Linux în 2019
Un articol despre un motiv pentru care folosesc Linux în 2019 fără a ține cont de propaganda agresivă a Microsoft. Distribuțiile Linux sunt alternative la Windows 10. Pe scurt, tot ce faci pe Windows poți face și pe sistemele de operare Linux. Nu mai despicăm firul în patru, nu acesta este scopul materialului.
Experiențe
Pe un laptop nou nouț, la zi din punct de vedere al cerințelor din prezent, sunt instalate câteva distribuții și un Windows 10. Windows-ul are vreo 4 luni de când rulează. Folosesc varianta oficială descărcată de pe site-ul Microsoft, nu umblu cu prostii. Pe viitor, dacă nu se vor schimba prioritățile, probabil va primi și o licență. În așteptarea prețurilor reduse de sărbători, o să mă fac că nu văd mesajul din colțul din dreapta jos.
Și Linux
Ubuntu, openSUSE, Solus OS și Linux Mint sunt vecini de partiții cu fereastra de la Microsoft. Recunosc, le-am instalat de mai multe ori comparativ cu Windows zece. De patru ori, mai precis. Da, știți povestea cu reinstalările dese, ecranul albastru pe care îl mai dă Windows-ul etc. Păcat că nu este doar o poveste. Ca să clarificăm, Linux-urile au fost reinstalate din considerente ce țin de dorința de a experimenta. Din curiozitate, am încercat diverse medii grafice, ca în cazul Ubuntu și Linux Mint, ori a le-am trecut prin upgrade, mă refer la Mint. În cazul suse, s-a testat versiunea Leep și Tumbleweed. Solus OS a rămas neatins în toată această perioadă.
Și Windows-ul…
Câteva ore pe săptămână, fără prea mare strângere de inimă dar suficient de atent, am folosit și Windows 10. Un joc mă face să mai trec și fereastra. Bine, probabil nu pentru mult timp, băieții cam condiționează trecerea la nivelele superioare, vor bani.
În timp ce Linux-ul rulează frumos, plăcut și finuț, Windows-ul dă semne de oboseală. Am instalat doar 2 browsere, jocul,Gimp, Blender și un antivirus. Faptul că nu dorea să facă un update, m-a determinat să îi fac și un reset, revenirea fiind chiar plăcută pentru câteva zile. Am trecut cu vederea update-urile care îmi resetau PC-ul, m-am făcut că nu văd momentele în care a intervenit pentru câteva secunde și elementul „please Wait”, totuși, nu pot să fiu de acord cu rularea din ce în ce mai greoaie. Se deschide la fel de repede, nu asta-i problema. Nervii te cuprind după ce îl pornești. Rapid constați că doar după câteva zeci de secunde poți să îți folosești decent PC-ul.
O scurtă concluzie
Așadar, în timp ce toate distribuțiile pe care le am instalate rulează la fel de repde, fluent și plăcut ca în prima zi, chiar dacă sunt blindate de aplicații și forjate la greu, Windows 10 îmbătrânește văzând cu ochii. Vechile năravuri mor greu în cazul Microsoft, evoluția nu se vede. În schimb, Linux-ul este mai bun cu fiecare zi ce trece și din acest moment îl folosesc în 2019.