Mageia 5.1 a fost lansat. Descarcă de aici această legendară distribuție

0

Ultima lansare Mageia din acest an

Mageia 5.1 a fost lansată, spre marea bucurie a utilizatorilor și fanilor săi. Aceasta va fi, după toate aparențele, ultima lansare de care se va bucura sistemul de operare în anul 2016. Așadar, să ne bucurăm de ceea ce aduce nou, de o experință completă și de putere.

Noutăți

Notele de lansare ale  versiunii 5.1 scot în evidență faptul că avem de-a face, practic, cu un update important al versiunii 5. Pe lângă deja clasicele update-uri ale versiunilor de aplicații cu care sistemul vine preinstalat sau ale celor care se află în depozite, această versiune aduce și următoarele îmbunătățiri majore:

  • Instalarea pe sistemele UEFI este complet funcțională
  • Grub 2 a primit îmbunătățiri majore care îi permit să detecteze alte sisteme de operare și să le adauge în meniu
  • Au fost remediate nenumărate bug-uri care incomodau utilizatorul și îngreunau obținerea unei experiențe plăcute cu acest OS
  • Btrfs este folosit ca sistem primar de fișiere
  • Adwaita Theme a luat locul Oxygen-gtk
  • S-a reușit traducerea documentației dar și a sistemului de operare în mai multe limbi, în timp ce traducerile deja existente au primit îmbunătățiri, inclusiv versiunea în limba română
  • LibreOffice a intrat în sistem cu versiunea 4.4

Disponibilitate

Mageia 5.1 este disponibil în mai multe medii grafice: KDE, Gnome, Xfce, LXDE, MATE, Enlightenment, Cinnamon, Lxqt. Sistemul este disponibil în versiunea pe 32 bit dar și în cea pe 64 bit, cu mențiunea că ultima versiune, varianta pentru DVD, vine cu tot ce înseamnă codecuri non-free.

Descarcă acest OS de aici

Concluzie

Nu credem că intră în categoria distribuțiilor foarte cunoscute și utilizate de către  publicul român, asta nu înseamnă că Mageia nu trebuie luată în considerare. Noi am testat această versiune și am rămas foarte plăcut surprinși de tot ceea ce am vzăut și de modul în care ssitemul de operare se simte și se mișcă. Mulți dintre voi, dacă aveți un dram de curiozitate, s-ar putea să descoperiți în Mangeia o adevărată alternativă la alte distribuții GNU/Linux dar și la Windows.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here