3.7 C
București
miercuri, decembrie 11, 2024
Acasă Blog

Odio, modern, plăcut și util, contribuie la buna ta dispoziție

0

Odio

Odio poate intra cu ușurință în categoria aplicațiilor pe care să le folosești zi de zi. Pentru unii, Odio poate deveni un must have, chiar dacă softul este în faza beta și a apărut doar de puțin timp. Fără să exagerăm, putem spune despre acest soft că își aduce cu brio contribuția la relaxarea utilizatorului.

Ce este?

Odio este o aplicație modernă, plăcută și utilă, prin intermediul căreia poți asculta mii de posturi de radio. Fie că vorbim despre posturi românești, europene sau de dincolo de ocean, Odio își face treaba relaxat în materie de streaming.

În plus, modul în care arată și se simte Odio ne spune că a cam trecut vreme aplicațiilor de pe vremea bunicii. Solftul se înscrie cu succes într-un nou trend ce vizează oferirea unei experiențe grafice moderne. Nu este un secret, un design plăcut contribuie la succesul unei stări de bine. În culori vii, intuitiv și funcțional, Odio își face cu succes treaba.

Puncte tari

  • interfață modernă, frumoasă, curată și intuitivă
  • faptul că este gratuit
  • disponibilitatea multiplatformă (Linux, macOS și Windows)
  • posibilitatea de a căuta în funcție de anumite criterii: țară, limbă și tag-uri
  • posibilitatea de a salva stațiile la „favorite”
  • existența a două interfețe grafice: dark și light
  • funcționalitate și rapiditate
  • existența unei funcții foarte utile, „ascultate recent”

Puncte slabe

Unii ar căuta un pic de nod în papură. Precum majoritatea aplicațiilor din prezent, Odio nu este open source. Asta, pentru noi, nu este chiar un capăt de țară.

Concluzie

Aplicația funcționează fără să pună probleme, fapt pentru care ne-a determinat să îl lăsăm instalat pe Linux Mint 19.1. Ne place interfața, faptul că nu devorează resursele PC-ului, stabilitatea și rapiditatea de care dă dovadă. Deși nu putem vorbi de o listă prea mare de posturi de radio, câteva sute, cele existente funcționează. Suntem încrezători că Odio poate contribui cu succes la starea ta de bine. Succes!

Instalare

Pentru a instala aplicația te invităm să accesezi site-ul oficial al aplicației
(click aici)
. Găsești tot ce ai nevoie.

Indicii care îți sugerează că telefonul îți este ascultat

0

Telefonul îți este ascultat?

Există o serie de indicii care vă pot sugera faptul că telefonul își este ascultat. Acestea pot fi, de asemenea, și semne ale unor erori de sistem de operare sau de aplicații instalate dar și ale unor defecte de natură fizică ale dispozitivului. Se recomandă citirea acestui material cu precauție.

E mai simplu decât credeai

Înainte de toate, trebuie să înțelegi faptul că spionarea unor dispozitive de comunicație de genul telefoanelor mobile nu este o activitate așa de complicată după cum ar părea la prima vedere. În prezent, dacă dispui de fonduri suficiente, curaj și un spate solid, poți achiziționa, fără să dai prea multe de bănuit și fără bătaie de cap, fel și fel de dispozitive care pot intercepta apelurile inițiate de pe telefoane și nu numai. Sunt destule magazine online care oferă astfel de „servicii”.

Ce funcție ai?

Dacă ești o persoană importantă, deții o afacere sau o funcție cu răspundere, sau dacă ai supărat vreo astfel de persoană, citește cu atenție indiciile pe care ți le furnizăm mai jos. Dacă descoperi că te încadrezi în mai multe cazuri, îți recomandăm să nu crezi în coincidențe, dar nici să intri în panică, oricum nu rezolvi nimic.

Ce șanse sunt?

Desigur, șansele ca apelurile tale să fie interceptate, legal sau ilegal, sunt destul de reduse. Plecăm totuși de la premiza că, din punct de vedere tehnic, ar fi destul de dificil ca toate apelurile să fie înregistrate. Desigur, nu este imposibil. Cert este că nu poți fi niciodată sigur de nimic. În plus, instituțiile statului nu au obiceiul de a da din casă, știm și noi cât de bine își apără corbii ochii. Acest subiect va fi detaliat cât de curând.

Cum poți fi spionat?

