luni, iulie 13, 2020

De ce folosesc Linux în 2019

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

23 de unelte gratuite pentru un profesor super creativ în 2020

Un profesor creativ are toate șansele să stârnească interesul elevului pentru materia predată. Uneltele despre care veți citi în cele ce urmează au următoarele caracteristici:

Linux în 2019

Un articol despre un motiv pentru care folosesc Linux în 2019 fără a ține cont de propaganda agresivă a Microsoft. Distribuțiile Linux sunt alternative la Windows 10. Pe scurt, tot ce faci pe Windows poți face și pe sistemele de operare Linux. Nu mai despicăm firul în patru, nu acesta este scopul materialului.

Experiențe

Pe un laptop nou nouț, la zi din punct de vedere al cerințelor din prezent, sunt instalate câteva distribuții și un Windows 10. Windows-ul are vreo 4 luni de când rulează. Folosesc varianta oficială descărcată de pe site-ul Microsoft, nu umblu cu prostii. Pe viitor, dacă nu se vor schimba prioritățile, probabil va primi și o licență. În așteptarea prețurilor reduse de sărbători, o să mă fac că nu văd mesajul din colțul din dreapta jos.

Și Linux

Ubuntu, openSUSE, Solus OS și Linux Mint sunt vecini de partiții cu fereastra de la Microsoft. Recunosc, le-am instalat de mai multe ori comparativ cu Windows zece. De patru ori, mai precis. Da, știți povestea cu reinstalările dese, ecranul albastru pe care îl mai dă Windows-ul etc. Păcat că nu este doar o poveste. Ca să clarificăm, Linux-urile au fost reinstalate din considerente ce țin de dorința de a experimenta. Din curiozitate, am încercat diverse medii grafice, ca în cazul Ubuntu și Linux Mint, ori a le-am trecut prin upgrade, mă refer la Mint. În cazul suse, s-a testat versiunea Leep și Tumbleweed. Solus OS a rămas neatins în toată această perioadă.

Și Windows-ul…

Câteva ore pe săptămână, fără prea mare strângere de inimă dar suficient de atent, am folosit și Windows 10. Un joc mă face să mai trec și fereastra. Bine, probabil nu pentru mult timp, băieții cam condiționează trecerea la nivelele superioare, vor bani.

În timp ce Linux-ul rulează frumos, plăcut și finuț, Windows-ul dă semne de oboseală. Am instalat doar 2 browsere, jocul,Gimp, Blender și un antivirus. Faptul că nu dorea să facă un update, m-a determinat să îi fac și un reset, revenirea fiind chiar plăcută pentru câteva zile. Am trecut cu vederea update-urile care îmi resetau PC-ul, m-am făcut că nu văd momentele în care a intervenit pentru câteva secunde și elementul „please Wait”, totuși, nu pot să fiu de acord cu rularea din ce în ce mai greoaie. Se deschide la fel de repede, nu asta-i problema. Nervii te cuprind după ce îl pornești. Rapid constați că doar după câteva zeci de secunde poți să îți folosești decent PC-ul.

O scurtă concluzie

Așadar, în timp ce toate distribuțiile pe care le am instalate rulează la fel de repde, fluent și plăcut ca în prima zi, chiar dacă sunt blindate de aplicații și forjate la greu, Windows 10 îmbătrânește văzând cu ochii. Vechile năravuri mor greu în cazul Microsoft, evoluția nu se vede. În schimb, Linux-ul este mai bun cu fiecare zi ce trece și din acest moment îl folosesc în 2019.

sursă imagine.

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

De Ziua Internațională a Parolelor

Știai că există o zi internațională a parolelor? Ea se "sărbătorește" pe data de 2 mai și reprezintă un prilej numai bun pentru companiile de securitate cibernetică să ne reamintească
2,453FaniÎmi place
343CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Mobian, un nou sistem de operare pentru smartphone

Mobian este un nou sistem de operare open source pentru smartphone. Acesta se dorește a fi o alternativă la cunoscutul Android, alături de PureOS sau Ubuntu Touch.

Video – LinuxFX, o distribuție Linux ușor de confundat cu Windows 10

LinuxFX este o distribuție Linux care a copiat extrem de bine modul în care arată Windows 10. Dacă nu ești cunoscător, nici nu zici că ai de-a face cu Linux sub capotă.

Ce poți face pentru a nu mai fi spionat online?

Consideri că ești spionat? Când vorbim despre securitate și intimitate în mediul online, despre siguranța datelor personale, nu trebuie să facem, sub nicio formă, compromisuri.

Cum să îți protejezi contul Facebook. 16 reguli de aur

Cum să îți protejezi contul Facebook? Nu este deloc greu să îți protejezi contul Facebook. Ai nevoie de un...

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,
93 Shares
Copy link
Powered by Social Snap