Telefonul îți este ascultat?
Există o serie de indicii care vă pot sugera faptul că telefonul își este ascultat. Acestea pot fi, de asemenea, și semne ale unor erori de sistem de operare sau de aplicații instalate dar și ale unor defecte de natură fizică ale dispozitivului. Se recomandă citirea acestui material cu precauție.
E mai simplu decât credeai
Înainte de toate, trebuie să înțelegi faptul că spionarea unor dispozitive de comunicație de genul telefoanelor mobile nu este o activitate așa de complicată după cum ar părea la prima vedere. În prezent, dacă dispui de fonduri suficiente, curaj și un spate solid, poți achiziționa, fără să dai prea multe de bănuit și fără bătaie de cap, fel și fel de dispozitive care pot intercepta apelurile inițiate de pe telefoane și nu numai. Sunt destule magazine online care oferă astfel de „servicii”.
Ce funcție ai?
Dacă ești o persoană importantă, deții o afacere sau o funcție cu răspundere, sau dacă ai supărat vreo astfel de persoană, citește cu atenție indiciile pe care ți le furnizăm mai jos. Dacă descoperi că te încadrezi în mai multe cazuri, îți recomandăm să nu crezi în coincidențe, dar nici să intri în panică, oricum nu rezolvi nimic.
Ce șanse sunt?
Desigur, șansele ca apelurile tale să fie interceptate, legal sau ilegal, sunt destul de reduse. Plecăm totuși de la premiza că, din punct de vedere tehnic, ar fi destul de dificil ca toate apelurile să fie înregistrate. Desigur, nu este imposibil. Cert este că nu poți fi niciodată sigur de nimic. În plus, instituțiile statului nu au obiceiul de a da din casă, știm și noi cât de bine își apără corbii ochii. Acest subiect va fi detaliat cât de curând.
Cum poți fi spionat?
De fapt, ești spionat zi de zi, de mai toate aplicațiile instalate pe telefon, care au și o sete teribilă de informații, de către providerul de Internet care îți ține o evidență strictă a activității tale, în teorie, de bază, de operatorul de telefonie mobilă care înregistrează și el, la rândul său, date care te pot identifica. Teoretic, ne aflăm sub aripa legii și ar fi nevoie de mandat de la un judecător pentru a fi legal spionat. Dar de la teorie la practică, ne omoară realitatea din România. În fond, până și Facebook, Microsoft sau Apple au fost suspectați/acuzați că ar fi lăsat portițe serviciilor din SUA, prin care acestea pot accesa ceea ce face utilizatorul.
Telefonul, tableta, laptop-ul, computerul, televizorul, pot fi, așadar, controlate prin intermediul unor aplicații, în sensul, spre exemplu, de a le fi activată camera sau/și microfonul, fără ca tu să ai habar. De asemenea, tot traficul tău de date, realizat prin intermediul dispozitivului, poate fi la fel de bine controlat. Unde mai pui că prin conectare directă la centralele operatorilor, serviciile pot avea acces direct la convorbirile tale.
Precedente
Nu demult, ziarele relatau despre pățania unui cuplu deținător de Windows. Un individ, om simplu de prin SUA, a fost descoperit că își spiona vecinii de ceva vreme. Se folosea în acest sens de rețeaua wireless a acestora și de un soft care permitea accesarea camerei Web și a microfonului laptop-ului. Nu ar fi fost prins dacă nu ar fi încercat să îi șantajeze, altfel el ar fi putut chiar și acum să se distreze pe seama vecinilor. Recent, Samsung a fost acuzat că își spionează clienții prin intermediul „plasmelor” sale iar în Marea Britanie au fost descoperite antene ale serviciilor secrete prin care acestea recepționau și spionau convorbirile clienților rețelelor de telefonie mobilă. Și tot recent, autoritățile au recunoscut că își spionează ilegal cetățenii, vezi aici. Așadar, ține cont că telefonul mobil poate fi ușor compromis și folosit pentru fel și fel de activități de spionaj de către firme, servicii și instituții, sau chiar de hackeri. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil. Să nu uităm de obiceiul mafioților de a scoate până și bateria telefonului mobil atunci când se întâlnesc. Oare de ce? Chiar or fi așa de „dilii” sau știu ei ceva?
Semnele care pot sugera că un telefon este ascultat
- bateria se consumă rapid chiar și când telefonul nu este activ
Durata de viață a unei baterii precum și numărul de reîncărcări la care aceasta poate fi supusă sunt reduse, indiferent câți bani ai dat pe telefon. Dacă aceasta dă semene de oboseală bruscă, materializată prin consumul rapid, este clar că există aplicații și procese în telefon care o consumă și care, în cel mai clar mod, lucrează la ceva sau pentru cineva, fără a te anunța.
- telefonul se supraîncălzește
Acesta poate fi un semn clar de defecțiune fizică sau software sau de aplicație care rulează în background, fără acordul tău. Oricum am da-o, telefonul nu are voie să se supraîncălzească în timpul unei utilizări obișnuite sau chiar în stand-by (excludem de aici utilizarea unor aplicații mari consumatoare de resurse, de genul jocurilor). Verifică de îndată telefonul pentru a fi mai sigur, eventual scoate-i bateria, dacă acest lucru este posibil, în caz de bănuieli.
La fel ca în cazul de mai sus, restartarea poate fi semnul unei defecțiuni sau o reacție a telefonului cauzată de supraîncălzire ori de sarcinile multiple la care este supus. Problema poate fi gravă dacă restartarea are loc în timp ce telefonul se află în stand-by.
- zgomote ciudate, foșnituri sau ecouri în timpul convorbirii
Rețeaua sau vreun aparat de receptare a convorbirilor pot fi cauza acestora. Cert este că, într-o convorbire nu trebuie să se audă astfel de anomalii.
- pierderea semnalului sau apariția unor rețele fantomă
Telefonul, rețeaua, dar și spionajul pot duce la astfel de incidente. Oricum am da-o, aparitția unei rețele necunoscute la care telefonul tău se conectează este un lucru grav.
- ecranul se aprinde fără motiv în stand-by
Un antivirus setat să scaneze la o anumită oră poate aprinde ecranul, dar, la fel de bine poate fi și un soft spion care trimite date sau activează camera ori microfonul. Totuși, trebuie să ținem cont că și o setare a telefonului poate determina menținerea ecranului pornit.