De fapt, ești spionat zi de zi, de mai toate aplicațiile instalate pe telefon, care au și o sete  teribilă de informații, de către providerul de Internet care îți ține o evidență strictă a activității tale, în teorie, de bază, de operatorul de telefonie mobilă care înregistrează și el, la rândul său, date care te pot identifica. Teoretic, ne aflăm sub aripa legii și ar fi nevoie de mandat de la un judecător pentru a fi legal spionat. Dar de la teorie la practică, ne omoară realitatea din România. În fond, până și Facebook, Microsoft sau Apple au fost suspectați/acuzați  că ar fi lăsat portițe serviciilor din SUA, prin care acestea pot accesa ceea ce face utilizatorul.

Telefonul, tableta, laptop-ul, computerul, televizorul, pot fi, așadar, controlate prin intermediul unor aplicații, în sensul, spre exemplu, de a le fi activată camera sau/și microfonul, fără ca tu să ai habar. De asemenea, tot traficul tău de date, realizat prin intermediul dispozitivului, poate fi la fel de bine controlat. Unde mai pui că  prin conectare directă la centralele operatorilor, serviciile pot avea acces direct la convorbirile tale.

Precedente

Nu demult, ziarele relatau despre pățania unui cuplu deținător de Windows. Un individ, om simplu de prin SUA, a fost descoperit că își spiona vecinii de ceva vreme. Se folosea în acest sens de rețeaua wireless a acestora și de un soft care permitea accesarea camerei Web și a microfonului laptop-ului. Nu ar fi fost prins dacă nu ar fi încercat să îi șantajeze, altfel el ar fi putut chiar și acum să se distreze pe seama vecinilor. Recent, Samsung a fost acuzat că își spionează clienții prin intermediul „plasmelor” sale iar în Marea Britanie au fost descoperite antene ale serviciilor secrete prin care acestea recepționau și spionau convorbirile clienților rețelelor de telefonie mobilă. Și tot recent, autoritățile au recunoscut că își spionează ilegal cetățenii, vezi aici. Așadar, ține cont că telefonul mobil poate fi ușor compromis și folosit pentru fel și fel de activități de spionaj de către firme, servicii și instituții, sau chiar de hackeri. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil.  Să nu uităm de obiceiul mafioților de a scoate până și bateria telefonului mobil atunci când se întâlnesc. Oare de ce? Chiar or fi așa de „dilii” sau știu ei ceva?

Semnele care pot sugera că un telefon este ascultat

  • bateria se consumă rapid chiar și când telefonul nu este activ

Durata de viață a unei baterii precum și numărul de reîncărcări la care aceasta poate fi supusă sunt reduse, indiferent câți bani ai dat pe telefon. Dacă aceasta dă semene de oboseală bruscă, materializată prin consumul rapid, este clar că există aplicații și procese în telefon care o consumă și care, în cel mai clar mod, lucrează la ceva sau pentru cineva, fără a te anunța.

  • telefonul se supraîncălzește

Acesta poate fi un semn clar de defecțiune fizică sau software sau de aplicație care rulează în background, fără acordul tău. Oricum am da-o, telefonul nu are voie să se supraîncălzească în timpul unei utilizări obișnuite sau chiar în stand-by (excludem de aici utilizarea unor aplicații mari consumatoare de resurse, de genul jocurilor). Verifică de îndată telefonul pentru a fi mai sigur, eventual scoate-i bateria, dacă acest lucru este posibil, în caz de bănuieli.

  • restartarea telefonului

La fel ca în cazul de mai sus, restartarea poate fi semnul unei defecțiuni sau o reacție a telefonului cauzată de supraîncălzire ori de sarcinile multiple  la care este supus. Problema poate fi gravă dacă restartarea are loc în timp ce telefonul se află în stand-by.

  • zgomote ciudate, foșnituri sau ecouri în timpul  convorbirii

Rețeaua sau vreun aparat de receptare a convorbirilor pot fi cauza acestora. Cert este că, într-o convorbire nu trebuie să se audă astfel de anomalii.

  • pierderea semnalului sau apariția unor rețele fantomă

Telefonul, rețeaua, dar și spionajul pot duce la astfel de incidente. Oricum am da-o, aparitția unei rețele necunoscute la care telefonul tău se conectează este un lucru grav.

  • ecranul se aprinde fără motiv în stand-by

Un antivirus setat să scaneze la o anumită oră poate aprinde ecranul, dar, la fel de bine poate fi și un soft spion care trimite date sau activează camera ori microfonul. Totuși, trebuie să ținem cont că și o setare a telefonului poate determina menținerea ecranului pornit.

5 servicii online pentru transfer gratuit de fișiere

0

5 servicii online pentru transfer

La dispoziția celor care doresc să transfere fișiere stau numeroase alternative care își fac treaba excelent. Unele sunt pe bani, altele gratuite și cu mici limitări, totuși, avem de unde alege.

