10.4 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Linux Mint sau Windows 10. Care merită?

Ar trebui să le citești

Linux Mint sau Windows 10

Vă invităm să lecturați acest articol care are drept scop să răspundă la o întrebare de bun simț: Linux Mint sau Windows 10. Articol se vrea o încercare de a vă deschide orizonturile și de a vă prezenta o soluție alternativă la sistemul de operare Windows 10 și la problemele cu care acesta vine. Pe scurt și obiectiv, încercăm să prezentăm diferențele și asemănările majore dintre sistemele de operare Windows 10 și Linux Mint. Rămâne ca voi să aduceți completări sau sugestii ulterioare. Noi sperăm ca mulți deținători de computere să fie sensibilizați de argumentele noastre și să testeze, cel puțin, Linux Mint.

Sugestie

Te rugăm să citești acest articol în special dacă consideri că petreci prea mult timp cu reparatul și devirusatul Windows-ului tău, dar și dacă ești de părere că acesta este instabil, se mișcă mult prea greoi, cedează când îți este lumea mai dragă, te costă prea mult, asta din punct de vedere financiar, dar și prin prisma timpului dedicat întreținerii.

Alternative

Cu siguranță știai că Windows-ul are alternative, acum discutăm despre alternativa denumită „Linux Mint”.

Asemănări între Linux Mint și Windows

  • ambele sunt sisteme de operare pentru computere personale și nu numai
  • activitățile pe care utilizatorul le poate desfășura sunt similare (navigatul pe internet, scriere și editare de documente, editare foto, video sau grafică, chat, vizualizare clipuri, ascultarea de melodii în formate diverse, realizare de site-uri și de animații, etc.) Tot ce poți face pe Windows poți realiza și pe Linux Mint dar, conform opiniilor utilizatorilor și ale comunității, mai rapid, gratis și sigur.

Spre deosebire de Linux Mint, Windows-ul:

• este un sistem de operare proprietar, codul acestuia nefiind disponibil publicului. Publicul nu poate vedea ce alte activități suplimentare mai realizează sistemul.
• scopul acestuia este pur economic, comercial. Un DVD care conține o copie legală de Windows poate fi cumpărat la prețuri ce pleacă de la câteva sute de lei și poate ajunge, în funcție de variantă, la câteva mii de lei. Vezi detalii.
• din motive de siguranță și de funcționalitate, utilizatorul este sfătuit să achiziționeze și să instaleze un program antivirus și de întreținere. Acestea se pot găsi și în variantă gratuită și incompletă dar și contra unor sume de bani deloc de neglijat.
• este mai utilizat de români dar și în instituțiile statului și nu numai. Cu toate acestea, Linux-ul, în general, are avantajul de a fi folosit pe cele mai puternice computere ale lumii, de a rula pe enorma majoritate a serverelor, iar din cauza mediului mult mai sigur și stabil pe care îl oferă, în servicii secrete, de diverse armate ale lumii, pe submarine, pe Stația Spațială Internațională, de companii private și de instituții de stat.
• Windows-ul este mai cunoscut datorită campaniilor de promovare a acestuia, asta nu înseamnă că este neapărat mai bun.
• poate asigura rularea unui număr mai mare de jocuri și a unor aplicații special realizate pentru acesta. Mare parte a jocurilor actuale, realizate special pentru Windows, nu au, încă, variante și pentru Linux Mint.
• lipsa unui ecosistem sigur, costurile precum și alte probleme, au determinat nenumărate companii și instituții să renunțe la acest sistem de operare în favoarea unora bazate pe GNU/Linux, precum Linux Mint, în timp ce altele își fac planuri de acest gen.
• lansările unor noi variante de Windows se realizează la distanță mare în timp cerând, în cele mai multe cazuri, și achiziționarea unor computere mai performante sau realizarea unor înlocuiri de componente. Alți bani, altă distracție!

