite din fabrică. Sistemul de operare este conceput pentru a fi cât mai ușor de folosit, vine cu numeroase noutăți din lumea open-source și cu următoarele medii grafice: Budgie, GNOME, KDE Plasma, Pantheon.

Regata OS

Regata OS este o distribuție Linux bazată pe openSUSE care se adresează amatorilor de jocuri și de activități moderne. Aceasta vine în mediul grafic KDE Plasma și este special concepută pentru a oferi o experiență cât mai bună pentru jocuri, streaming multimedia și conținut digital. Arată bine, are o bază solidă și își propune lucruri mărețe.

Garuda Linux

Bazat pe Arch, Garuda Linux este o distribuție de tip rolling release dezvoltată în India. KDE, Xfce, GNOME, LXQt-kwin, Cinnamon, Mate, Wayfire, Qtile, i3wm și Sway sunt mediile grafice pe care le poți utiliza pe aceast OS. Sistemul de operare arată vibrant, degajă energie și tinerețe.

EasyOS

EasyOS este o distribuție Linux experimentală care utilizează multe dintre tehnologiile și formatele de pachete lansate de Puppy Linux. Distribuția dispune de tehnologie de containere.

Vanilla OS

Vanilla OS este bazat pe Ubuntu și Debian. OS-ul utilizează o versiune curată, lipsită de modificări, a mediului grafic GNOME, fapt care trebuie apreciat. Sistemul pune accent pe securitate, simplitate și productivitate fiind recomandat tuturor. Sinceri să fim, Vanilla OS este un proiect extrem de interesant. Cine știe, ar putea fi următorul tău sistem de operare.

Solus OS

Solus OS este o distribuție independentă, urmărită de noi încă de la începuturile sale. Extrem de bine primită în momentul lansării, această gură proaspătă de aer a impulsionat peisajul Linux. Din păcate, instabilitatea din rândul dezvoltatorilor a dus la scăderea interesului față de Solus în ultima vreme, fapt nemeritat. Recent, situația pare că s-a schimbat în bine.

Solus OS îți oferă posibilitatea de a utiliza 4 medii grafice: Budgie, GNOME, xfce și KDE Plasma. În plus, beneficiezi de rapiditate și stabilitate. Reîmprospătează-ți amintirile pe care le ai cu această distribuție, este timpul.

Voyager Linux

Ajuns la versiunea 24.04, Voyager îți fură ochii printr-un ambalaj extrem de bine pus la punct, prin rapiditate și productivitate. Este o distribuție bazată le Lubuntu care rulează din fabrică mediul grafic Xfce. În plus, oferă numeroase informații utile prin intermediul aplicațiile Conky. Zici că folosești o navă spațială.

Pop!_OS

Pop!_OS, cu al său COSMIC, un mediu grafic modern și arătos, îți pune la dispoziție toată puterea și avantajele Ubuntu, cât și priceperea celor de la System76, un producător de computere personalizate care folosește exclusiv Linux.

KDE Neon

KDE Neon este bazat pe Ubuntu LTS fiind dezvoltat de echipa de la KDE Plasma. OS-ul vine cu cea mai nouă, curată și lipsită de modificări versiune a mediului grafic KDE Plasma. În plus, această distribuție este stabilă, performantă și foarte productivă. Poți descărca KDE Neon

Greșeli de evitat atunci când vrei Linux

9 greșeli

9 greșeli majore trebuie să eviți atunci când vrei să simți spiritul Linux pe computerul tău. Este extrem de important să nu te lași copleșit de varietatea soluțiilor, de enorma cantitate de informație pe care o poți găsi pe Internet și de alegerile altora.

Ține cont de

Ține cont de dotările computerului tău. Nu vei putea rula distribuții din prezent pe computere din anii 2000, asta este evident. Așadar, există soluții și pentru cele dispozitive de pe vremea lui Burebista, cât și pentru cele din secolul XXI, important este să fii realist și să nu îți dorești imposibilul. Dotările PC-ului tău primează înaintea gusturilor tale.

Testează, testează! Nu instala o distribuție pe hard fără să o testezi. Este indicat să o testezi direct prin intermediul unui Live USB pentru a vedea cât de compatibilă este cu PC-ul tău, dacă îți place cum se mișcă și cum arată. Aplicații precum RUFUS îți permit să faci zeci de încercări fără niciun fel de risc.

Comunitatea este extrem de importantă în lumea lui Tux. Alege acele distribuții Linux care au o comunitate puternică și activă. Este important să găsești răspunsuri la întrebările tale pe rețelele de socializare, pe bloguri, pe forumuri etc.

Să nu alegi alegerea altora. Vei găsi numeroase topuri, recenzii și păreri care vor semăna multă confuzie în mintea ta. Trebuie să ții cont și de acestea, în fond, comunitatea ajută. Totuși, nu te încrede orbește. Tot ce trebuie să faci tu este să testezi adevărul din spatele acestora, să vezi dacă tu și computerul tău sunteți compatibili cu o distribuție sau alta. Așadar, testează!

Un spate puternic este ideal. Distribuțiile mari au nu doar comunități puternice, uneori și companii care le sponsorizează – Fedora, Ubuntu, openSUSE etc. Capacitatea de inovare, de menținere sau de rezolvare a unor eventuale probleme este mult mai puternică în zona distribuțiilor Linux cu un spate puternic.