Vă propunem să testați 5 servicii online pentru transfer care vă permit instant să transferați fișiere cunoscuților și nu numai. Atenție, ordinea prezentării acestora este aleatorie. Nu vorbim de un top și nu vă facem nicio sugestie. Vă sugerăm să citiți materialul și să alegeți varianta cea mai potrivită nevoilor voastre.

Filemail

Este o simplă aplicație online unde selectezi un fișier, scrii adresa cuiva și apeși ‘trimite’. Nu trebuie sa te îngrijorezi despre mărimea fișierului, viteza de transfer sau despre pagini greoaie pentru descărcare. Destinatarul primește un link și descarcă fișierul. Asta este!

https://drive.google.com

Puteți transfera în versiunea gratuită până la 50 de GB. În versiunea pro, la 15 dolari lunar, apar numeroase facilități.

WeTransfer

Este extrem de cunoscut și folosit. Versiunea gratuită a WeTransfer vă permite transferul a maxim 2 GB, nu solicită înregistrare, iar perioada de valabilitate a link-ului pentru download este de 7 zile. Vă recomandăm să îl folosiți, își face treaba.

Send Anywhere

Îți permite transferul gratuit a 10 GB cu o perioadă de valabilitate a link-ului de 2 zile. Click aici pentru a accesa acest serviciu.

Smash

Dacă WeTransfer impune limite în ceea ce privește dimensiunea fișierelor transferate, Smash nu face acest lucru. Teoretic, varianta gratuită nu impune limite în ceea ce privește dimensiunea fișierelor transferate și o perioadă de valabilitate a link-ului de 7 zile. Dacă ești dispus să scoți din portofel 5 euro pe lună (60 pe an), vei avea acces la versiunea pe bani.

Google Drive

Cine nu a auzit de acest serviciu?

Dimensiune maximă fișiere: 15 GB;
Perioadă valabilitate fișiere: nelimitat – e un serviciu de stocare, deci tu decizi când ștergi fișierele – de menționat e faptul că mailurile care se strâng la tine în Gmail ocupă o parte din acei 15 GB. Practic, e un spațiu pe care îl împarți între adresa de mail și Google Drive

Nuclear Music Player – streaming audio din surse multiple

0

Nuclear Music Player

Astăzi vom vorbi despre un player audio mai puțin cunoscut – Nuclear Music Player – dar care merită toată aprecierea datorită atât interfeței grafice moderne și intuitive cât și funcțiilor pe care le oferă. Nuclear Music Player permite streaming-ul audio din mai multe surse precum YouTube, SoundCloud, bandcamp sau Vimeo.

Avantajele streaming-ului

Muzica descărcată, oricât de multă, se întâmplă să nu fie suficientă, comparativ cu cea disponibilă prin streaming, de pe platforme online ca YouTube, SoundCloud și multe altele. Din punct de vedere cantitativ, un utilizator individual nu va reuși niciodată să rivalizeze cu acești giganți care dispun de capacitate de stocare aproape nelimitată. Majoritatea serviciilor de streaming dețin aplicații web sau mobile prin care conținutul devine accesibil aproape oriunde și de pe aproape orice dispozitiv, atâta timp cât există o conexiune la Internet. Marele avantaj al streaming-ului constă în faptul că același conținut este disponibil pe toate dispozitivele conectate, spre deoasebire de stocarea locală, caz în care colecția de muzică trebuie actualizată pe fiecare dispozitiv în parte.

pentruprieteni.com

Funcții oferite de Nuclear Music Player
Nuclear Music Player este o aplicație realizată la un nivel superior din punct de vedere calitativ, lucru observabil și din screenshot-uri. Aceasta preia conținutul din surse libere precum YouTube ori SoundCloud și îl afișează într-o interfață cu aspect modern și ușor de utilizat. Iată ce funcții și avantaje oferă:

  • Multiple surse de conținut
  • Fără publicitate
  • Interfață simplă și ușor de utilizat
  • Informații despre muzica nou apărută
  • Streaming de pe YouTube, SoundCloud, Vimeo și Bandcamp
  • Permite redarea inclusiv a playlist-urilor de pe YouTube
  • Calitate audio superioară
  • Suportă descărcarea în format .mp3 direct de pe YouTube
  • Este un software free și open source
  • Această aplicație este bazată pe Electron.

Descărcare și instalare

Nuclear Music Player se poate descărca de pe site-ul oficial, in mai multe formate, printre care .deb, AppImage, cod sursă, .exe etc. Așadar, poate fi folosit și pe Windows, chiar în format portabil. Vezi aici mai multe detalii.