Spre deosebire de Windows, Linux Mint:

• este complet gratuit, neimplicând niciun fel de costuri ascunse sau vizibile. Linux Mint este o distribuție GNU/Linux, susținut prin implicarea comunității, a unui număr mare de donatori și a dezvoltatorilor săi.
• scopul sistemului de operare Linux Mint este de a reprezenta o alternativă gratuită, reală, completă și superioară la Windows.
• descărcarea, utilizarea, actualizarea și distribuirea acestui sistem de operare este permisă tuturor, este legală și gratuită.
• testarea sistemului de operare este posibilă fără instalare, direct de pe live DVD sau stick USB. Sistemul va fi pe deplin funcțional.
• este disponibil pentru o gamă uriașă de configurații, atât de generație mai veche cât și de generație actuală.
• instalarea și actualizarea sistemului de operare este logică și rapidă, acesta fiind perfect funcțional imediat după ce instalarea este finalizată.
• Linux Mint beneficiază din fabrică și de un set de aplicații cunoscute și necesare utilizării obișnuite: player audio și video capabil să redea toate formatele, browser web, editoare, suită office, firewall, client de e-mail și messenger, jocuri, etc.
• driverele și codecu-rile sunt instalate automat, utilizatorul nemaifiind nevoit să piardă ore întregi pentru instalarea ulterioară a acestora. Driverul proprietar pentru placa video poate fi instalat automat tot de către utilizator, sistemul rulând din fabrică un driver open source.
• aplicațiile, în număr de câteva mii, sunt gratuite, în mare parte open source, și acoperă același grad de productivitate precum cele întâlnite pe Windows. Pe Linux Mint poți desfășura, fără niciun fel de probleme, același gen de activități pe care le desfășurai pe Windows.
• Linux Mint poate fi instalat în mai multe medii grafice, adaptate atât pentru computerele mai vechi cât și pentru cele de generație actuală.
• Linux Mint nu necesită antivirus și nici programe de întreținere.
• o versiune nouă de Linux Mint este lansată o dată la șase luni de zile, upgrade-ul este logic și simplu, iar suportul oferit de dezvoltatori se întinde pe durata mai multor ani.
• utilizatorii consideră că Linux Mint consumă mai puține resurse, este cu mult mai sigur, stabil, rapid, fiabil, ușor de adaptat, decât Windows-ul.

Dezavantajele Linux Mint

Linux Mint îți permite să realizezi, repetăm, aceleași activități pe care le realizai pe Windows cu excepția posibilități de a juca unele jocuri de generație mai nouă, precum și de a folosi unele aplicații (destul de rar folosite și doar de specialiști) realizate doar pentru Windows.

Dezavantajele Windows

Lentoarea, instabilitatea, virușii, consumul excesiv de resurse, insecuritatea, costurile financiare și de timp necesare întreținerii sistemului, necesitatea unor reinstalări dese cauzate de prăbușirea sistemului. Aceste defecte sunt extrem de profitabile pentru firmele care oferă servicii utilizatorilor de Windows, dar neprofitabile pentru aceștia din urmă, care sunt nevoiți să investească sume, mai consistente sau mai puțin consistente și mult timp, pentru vindecarea Windows-ului.

Concluzie

Dacă nu esti un gamer înrăit sau un utilizator care folosește softuri rare, recomandarea noastră este să încerci Linux Mint. Acest sistem de operare este foarte modern, extrem de stabil, compatibil cu enorm de multe configurații mai vechi sau mai noi, ușor de folosit, logic și interesant. De asemenea, permite un grad ridicat de modificări și realizarea unor activități complexe și foarte variate. Vei avea surpriza să constați că Linux Mint se mișcă cu mult mai bine decât concurența sa, chiar dacă este gratuit, și vei dori, relativ rapid, să renunți definitiv la Windows. Cea mai recentă variantă de Linux Mint este cea cu numărul 18.3. Detalii despre acest sistem de operare bazat pe GNU/Linux, dar și despre alte sisteme de operare, găsiți la secțiunea „DISTRIBUȚII”.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole