Ubuntu 16.10 a fost lansat

0
Ubuntu 16.10

Cea mai mediatizată distribuție GNU/Linux a momentului ne propune, începând cu data de astăzi, 13.10.2016, o nouă versiune. Ubuntu 16.10, cu nume de scenă „Yakkety Yak”, este disponibil pentru descărcare, testare instalare și utilizare, fără niciun fel de restricții și în mod gratuit, tuturor celor interesați. Accesați link-ul de la finalul acestui articol dacă doriți să descărcați acest sistem de operare oferit de Canonical.

Ce ne spune anunțul de lansare

„Monitorizarea performanței rețelei este un principal punct de interes al acestei lansări, cu versiuni actualizate ale Data Plane Development Kit (DPDK), OpenVSwitch (OVS) și tehnologii de virtualizare,toate capabile să gestioneze taficul. Ubuntu 16.10 și update-urile corespunzătoare ale Ubuntu 16.04 LTS îmbunătățesc poziția acestuia ca și principal sistem de operare pentru infrastructura de cloud, cu OpenStack Newton, DPDK, containere OpenVSwitch și LXD îmbunătățite împreună cu VM guests bazate pe KVM. Ubuntu 16.10 anticipează viziunea Canonical în privința convergenței dispozitivelor. Unity 8 developer preview nclude aplicații care se adaptează de la telefon la desktop, de la mouse la ecran tactil, stabilind un precedent pentru următoarea serie de dispozitive Linux.”

Informații suplimentare pot fi accesate aici, în urma lecturării integrale a notelor de lansare.

.iso

Ubuntu 16.10 aduce și o imagine .iso mai mare precum și inexistența ambelor versiuni de 32 și 64 de biți. Din câte se pare, Canonical nu mai are de gând să mențină ambele versiunile pentru computerele de generație mai veche și mai noi. Acum, rămâne de văzut de câte ori va mai merge ulciorul la apă.

Așadar, dacă în aprilie, cu ocazia lansării versiunii 14.04 LTS, imaginea .iso măsura puțin peste 1,4 GB, 6 luni mai târziu dimensiunea acesteia a crescut la puțin peste 1,5 GB. Se pare că motivul acestei mișcări constă în introducere unor noi pachete de limbă.

Resurse de sistem

  • Pentru a funcționa corect, Ubuntu 16.10 are nevoie de resurse decente:
  • Procesor 2 GHz dual core sau mai bun
  • 2 GB RAM
  • 25 GB spațiu pe disc
  • Un DVD drive sau un port USB
  • Este indicată și o conexiune la Internet

Computerele mai noi nu vor avea probleme în rularea sistemului de operare, fapt care nu prea va fi posibil în condiții optime pentru computerele mai slăbuțe. Totuși, nu este nevoie să disperați, există oricând posibilitatea de a putea rula o aromă mai puțin consumatoare de resurse, familia Ubuntu este destul de numeroasă.

Descarcă Ubuntu 16.10

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here