La vremea surprizelor – Solus 1.2.1 “Shannon”

1
Solus 1.2.1

O nouă versiune a Solus OS

Solus, una dintre distribuțiile noastre preferate, vine cu câteva noutăți, numai bune de consemnat, lărgind orizontul celor care îl utilizează. Odată cu versiunea 1.2.1, echipa de dezvoltatori introduce în scenă mediul grafic Mate. Nu suntem neapărat mari fani ai Mate dar această schimbare nu poate fi decât binevenită prin faptul că poate mări numărul de utilizatori ai Solus și nu numai.

Mate, în general, nu prea pe gustul nostru

Înainte de a aborda și alte noutăți aduse de noua versiune a sistemului de operare Solus, al cărui nume de scenă este Shannon, ni se pare absolut normal să argumentăm de ce Mate nu este chiar pe gustul nostru. Ei bine, fără ocolișuri, considerăm că Mate pare a fi un mediu grafic încă nematurizat, rămas în urmă din punct de vedere grafic și nu numai. A reprezentat la vremea lansării o oază de speranță însă evoluția ulterioară pare a arâta că în tabara Mate lucrurile se mișcă un pic cam greu, conservatorismul fiind la putere. În plus, nu de multe ori, pe configurații mai vechi, configurații pentru care Mate a fost gândit, acesta are momente în care abia răsuflă. Nu același lucru putem spune despre Cinnamon, fratele mai arătos și mai bine închegat al Mate.

Probabil cei de la Solus au avut motive serioase pentru introducerea Mate în schemă. Să sperăm că eforturile lor nu vor trebui împărțite în două și că fuga de după doi iepuri nu va dăuna în final Solus. Ca să fim sinceri, considerăm că ar fi mai logic ca eforturile să fie îndreptate spre consolidarea mediului grafic Budgie Desktop dar și a sistemului de operare în ansamblul său.

Să privim și partea plină a paharului

Partea pozitivă a poveștii este că Mate, adaptat și configurat special pentru Solus, pare a se mișca foarte bine. Cel puțin, pentru moment, Mate pe Solus se simte și arată bine.

Noutăți Solus  1.2.1 Shannon

Noutățile noi versiuni sunt foarte importante și numeroase. O listă detaliată a acestor noutăți poate fi accesată aici, noi ne rezumăm la a le reflectarea pe cele mai importante:

 • ca de obicei, au avut loc numeroase remedieri a nenumărate bug-uri. Așadar, o să ne enervăm mai puțin și o să ne bucurăm mai mult
 • introducerea unor îmbunătățiri în cazul ambelor medii grafice
 • utilizarea ultimelor versiuni ale mediilor grafice
 • utilizarea celor mai noi versiuni ale aplicațiilor care vin preinstalate cât și a celor din depozitele distribuției
 • kernel, 4.8.2
 • Versiuni noi  ale driverelor nVidia alături de o compatibilitatea îmbunătățită cu hardware-ul de generație mai nouă
 • Microsoft Surface Pro 3 primește compatibilitate cu Solus
 • Centrul Soft primește din start cel  mai nou index al depozitelor, fapt care ne scutește de mici probleme cât și posibiltatea de a face setări suplimentare care îi rafinează utilizarea
 • Există posibilitatea de a instala prin intermediul Centrului Soft aplicații noi pentru distribuție, foarte utile și interesante precum: Android Studio, GitKraken, Google Chrome Beta/Unstable, JetBrains IDEs, PyCharm, RubyMine, Plex, Slack, Teamspeak 3 etc.

Concluzie

Solus, pe zi ce trece, dă dovadă de maturitate și adaptabilitate. Echipa a făcut și face în continuare o treabă foarte bună. Vă recomandăm să îi dați o șansă sau, dacă îl aveți deja instalat pe computerul vostru, vă sugerăm să îl aduceți la zi. În ambele cazuri, vă invităm să vă spuneți opinia vostră referitoare la acest OS folosind căile de comunicare pe care pentruprieteni.com vi le pune la dispoziție.

Descarcă Solus de aici

1 COMMENT

 1. Buna ziua.
  Din pacate Solus nu mai este ceea ce a fost la inceputul lunii ianuarie, cand a aparut Solus 1.2.1-2017.01.01. La sfarsitul lunii trecute am instalat intr-o zi de trei ori Solus, de fiecare data pe curat. Mergea perfect pana ii faceam actualizarile. Dupa aceea nu mai mergea bine. Se misca mai greoi, devenea instabil, nu mai puteam instala vmware, tlp si tlp-rdw se dezinstalau, deci, devenea un dezastru si nu inteleg de ce. Astept o versiune urmatoare in speranta ca poate se va reglementa ceva. Va doresc o zi buna in continuare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here