11.2 C
București
vineri, martie 29, 2024

Endless OS – un altfel de Linux

Ar trebui să le citești

Ceva diferit, Endless OS

Există la ora actuală nenumărate distribuții Linux, dar toate depind în mare măsură de o conexiune cât mai bună la Internet. Fără această legătură, computerul devine aproape inutil, știm asta. Endless OS își propune să fie diferit de restul distribuțiilor și reușește din plin. Nu doar prin cantitatea și calitatea informațiilor puse la dispoziția utilizatorului cu acces limitat sau deloc la Internet, ci și prin alte aspecte care țin de interfață, dar și de productivitate, acest OS captează atenția. Obiectivul principal al acestui OS este să asigure informații utile și conținut educațional, cu sau fără ajutorul Internetului.

Scopul

Cei care au creat Endless OS l-au gândit de la început pentru acele părți ale lumii în care accesul la Internet este fie foarte scump, fie restricționat, fie inexistent. Cu alte cuvinte, în aceste condiții, aplicațiile și modul în care sistemul funcționează au trebuit să fie concepute cu totul diferit de cazurile clasice în care software-ul este permanent actualizat online. Pentru a face computerul util în lipsa Internetului, sistemul de operare vine cu aproximativ 100 de aplicații preinstalate. Acestea abordează domeniul sănătății, al educației, economiei, afacerilor și divertismentului, inclusiv suita LibreOffice precum și diverse jocuri educaționale.

Diferența

Spre deosebire de celelalte distribuții Linux, Endless OS nu folosește apt, rpm, yum sau alte sisteme de pachete. Se folosește doar un sistem de fișiere “root”. Acesta poate fi doar citit, gestionat de OSTree, căruia i s-au adăugat diverse aplicații. Printre tehnologiile aflate la baza acestui sistem de operare se numără: kernelul Linux, systemd, GNU, X, GNOME și Xapian. Conform spuselor lui Matt Dalio, fondator și CEO al proiectului Endless, acestea sunt principalele tehnologii. Prin acest proiect s-a construit un model de computer ce se speră a fi accesibil din punct de vedere financiar în zonele defavorizate. În cea mai ieftină variantă, prețul său este de 79 de dolari. Cea mai performantă versiune costă 229 de dolari (vezi aici). Trebuie remarcat prețul destul de redus. Aceste computere se remarcă atât printr-un design compact și interesant, cât și prin specificații tehnice deloc de neglijat.

Descărcare

Și acum să revenim la sistemul de operare. Acesta poate fi rulat direct de pe stick USB, în mod Live. De asemenea, poate fi și instalat pe PC, în locul Windows-ului, spre exemplu. Poate fi descărcat atât pentru scriere pe stick, de pe Windows (se va descărca un executabil care va face toată treaba), cât și ca imagine de disc, în cazul celor care folosesc Linux sau Mac. În ambele situații, se poate alege între varianta Lite, de aproximativ 1,9 GB, dacă Internetul nu vă lipsește, sau varianta Full, de aproximativ 16 GB, complet utillată.

Pentru mai multe detalii despre Endless OS sau pentru a-l descărca, accesați site-ul oficial (click aici). Nu vă costă nimic.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole