Această versiune de Ubuntu te poate pune în pericol

0
ubuntu wallpaper
ubuntu wallpaper

Numărul celor care utilizează sisteme de operare GNU/Linux este în creștere, după cum dovedesc aceste statistici. Ubuntu este cel mai cunoscut și mediatizat Linux al momentului, nimeni neputând pune sub semnul întrebării acest aspect.

Nu puțini sunt cei care, din diverse motive, mai mult sau mai puțin conservatoare, aleg să folosească versiunile mai vechi ale Ubuntu. Noi nu ne încadrăm în această categorie, nu pentru că ne-ar place riscul unor eventuale momente de instabilitate aduse de versiuni mai noi, ci pentru că dorim să fim la zi cu totul.

Deși nu sunt disponibile date oficiale care să facă oarecare lumină în privința numărului real de utilizatori ai Ubuntu precum și a versiunii pe care aceștia o folosesc, putem presupune că nu sunt puțini cei care folosesc Ubuntu 15.10. Aceștia și nu numai sunt invitați să citească informația de mai jos și să ia, urgent, măsurile care se impun.

Lansat în toamna anului trecut, Ubuntu 15.10, nume de cod “Wily Werewolf”, a surprins plăcut. Aceasta a fost ultima versiune non LTS de dinainte de Ubuntu 16.04. Nefiind o versiune cu suport pe termen lung, Ubuntu 15.10 a fost susținut doar pentru 9 luni, conform noilor politici ale Canonical. La finalul acestei perioade, care în cazul subiectului de față cade pe 28 iunie, Canonical va înceta orice suport pentru această variantă de Ubuntu, utilizatorul punându-se în pericol. Pericolul nu va fi unul imediat ci, teoretic, se va acutiza în timp.

Soluția?

Soluția este relativ simplă și presupune trecerea la versiunea superioară, adică la Ubuntu 16.04 LTS sau revenirea la versiunea mai veche de Ubuntu, tot LTS, 14.04, al cărui suport se întinde până în 2019. Această trecere, în prima variantă se rezolvă prin upgrade sau instalarea pe curat, în timp ce, în cazul trecerii la Ubuntu 14.04, utilizatorul va fi nvoit să utilizeze instalarea pe curat.

Așadar, nu mizați pe noroc și puneți siguranța înainte de toate. Un upgrade nu durează mai mult de câteva zeci de minute și te poate salva de potențiale neplăceri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here