Descarcă Nuclear Music Player

Școala Altfel 2024-2025: 50 de locuri de explorat din confortul clasei

0

Școala Altfel

Școala Altfel reprezintă o ocazie în care, printre multe alte activități, elevii pot vizita virtual diverse locuri de pe Pământ. Un real ajutor în acest sens este aplicația Google Earth, disponibilă prin intermediul oricărui browser web modern, pe sistemele de operare Linux, Windows, Android și macOS. Dacă folosiți dispozitive mobile, este suficient să aveți aplicația Google Earth instalată pe dispozitiv.

50 de locuri

Am realizat o selecție de 50 de locuri superbe și interesante care pot fi vizitate prin intermediul aplicației Google Earth. Pentru ca magia să funcționeze, dați clic pe linkurile existente în dreptul fiecărei locații.

Selecția pentruprieteni.com

  1. Podul Golden Gate, SUA
  2. Cape Town, Africa de Sud
  3. Marea Moartă, Israel/Iordania
  4. Zidul Berlinului, Germania
  5. Acropolele din Atena, Grecia
  6. Catedrala Sfântul Vasile, Rusia
  7. Parcul Natural Monti Aurunci, Italia
  8. Crater de meteorit, Arizona
  9. Old Man of Storr, Insula Skye, Scoția.
  10. Stația Spațială Internațională 
  11. Minele de aur din IwamiJaponia
  12. Mont Blanc, Franța
  13. Pripyat, Ucraina.
  14. Canalele din Veneția, Italia
  15. Ruinele civilizației Maya (Chichén Itzá), Mexic
  16. Pădurea Amazoniană (America de Sud)
  17. Antartica.
  18. Orașul interzis, China
  19. Casa Poporului, România
  20. Insula Ao (Insula pisicilor) – Japonia
  21. Marea Barieră de Corali. De poveste
  22. Regiunea Khumbu, Nepal
  23. StonehengeUK
  24. Castelul Windsor, UK
  25. Coasta Kohala (Hawaii). 
  26. Taj Mahal, India.
  27. Moscheea Nasir Al Mulk
  28. Masivul Mont Blanc
  29. Templul din ANGKOR, Cambogia
  30. Deșertul Liwa. De efect
  31. Insulele Galapagos
  32. Piramidele din Giza (Egipt)
  33. Coliba lui Scot, Antarctia
  34. Veneția, Italia
  35. Templele din Bagan, Myanmar
  36. Bazinul Amazon, Brazilia
  37. Biserica suspendată (Egipt)
  38. Abu Mena, orașul antic (Egipt)
  39. Luminile Nordului.
  40. Muntele Everest, 
  41. Cale ferată din Alpii Elvețieni. Imagini superbe
  42. Muntele Fiji, Japonia
  43. Marele Camion, SUA (link 2)
  44. Poarta Iadului, Turcmenistan
  45. Times Square – New York, SUA
  46. Parcul Național Yosemite, Munții Sierra Nevada
  47. Rezervația Națională Samburu din Kenya
  48. Fluviul Colorado, SUA
  49. Turnul înclinat din Pisa, Italia
  50. Turnul Eiffel, Franța

Top 5 distribuții Linux în 2024

Top

Topul distribuțiilor Linux este o chestiune subiectivă. An de an, pe pentruprieteni.com, puteți citi despre acele 5 distribuții Linux care ne-au impresionat prin modul în care arată, se simt și funcționează. Există multe alternative în lumea Linux care te pot captiva, iar acest top este orientativ pentru acei utilizatori care caută un sistem de operare potrivit pentru o gamă variată de activități.

Toate propunerile

Toate propunerile noastre din top beneficiază de suport hardware excelent, comunități active și se remarcă prin ușurința utilizării și recunoașterea în comunitate.

1. Linux Mint

Loialul Linux Mint este alegerea ideală pentru utilizatorii care caută un sistem de operare tradițional, complet funcțional imediat după instalare, performant, stabil și productiv.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Linux Mint 22
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Linux Mint 22

2. Ubuntu

Ubuntu este principala alternativă la Linux Mint, un sistem de operare pe care te poți baza, care vine cu cele mai recente inovații și versiuni ale aplicațiilor. Arată bine, se mișcă bine și este de încredere.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04

3. KDE Neon

KDE Neon impresionează prin aspectul modern și atractiv, fiind bazat pe Ubuntu. Este rapid și diferit, captând atenția utilizatorilor. Oferă multe opțiuni de personalizare, mult mai diverse comparativ cu primele două propuneri.

4. MX Linux

Extrem de stabil și productiv, acest sistem de operare poate fi soluția perfectă pentru a prelungi viața unui computer mai vechi. MX Linux are multe de oferit, trebuie doar să îl descoperi.

5. Nobara Project

Nobara Project este o alternativă funcțională și completă la Fedora. Spre deosebire de Fedora, Nobara este gata de utilizare imediat după instalare, fără a mai necesita configurații suplimentare.

