Rosa R9 este aici

0

O nouă versiune

Lansarea Rosa 9 a fost anunțată pe site-ul distribuției de către Vladimir Potapov, unul dintre dezvoltatori. Această versiune va fi susținută pentru o perioadă de 4 ani, suportul fiind asigurat până în 2021. Este pentru prima oară când pe pentruprieteni.com apare un material dedicat acestei distribuții și, cu sigurană, nu va fi ultimul. Mesajele pe care le-am primit ne-au stârnit curiozitatea asupra acestui sistem, iar rezultatele testelor ne-au evidențiat un sistem de operare matur și interesant, numai bun de utilizat în viața de zi cu zi.

Despre Rosa

Distribuția GNU/Linux Rosa este dezvoltată în Rusia, după cum însăși denumirea sugerează. Dezvoltarea a pornit de la Mandriva, distribuție care astăzi nu mai există, și de la care păstrează numeroase elemente. Conform paginii oficiale, sistemul de operare funcționează la capacitate completeă imediat după instalare, fiind capabil și de sesiune Live. Utilizatoriii vor întâlni, printre multe altele, softuri precum: ROSA Media Player, Steam®, Skype®, Adobe Flash®, codecuri complete și fonturi, alături de alte aplicații cunoscute și folosite.

Noutăți

Pentru lista completă a noutăților, îți recomandăm să accesezi acest link. Cele mai importnate sunt:

  • versiune Kernel 4.9.20 LTS, adică suport sporit pentru noul hardware
  • actualizări ale librăriilor de soft și ale aplicațiilor, la cea mai nouă versiune
  • au fost rezolvate câteva probleme care țineau de instalarea și funcționarea sistemului
  • versiune Mesa 17.0.3, cu suport OpenGL

Descărcare

Noua versiune vine în două medii grafice, KDE 4 și Plasma Desktop 5.9. În plus, aceasta este disponibilă, atât în versiunea pe 32 biți cât și în cea pe 64 biți. În viitorul apropiat această versiune va fi disponibilă și pentru mediile grafice GNOME 3, LXQt și MATE, comunitatea lucrează în acest sens.

Descarcă Rosa R9 de aici 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here