vineri, august 7, 2020

Tu cum ai descoperit Linux?

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Mirajul GNU/Linux

Linux, aici și acum. Fiecare dintre noi intrăm în contact cu un lucru nou la un moment dat. Și, de obicei, prima impresie pe care ne-o crează acel lucru ne determină să-l păstrăm sau să renunțăm la el. La fel s-a întâmplat și cu Linux-ul. Deși era încă departe de perfecțiune, anumite aspecte, printre care și lipsa costurilor, ne-au convins, încă din primele momente de utilizare, că un astfel de sisteme de operare merită toată încrederea și aprecierea noastră. Apoi, aflând mai multe detalii despre principiile soft-ului liber, bazate pe colaborarea și contribuția voluntară a utilizatorilor, am început să îndrăgim această idee și să încercăm a o face mai cunoscută, vorbind despre numeroasele sale avantaje.

Din cauza frustrărilor

Personal, am luat contact cu Linux-ul prin anul 2008. Căutam online alte sisteme de operare în afară de Windows și am dat peste… Ubuntu. Cele câteva screenshot-uri pe care le-am văzut mi-au creat o impresie plăcută. Încă nu știam atunci mai nimic despre Linux. De la unii cunoscuți auzisem că Linux-ul este urât, greu de utilizat, că trebuie să știi comenzi și mai bine nu te complici. Nici despre Ubuntu nu știam că e Linux. Practic, nu dădusem suficientă atenție acestui aspect atunci când căutam o alternativă la Windows. Între noi fie vorba, Windows-ul începuse să devină o sursă de frustrări.

Fără să știu

Nu știam atunci ce este aceea o distribuție GNU/Linux, că asemeni lui Ubuntu, există zeci, chiar sute de sisteme de operare care au la bază kernelul Linux și care se numesc distribuții. S-a întâmplat să descopăr Ubuntu deoarece în acea perioadă popularitatea sa începuse deja să crească, aflându-se deja în al patrulea an de la apariție și începuse deja să devină cunoscut ca alternativă gratuită la Windows.

Primele încercări

Am instalat atunci Ubuntu în Windows și îmi apărea în Control Panel drept ca un program instalat acolo, pe care îl puteam dezinstala asemeni oricărui alt program de Windows. Abia peste aproape un an, timp în care am mai acumulat ceva experiență, ajutat de un prieten, am instalat Ubuntu așa cum se cuvine. Am folosit partiții root, home și swap. Am mai păstrat bineînțeles și Windows-ul o perioadă. Încă nu mă simțeam foarte sigur pe mine utilizând un sistem de operare cu o interfață grafică diferită. Într-adevăr aceasta era foarte intuitivă, dar diferită totuși de cea cu care mă obișnuise Microsoft. Am fost fascinat de acele efecte grafice spectaculoase care puteau fi setate din Compiz Config, pe Ubuntu.

Între timp, lucrurile s-au cam inversat. La un moment dat am fost nevoit să mă obișnuiesc și cu trecerea Ubuntu de la GNOME2 la Unity. Să ne amintim, trecerea a revoltat pe mulți. În prezent, mai multă încredere am în ceea ce fac pe GNU/Linux. Atunci când trebuie să folosesc un computer cu Windows, pot spune că îmi dă aceeași senzație ca o mașină care merge cu frâna trasă. Parcă, oricât de puternic ar fi respectivul computer, sistemul de operare îl limitează.

Deci?

Tu cum ai descoperit Linux-ul?

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Virușii de pe Windows se sparg în figuri? Vezi una dintre cele mai bune soluții gratuite

Virușii de pe Windows De obicei, când îți este lumea mai dragă sau când ești în criză de timp și ai cel mai mult nevoie...
2,452FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
67 Shares
Copy link
Powered by Social Snap