POP!_OS (bonus)

POP!_OS se remarcă prin funcționarea impecabilă, aspectul modern și stabilitatea excelentă. Deși nu este cea mai rapidă distribuție din top, are un „vino-ncoace” evident, care atrage utilizatorii.

Linux Pentru Prieteni, pentruprieteni.com, 2022, Pop!_OS 22.04 LTS
Linux Pentru Prieteni, pentruprieteni.com, 2022, Pop!_OS 22.04 LTS

Cu ce poți înlocui Windows 10? Îți sugerăm 8 soluții, dintre care 6 sunt gratuite

0

Windows 10

Microsoft se pregătește să renunțe la suportul pentru Windows 10. Da, ați citit bine! Dacă doriți să vedeți ce soluții gratuite există pentru momentul în care acest sistem de operare nu va mai fi suportat, vă invităm să citiți materialul de mai jos. Din cele 8 soluții prezentate, 6 sunt gratuite.

Windows 11

O licență de Windows 11 costă câteva sute de lei, ne referim la cele oficiale. Pentru cei care dețin PC-uri incompatibile cu ultima versiune de Windows, există o singură alternativă sigură și viabilă – Linux.

macOS

Dacă dorești ca, odată cu renunțarea la Windows 10, să folosești un alt ecosistem, poți alege tabăra Apple. Deși dispozitivele Apple sunt destul de scumpe, acestea vin la pachet cu macOS, un sistem de operare interesant, stabil, sigur și elegant.

Linux

Pentru acele PC-uri incompatibile cu Windows 11, distribuțiile Linux sunt cele mai indicate. Desigur, chiar dacă configurația ta este compatibilă, pentru un plus de rapiditate, siguranță și performanță, nu ar strica să testezi și sistemele de operare Linux. Sunt gratuite și îți permit să faci aceleași lucruri pe care le realizai pe Windows 10.

Linux Mint, Ubuntu, Solus, Deepin, MX Linux, Zorin și Fedora îți vor deschide un univers fascinant. Nu te teme, utilizezi deja Linux pe telefon – Androidul de pe telefonul tău este tot un sistem Linux. Practic, nu faci decât să extinzi această alegere și pe PC.

Dacă primele două opțiuni – macOS și Windows 11 – necesită achiziționarea unor licențe, distribuțiile Linux amintite mai sus sunt gratuite. Te vei bucura de avantaje precum: securitate sporită, mii de aplicații fără costuri, rapiditate, productivitate și stabilitate. Contează, după părerea noastră, să deții controlul asupra PC-ului și sistemului de operare pe care îl folosești. În plus, aceste sisteme de operare sunt logice și intuitive, deci nu vei avea probleme în a le folosi.

Concluzie

Înainte de a lua o decizie, îți recomandăm să îți faci temele. Pe pentruprieteni.com găsești informații care te pot ajuta să faci o schimbare în bine. Indiferent ce alegi, important este să fii cât mai deschis.

Top 20 distribuții Linux pe distrowatch.com

Top

Niciodată nu am realizat un top 20 al distribuțiilor Linux. Este suficient de greu de realizat încât să descurajeze, deoarece este nevoie de un set de diferiențatori extrem de clari. Practic, nu putem vorbi despre un top al preferințelor personale.

distrowatch.com

distrowatch.com este un site extrem de special pentru comunitatea Linux. Acesta, pe lângă informațiile privitoare la cele mai noi lansări de distribuții Linux, oferă și un top. Topul este unul al interesului manifestat de utilizatori față de anumite distribuții pe site-ul distrowatch.com. Practic, acest top este mai mult decât util deoarece ne arată ce distribuții sunt căutate pe unul dintre cele mai cunoscute site-uri de specialitate.

Nume necunoscute

Pentru utilizatorii români de Linux, o privire aruncată pe topul distrowatch.com scoate în evidență numeroase distribuții necunoscute și relativ noi. Nu doar românii, au auzit și folosesc distribuțiile cunoscute sau variantele bazate pe acestea, fapt evident. Foarte puțini se aventurează să testeze și altceva. Așadar, vine vremea surprizelor.

Primele 20

  1. MX Linux
  2. Mint
  3. Endeavour OS
  4. Debian
  5. Manjaro
  6. Ubuntu
  7. Fedora
  8. Pop!_OS
  9. openSUSE
  10. Zorin OS
  11. Cachy OS
  12. KDE Neon
  13. Nobara Linux
  14. AntiX
  15. Elementary
  16. NixOS
  17. Garuda
  18. Vanilia
  19. TUXEDO
  20. SparkyLinux

Nu mai utiliza dispozitivele vechi: camere de supraveghere , telefoane, routere și televizoare inteligente

Nu mai utiliza

Nu mai utiliza dispozitivele vechi precum camerele de supraveghere, televizoarele inteligente, telefoanele sau routerele, deoarece acestea pot reprezenta pericole reale.

