Sisteme de operare
Există mai multe sisteme de operare dezvoltate în acest moment. Pentru mulți dintre noi, acestea pot juca cu succes rolul de alternativă la Windows 11. Chiar dacă nu ai aflat până acum de existența multor dintre OS-urile de mai jos, îți recomandăm cercetezi în detaliu subiectul. Nu uita, există viață și fără Windows 11.
Linux
Linux-ul reprezintă principala alternativă gratuită la Windows 11. Linux-ul este un sistem open-source, productiv, foarte sigur, stabil și extrem de puternic. Tot ce faci prin intermediul Windows 11 poți face și pe Linux.
Oferta de distribuții Linux este uriașă și ai de unde alege. Îți recomandăm să îți începi călătoria în lumea lui Tux cu distribuții precum Ubuntu, Linux Mint, Mx Linux, openSUSE, Fedora, Manjaro, Debian, Redcore etc.
macOS
Acest sistem de operare rulează pe laptop-urile și desktop-urile celor de la Apple, mult promovatele mac-uri. Este un sistem de operare închis, extrem de sigur și productiv pe care îl poți folosi doar pe produsele Apple. Singurul obstacol ar ține de prețurile piperate ale acestor dispozitive.
iOS
iOS este dezvoltat tot de Apple fiind gândit să ruleze pe tabletele (iPad) și telefoanele inteligente (iPhone) produse de această companie. Rapid și sigur, doldora de aplicații, acest ecosistem este unul închis.
FreeBSD
FreeBSD-ul reprezintă o altă alternativă gratuită Windows 11, cât și la sistemele de operare despre care ai citit mai sus. Similar din multe puncte de vedere cu Linux-ul, distribuțiile BSD pot funcționa drept sistem de operare predefinit chiar și pentru un utilizator simplu. Trebuie doar să vrei.
Android
Android-ul domină lumea dispozitivelor mobile. Din păcate, nu se fac eforturi de aducere a acestuia și pe desktop-uri sau laptop-uri. Practic, singura cale logică prin care îl poți utiliza este prin achiziționarea de tablete și telefoane mobile care rulează Android. Mai mult ca sigur ai intrat în contact cu un dispozitiv care să ruleze acest OS.
ChromiumOS
ChromiumOS este un sistem de operare open source extrem de lejer de utilizat, sigur și rapid. Ecosistemul este bazat pe Linux și este gândit pentru web și pentru a rula pe computerele mai puțin dotate din punct de vedere hardware.
ChromeOS
Proiectul ChromeOS, anunțat în 2009, este derivat din Chromium OS și este dezvoltat de Google, fiind destul de bine cunoscut (site-ul proiectului). Are drept bază Linux-ul, vine instalat pe numeroase laptop-uri din prezent (celebrele Chromebook), este puternic legat de Google și cloud. Practic, acest OS este construit în jurul browser-ului web Google Chrome.