Și mai important

Nu renunța din prima la Windows deoarece o să ai nevoie de o perioadă pentru acomodare. Există și posibilitatea să îți dorești să joci jocuri sau nevoia de a utiliza o aplicație care nu se găsește pe Linux sau care are un echivalent cu care te obișnuiești mai greu. Cel puțin pentru o perioadă, este bun și Windows-ul pe o partiție.

Evită distribuțiile care cer măiestrie, chiar dacă sunt extrem de bine promovate. Vei eșua dacă ești începător și îți vei schimba în rău părerea despre Linux. Cu timpul, cine știe, poate vei ajunge să utilizezi Arch, Gentoo etc.

Evită distribuțiile neactualizate sau cu o echipă redusă în spate. Problemele se vor rezolva mai greu, noutățile vor ajunge târziu iar lipsa actualizărilor va face totul nefuncțional, în final.

Nu renunța! Nu este cazul să renunți, indiferent de greșelile pe care le faci sau de obstacolele pe care le întâlnești. Totuși, ceva îmi spune că nu o să faci asta :-).

Un punct de plecare

Ai putea începe călătorii ta în Lumea Linux aruncând o privire asupra celor mai cunoscute și blânde distribuții Linux. În fond, nu sunt cunoscute fără să merite. Cel puțin pentru început, un punct de plecare ar fi:

 • Ubuntu
 • Linux Mint
 • Fedora
 • Pop!_OS
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04

Ubuntu 24.04 LTS „Noble Numbat” – tot ce trebuie să faci după instalare

Ubuntu 24.04 LTS „Noble Numbat”

Ubuntu 24.04 LTS „ Nobilul Numbat” a fost lansat, după cum poți citi aici, venind cu noutăți interesante despre care poți citi aici. Este modern, rapid, solid ca o stâncă și extrem de productiv, cam aceasta este prima impresie de până acum.

Ce faci după instalare?

După instalarea pe hard a Ubuntu 24.04, pentru o experientă de utilizare cât mai bună, îți recomandăm să pui în aplicare, în totalitate sau parțial, sugestiile echipei pentruprieteni.com. Teoretic și practic, nu ar trebui să petreci mai mult de 10-30 de minute în acest demers.

Prioritatea zero

Actualizarea sistemului de operare se află în topul priorităților. Actualizarea se poate realiza prin terminal, Software App, Software Updater sau din setări.

 1. Prin terminal, tot ce trebuie să faci este să scrii comenzile de mai jos:
sudo apt update && sudo apt upgrade
sudo apt dist-upgrade

Ți se va cere să introduci parola și apoi să dai click pe tasta „Enter”.

 1. Prin intermediul „Center App” trebuie să accesezi „Manage” (stânga jos) – „Verifică pentru actualizări/Check for updates”.
 2. Actualizările pot fi realizate și prin aplicația „Software updater”. Aceasta poate fi accesată în lista de aplicații.
 3. Prin intermediul setărilor, verificarea actualizărilor disponibile se poate realiza accesând „System/Sistem” „Software update/Actualizare Soft”.
Actualizări Ubuntu 24.04 LTS - pentruprieteni.com
Actualizări Ubuntu 24.04 LTS – pentruprieteni.com

Extrem de important

Al doilea pas constă în verificarea și bifarea unor aspecte esențiale. Deschide aplicația „Actualizări/Application&Updates” și asigură-te că:

 • că ai selectat drept sursă a descărcărilor un server cât mai apropiat;
 • că ai verificat dacă ai cele mai noi drivere pentru placa video – Additional Drivers/Drivere Adiționale;
 • că ai selectat toate sursele pentru aplicații pe care ți le propune Ubuntu – Other Software/Alte surse;
 • că ai bifat actualizările automate ale sistemului de operare (vezi mai jos cum îți recomandăm să setezi)

Tastatura în limba dorită

Dacă ai instalat Ubuntu 24.04 în engleză, o să ai nevoie și de tastatura în limba română. Desigur, acest pas îți permite să adaugi orice fel de configurație a tastaturii. Accesează „Settings/Setări” – Keyboard tastatură – input sources + limba dorită (română standard).

Instalează suportul complet pentru limbă

Poți modifica limba în care este instalat sistemul de operare sau poți instala pachetul lingvistic complet pentru limba aleasă. Accesează „Settings/Setări” – „Regiune și limbă/Region&Language” – „Manage installed language /Administrare limbi instalate”.

Un pic de simplitate

Ubuntu afișează pe meniul din stânga toate partițiile existente, fapt care umple inutil acestă zonă. Pentru a nu mai afișa asta, accesează: „Settings/Setări” – „Appearance/afișare” – „Configure dock behaviour/Configurează comportamentul dock-ului” – debifează „Include unmounted volumes/Include partiții nemontate”.

Tot de la „Appearance” poți modifica schema de culori, wallpaperul sau stilul sistemului de operare.

Lumina de seară și locația dock-ului

Setarea automată a adaptării luminozității pentru orele de seară și de noapte se poate realiza tot de la „Settings/Setări” – „Appearance/afișare”. Din același meniu poate fi schimbată și locația de afișare a dock-ului, plus multe altele.

Intimitate și istoric

Accesând „Settings/Setări” – „Privacy and security/Intimitate și securitate” poți impune sistemului de operare să șteargă sau să planifici o ștergere istoricul fișierelor. În plus, poți opta pentru curățarea automată a coșului de gunoi la un anumit interval sau a fișierelor temporale.