Cât de vechi?

Termenul „vechi” este relativ. În esență, dacă producătorul dispozitivului nu mai oferă niciun fel de actualizări pentru acesta, este clar că suportul a fost întrerupt. Prin urmare, producătorul îl consideră depășit, iar singura opțiune pe care o ai este să renunți la respectivul produs, să îl dai la reciclat.

Chiar dacă telefonul mobil, televizorul inteligent sau camera de supraveghere nu prezintă probleme și funcționează conform parametrilor obișnuiți, trebuie să înțelegi că ești expus la riscuri, mai ales dacă aceste dispozitive se conectează la Internet. Există aplicații care scanează produsele vulnerabile conectate la Internet, iar rezultatul poate atrage atenția hackerilor.

De unde vine pericolul?

Dispozitivele enumerate mai sus funcționează cu sisteme de operare. În situația în care acestea nu mai primesc actualizări, nici măcar de securitate, devin ținte ușoare pentru hackeri. Acestea pot ajunge să facă parte, fără ca tu să știi, dintr-un botnet, adică o rețea de dispozitive aflate sub controlul hackerilor. Există și posibilitatea ca aceștia să folosească, de exemplu, o cameră de supraveghere uzată moral și abandonată de producător pentru a te spiona sau chiar șantaja. Același scenariu este posibil pentru toate dispozitivele dotate cu cameră și microfon care nu au mai primit actualizări de ani de zile

Un telefon mobil compromis, de exemplu, este o adevărată mină de aur pentru cineva rău intenționat, mai ales dacă pe dispozitiv sunt instalate aplicații bancare sau sunt salvate parole, fotografii, etc.

De ce să riști?

Merită riscurile la care ești expus dacă utilizezi un dispozitiv depășit și abandonat de producător? Noi credem că nu. Renunță la rable!

Gnome – 4 motive pentru care folosesc acest mediu grafic

GNOME

Mediul grafic GNOME a rămas de câțiva ani buni principala noastră alegere. Dacă, de la o distribuție la alta am mai sărit, nu același lucru putem spune și despre GNOME. Rar întâlnești o asemenea fidelitate din partea cuiva.

Este modern

Din punctul de vedere al designului, GNOME se caracterizează prin simplitate, ușurință în utilizare, coerență vizuală și un aer modern. Interfața este curată și, de ce nu, elegantă.

Intuitiv

GNOME este conceput pentru a fi cât mai intuitiv cu putință. Totul este acolo unde trebuie să fie, și, deși este extrem de permisiv și complex, nimic nu generează confuzie sau saturație. Comparativ cu KDE Plasma, GNOME este o insulă de normalitate.

Accentul pus pe productivitate

Accentul este pus pe productivitate, distragerile sunt aproape inexistente, iar extensiile disponibile pentru instalare îți transformă distribuția Linux într-o adevărată navă spațială.

Stabilitate

Utilizez GNOME de ani de zile. Aproape că nu au existat situații în care acesta să manifeste instabilitate. Pe românește, este, după părerea echipei pentruprieteni.com, cel mai stabil din rândul mediilor desktop moderne.

Concluzie

Mediul grafic GNOME este prietenos, puternic, stabil, ușor de utilizat și de personalizat. Toate distribuțiile majore de Linux dezvoltă și o versiune pe GNOME, iar acest fapt spune multe. GNOME se află instalat pe 4 din cele 5 distribuții Linux pe care le folosim. Vom continua utilizarea acestui mediu mulți ani de acum încolo, deoarece dezvoltatorii sunt în pas cu vremurile și vin în întâmpinarea utilizatorilor.

4 distribuții Linux excelente care vin cu GNOME

Distribuții Linux

Cele 4 distribuții Linux despre care veți citi în acest articol au un element important în comun: toate oferă versiuni ale mediului grafic GNOME. Mai mult sau mai puțin modificat, acest mediu grafic vă oferă o experiență de utilizare excelentă, este ușor de personalizat și ideal pentru toți cei care își doresc simplitate, rapiditate și funcționalitate.

Ubuntu

Regele Ubuntu oferă o versiune modificată de GNOME. Se pot spune multe despre această distribuție, dar nu i se poate nega faptul că este unică. La nivel teoretic și practic, nu ar trebui să întâmpini probleme majore în a învăța să utilizezi acest sistem de operare. În plus, dacă ai un computer decent din punct de vedere hardware, Ubuntu pur și simplu va zbura. O să îți placă Ubuntu nu doar pentru felul modern în care arată, ci și pentru diversitatea de aplicații cu care vine, comunitatea vastă și gradul uriaș de productivitate.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2024, Ubuntu 24.04

Pop!_OS

Pop!_OS este o altă distribuție originală care duce, oarecum, spre macOS. Are la bază Ubuntu, oferind toată puterea și capacitățile acestuia. Sistemul de operare este suficient de atractiv și stabil încât să îl folosești zi de zi.

