De ce?
În căutarea sistemului de operare ideal am ajuns în tabara Linux. Prima iubire a fost openSUSE, urmată de Ubuntu, la care se adaugă un șir lung de alte distribuții. Folosesc Linux de mai bine de 20 de ani și niciodată, în toată această perioadă, nu s-a pus problema să trec înapoi la Windows. Din contră, cu fiecare lansare nouă de Windows am realizat rapid că vechile obiceiuri ale Microsoft nu mor niciodă. Praful se poate șterge, ambalajul se poate modifica și lustrui, camioanele de bani pot umple conturile companiilor de publicitatea dar ADN-ul Windows-ului rămâne același. De fiecare dată acest sistem de operare se întoarce la origini, incapabil să se reinventeze cu adevărat sau să evolueze, să treacă peste problemele care l-au consacrat.
Papă …
Pe o partiție a laptop-ului de gaming am instalat și un Windows 11. Intru doar să îl actualizez, să îmi fac o cafea și să o beau pe durata acestora, să văd ce mai e nou și cam atât. De fiecare dată speranțele mor rapid în fața evidențelor.
Eternele proaste obiceiuri
Windows 11 se mișcă greu, arătă nefinisat, cârpit, ciudat și ilogic, gândit de divizii diferite ale Microsoft, divizii incapabile să se pună de acord pe o direcție unitară. Este ciudat cum o companie care stă pe un munte de bani nu este în stare să dea sistemului de operare pe care îl dezvoltă o identitate vizuală unitară, funcțională, umană, logică și originală, să îl facă plăcut.
Nu au schimbat nimic din proastele obiceiuri. În continuare actualizările țin cât ține o instalare completă de Ubuntu, te rătăcești prin setări și meniuri în căutarea logicii, te sperii de dinozurii de pe timpul XP-ului, rămași prin meniuri uitate de dezvoltatori, îți pierzi timpul cu aplicații care ar trebui să îți asigure securitatea, îți uzezi nervii în sufocanta industrie născută în jurul acestui OS.
Unde mai pui că, îmi încălzește laptop-ul într-un mod nepermis sau că se îngreunează vizibil pe măsură ce tot primește actualizări și se „dezvoltă”.
Hai cu profitul
Singurul lucru la care au progresat cu adevărat cei de la Microst a fost capacitatea de a face bani de pe urma utilizatorului. Pe Windows 11 te simți hărțuit de cei care vor să profite din nimic, pe seama speculării dorinței utilizatorului de a folosi un sistem de operare cât de cât sigur și funcțional. Nu cred că exagerez cu nimic când fac astfel de afirmații.
Concluzie
Mai nou, mă bate gândul din ce în ce mai tare să îl zbor definitiv și irevocabil. Nu mă atrage cu nimic, din contră, îmi papă spațiul, nervii și timpul. Windows 11 are un „du-te ncolo” care îi ține pe utilizatorii de Linux departe. Pentru mine, Îmi pare a fi la ani lumină distanță în urma Linux-ului.