Vrei viteză? Salix OS 14.2 „Fluxbox” poate fi răspunsul

0
salix linux pentru prieteni 14 2

Dacă timpul de care dispui este limitat (cum n-ar fi așa?), înseamnă că atunci când te așezi în fața PC-ului, este normal ca viteza să se afle în topul priorităților. Pentru a te ajuta să eonomisești timp prețios, îți facem cunoscută una dintre potențialele modalități prin care computerul tău poate să ruleze mult mai rapid.

Salix este o distribuție GNU/Linux bazată pe Slackware, având ca obiectiv principal stabilitatea, iar ca principii de bază simplitatea, viteza și ușurința în utilizare. Simplitatea este cea care face un sistem fiabil, care să reziste în timp și să poată fi întreținut cu ușurință. Distribuția este dezvoltată de o comunitate deschisă, formată din voluntari și participanți din toată lumea. Află mai multe despre oamenii din spatele Salix OS dând click aici.

Salix este complet compatibilă cu Slackware, așa că utilizatorii pot beneficia în totalitate de multitudinea de pachete software disponibile pentru Slackware. Pentru a parafraza cuvintele unui jurnalist, Salix este distribuția care se adresează fanilor Slackware oarecum mai leneși, care preferă să aibă la dispoziție instrumente pentru a le ușura munca, știut fiind faptul că Slackware solicită un efort mai intens din partea utilizatorului, nefiind recomandat începătorilor decât dacă aceștia chiar sunt dispuși să investească o mare parte din timpul lor liber pentru a cunoaște acest sistem de operare. Salix își propune să reducă la minim timpul de acomodare, în beneficiul utilizatorului și al productivității.

Salix OS rezolvă automat problema dependințelor, vine optimizat pentru desktop, cu internaționalizare și localizare îmbunătățite, un bogat depozit de aplicații și o suită complexă de instrumente native pentru configurare și administrare, cu interfață grafică dar și prin intermediul comenzilor. Astfel, sistemul este mult mai prietenos cu începătorii, spre deosebire de Slackware.

Salix OS folosește PCManFM ca manager de fișiere, Firefox ca și browser predefinit, AbiWord și Gnumeric ca aplicații office. Whaawmp este player-ul video predefinit, iar Exaile este managerul de fișiere audio implicit. Editorul foto „din fabrică” este mtPaint. Salix mai vine și cu alte aplicații utile precum Transmission, pentru descărcarea de torrente și Claws-mail, o aplicație foarte bună pentru e-mail.

Instalarea codec-urilor multimedia nu este o problemă pe Salix OS, datorită Salix Codecs Installer, care permite instalarea codec-urilor restricționate fără bătaie de cap.

Pentru și mai multă viteză, noua versiune de Salix vine cu mediul grafic „Fluxbox”, caracterizat printr-un design minimalist ce are avantajul unui consum redus de resurse, în favoarea performanței.

Instalarea este un procedeu relativ simplu, cu interfață bazată pe casete de dialog, și extrem de rapid. O instalare completă durează mai puțin de 5 minute pe calculatoarele de generație mai nouă. Se poate instala în trei variante. În varianta „Full”, tot conținutul imaginii ISO este instalat, mai exact mediul grafic dorit în întregime împreună cu suita de aplicații corespunzătoare respectivului mediu grafic, recomandat pentru începători. Varianta „Basic” oferă un mediu grafic de un nivel minimal și cu foarte puține aplicații adăugate, printre acestea aflându-se un browser web și un manager de pachete. Este varianta ideală pentru utilizatorii avansați, oferindu-li-se posibilitatea de a-și personaliza sistemul în funcție de propriile preferințe. În varianta „Core”, Salix OS vine doar cu strictul necesar pentru un sistem de tip consola, fără niciun mediu grafic, potrivit pentru utilizatorii experimentați care intenționează să folosească sistemul de regulă ca server web.

Urmărește mai jos un clip video cu Slackware 14.2 Fluxbox

Află mai multe sau descarcă versiunea dorită vizitând site-ul oficial Salix OS. Click aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here