Linux Pentru Prieteni, pentruprieteni.com, 2022, Pop!_OS 22.04 LTS
Linux Pentru Prieteni, pentruprieteni.com, 2022, Pop!_OS 22.04 LTS

Nobara Linux

Nobara Linux este pentru cei care doresc o experiență GNOME cât mai apropiată de original. Această distribuție nu trebuie privită doar ca o alternativă excelentă la Fedora. Datorită faptului că vine cu tot ceea ce este necesar pentru o funcționare fără probleme, precum și pentru suportul oferit celor care doresc să joace diverse jocuri, Nobara Linux are toate șansele să îți placă. Nu este bazat pe Ubuntu, ci pe Fedora, dar experiența de utilizare este una excelentă. Ai tot ce îți dorești, iar totul funcționează fără probleme.

Solus OS

Solus OS este o distribuție independentă care oferă mediul grafic GNOME, printre alte opțiuni de medii grafice. Solus te va încânta; este rapid, perfect funcțional imediat după instalare, ușor de utilizat și dotat cu numeroase aplicații. Atât utilizatorii experimentați, cât și cei nou intrați în lumea Linux nu vor întâmpina probleme majore legate de adaptare. Totul funcționează așa cum trebuie.

iOS 18 vine doar pe aceste modele de iPhone

iPhone

iOS 18, cea mai așteptată actualizare a sistemului de operare pentru iPhone, telefonul vedetă al deceniului, ridică ștacheta la un alt nivel. Apple, „tătucul și mama” iPhone-ului, lucrează intens la noua versiune de iOS. Versiunile beta sunt mai mult decât interesante și pline de bunătăți, în special în ceea ce privește inteligența artificială. Despre acest subiect poți citi mai multe aici.

iOS 18

iOS 18 urmează să fie lansat în septembrie, odată cu intrarea pe piață a noului iPhone 16. Imediat după lansare, modelele mai vechi de iPhone vor putea fi actualizate la cel mai bun iOS de până acum, la iOS 18 ne referim. Apple a confirmat deja (sursa) lista dispozitivelor care vor primi actualizarea de sistem de operare. Acestea sunt:

  • iPhone 15
  • iPhone 15 Plus
  • iPhone 15 Pro
  • iPhone 15 Pro Max
  • iPhone 14
  • iPhone 14 Plus
  • iPhone 14 Pro
  • iPhone 14 Pro Max
  • iPhone 13
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 12
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone SE (a doua generație sau mai recentă)

Câteva generalități

Apple oferă utilizatorilor o versiune majoră de iOS anual. Aceasta beneficiază de actualizări pe o perioadă de aproximativ cinci ani. În plus, sunt furnizate și actualizări intermediare de iOS, de obicei numerotate ca iOS 18.1, iOS 18.2 etc., precum și actualizări de securitate, atunci când este necesar. Din perspectiva suportului software oferit dispozitivelor sale, Apple este una dintre cele mai apreciate companii. În ultimii ani, alte nume majore pe piața telefoanelor inteligente au urmat exemplul Apple și au extins durata suportului software. De exemplu, Google oferă 7 ani de actualizări de versiuni pentru cele mai recente dispozitive din portofoliul său.

Nobara Linux: mai mult decât o simplă alternativă la Fedora

Nobara Linux

Nobara Linux reprezintă, în esență, o alternativă superioară la Fedora. Micile neplăceri cu care Fedora ne-a confruntat în ultima perioadă ne-au determinat să căutăm o soluție alternativă. Ne-am dorit o distribuție care să ofere mediul grafic Gnome 3, stabilitate, productivitate și funcționalitate. Practic, căutam un sistem la fel de prietenos, stabil și puternic precum Linux Mint, perfect funcțional imediat după instalare. Important era ca sistem de operare să ne ofere siguranța că vine cu cele mai noi versiuni ale aplicațiilor și cu tot ce este necesar pentru multimedia, dar pe un alt mediu grafic.

Îmbunătățiri majore

Nobara Linux este bazat pe Fedora, dar vine cu numeroase îmbunătățiri care includ pachete terțe sau proprietare. Acestea pot fi instalate și pe Fedora, însă procesul este de durată și suficient de riscant încât să devină descurajant. Prea des, aceste încercări de a adapta sistemul de operare la nevoile tale și de a-l face 100% funcțional sunt obositoare, cu rezultate nesigure și demotivante.

Trebuie clarificat faptul că această distribuție -NU- trebuie considerată un ‘Fedora Spin’. Un Fedora Spin este o versiune oficială Fedora a unui mediu desktop (cum ar fi gnome/kde). Suntem un proiect complet independent de Fedora și nu există dezvoltatori Fedora sau alte părți implicate direct. Folosim pachete, coduri și depozite Fedora. Aceasta este limita implicării.

Nobara aduce toate dependențele necesare pentru WINE, obs-studio, pachete de codec-uri terțe, cum ar fi cele pentru gstreamer, drivere terțe, precum driverele NVIDIA, și chiar mici corecții de pachete. Colecția de aplicații disponibile pentru instalare este vastă. Nu ai de ce să te plângi: sistemul își îndeplinește sarcinile exemplar, fiind perfect funcțional și foarte stabil. Oferă experiențe excelente de gaming, streaming și creare de conținut. Se observă o grijă deosebită pentru confortul utilizatorului, dezvoltatorii asigurând o funcționare fără compromisuri și o atenție sporită la detalii, aspecte care ar fi de dorit și în cazul altor distribuții Linux.

Concluzie

Nobara Linux nu este doar o alternativă excelentă la Fedora, lucru pe care îl vei observa imediat. Este, de asemenea, o alegere remarcabilă atât pentru utilizatorii noi, cât și pentru cei cu experiență, fiind o variantă care poate înlocui oricând cele mai cunoscute distribuții Linux ale momentului.

În prezent, Nobara Linux a ajuns la versiunea 40. Dacă ești curios, poți descărca această distribuție de aici. Poți alege între mediul grafic Gnome și un superb KDE

P.S. Acolo unde Fedora a întâmpinat dificultăți, Nobara a reușit fără probleme, iar acest lucru spune totul.

Transformă-ți orele de curs: 6 unelte gratuite, esențiale pentru profesori în noul an școlar

0

Transformă-ți orele de curs

Transformă-ți orele de curs isteț și gratuit. Recomandăm profesorilor 6 unelte pe care să le folosească în anul școlar 2024-2025. Acestea sunt gratuite și puternice, având efecte benefice deosebite asupra orei de curs, indiferent de materia predată. Ora va deveni dinamică și interesantă fără să fie nevoie să scoți bani din buzunar. Uneltele despre care vei citi mai jos pot fi instalate pe orice distribuție Linux și pe orice versiune de Windows.

LibreOffice

Suita de birou LibreOffice, principala alternativă la Microsoft Office, îți permite să creezi sau să editezi documente, să-ți dezvolți creativitatea în prezentări care îi vor lăsa pe elevi cu gura căscată. Mai multe despre capabilitățile acestei suite office poți citi aici.

Google Maps/Earths

Google Maps/Earths poate fi folosit, printre altele, pentru vizitarea virtuală a diferitelor locații, mai mult sau mai puțin cunoscute. În doar două-trei minute, îți poți activa elevii și le poți stârni curiozitatea într-n mod care le vorbește pe limba lor. Nu-i așa că ora poate deveni mai interesantă dacă, de exemplu, vizitezi puțin Casa Albă sau treci pe la Palatul Parlamentului, dar fără să te obosești?

Aici ai câteva sugestii interesante despre cum să folosești acest soft în spațiul școlii.

Google Translate

Google Translate face mai mult decât să traducă texte. După cum ai putut citi aici, Google Translate poate fi folosit, de exemplu, pentru a traduce un text într-o limbă veche (vezi câte limbi sunt disponibile).

Gimp

Gimp te ajută să editezi fotografii după bunul plac sau să realizezi diverse afișe. Este versatil și puternic, scoțând la iveală artistul din tine. Pentru Windows, aplicația poate fi descărcată de aici.

Franz

Un super soft îți permite să ții legătura cu elevii tăi (și nu numai). Franz, aplicația în cauză, este ideală din acest punct de vedere.

Motoare de căutare

Îți oferim o listă argumentată cu motoare de căutare educaționale care îți pot fi utile dacă ești profesor, elev, student și nu numai. Acestea sunt adaptate nevoilor unui elev, student sau profesor. Rezultatele căutărilor vor lua forma unor studii și resurse de calitate, în general, din mediul academic sau al site-urilor de specialitate. Vei economisi timp și energie. Detalii aici.

Bonus – Linux

Nu este vorba de o aplicație, vorbim despre un sistem de operare care te face să uiti de Windows 10. Gratuiti, stabil, sigur, puternic și productiv, cam acestea sunt caracterisiticile. Am selectat aici 5 distribuții Linux despre care credem să sunt perfecte pentru cadrele didactice, elevi sau studenți.