Televizor smart
Televizorul smart, cel capabil de 4K, este tot mai des întâlnit în casele românilor. Din păcate, cei care doresc să achiziționeze un astfel de dispozitiv se confruntă cu tot felul de minciuni prin omisiune, atât din partea magazinelor, cât și din partea producătorului. Articolul de față își propune să te determine să conștientizezi anumite aspecte asupra cărora se păstrează tăcerea și să te ajute să nu iei tepe.
Experiența proprie
Sun mândru posesor a 2 televizoare, unul și-a dat duhul în primăvară, celălalt, un 4K de 3 ani, are probleme tot mai evidente. Ambele sunt de la un producător cunoscut din Coreea de Sud. Ce să faci, am vrut o marcă cunoscută și am zis că „dau un ban dar stau în față”. În ambele cazuri, am dat o căruță de bani iar ecranul este problema. Desigur, nu îmi explic cum problemele au apărut imediat ce televizoarele au iești din garanție.
Ce nu ți se spune?
Marile magazine au tot interesul să nu te informeze asupra televizorului smart pe care vrei să îl achiziționezi. Ei vor să cumperi fără ca tu să pui prea multe întrebări.
Multe se strică imediat după ce au ieșit din garanței.
Mărcile cunoscute nu mai reprezintă o garanție a unui produs bun. Despre cele necunoscute…, ce mai putem spune. O privire aruncată pe forum-uri sau la secțiunea comentarii a diferitelor site-uri evidențiază această tot mai des întâlnită realitate. Mai nou, se pare că producătorii vor să ne schimbăm televizoarele ca pe telefoane. Dacă ar da și bani…
O problemă frustrantă
Backlight bleed chiar reprezintă o problemă pe care producătorii nu o recunosc. Petele colorate sau albe care apar pe ecran în condiții de luminozitate redusă îți fac praf experiența de vizionare. Fă retur oricărui televizor smart care vine cu această problemă. Informații pe care trebuie să le cunoști sunt disponibile aici.
Evită modelele de „sărbătoare”
Evită modele apărute promovate și vândute în perioada sărbătorilor. Aceste modele sunt tentante, asta din cauză că par o afacere ideală. În general, sunt promovate intens, sunt dubios de ieftine, fapt care trebuie să te pună pe gânduri. Dacă urmărești situația, vei afla că vor dispărea ulterior din peisaj, fapt care spune multe. Așadar, fugi de acele modele pe care le găsești la Paști și Crăciun.
Atenție la recenzii
Să nu pui preț pe recenziile pe care „cumpărătorii” le plasează în magazinele online. Multe sunt false și servesc vânzătorului să scape de anumite modele cu probleme sau care sunt vândute la suprapreț. Spre exemplu, șansele ca să îți fie acceptată o recenzie negativă la un produs tind spre zero.
Verifică câte „resigilate” sunt pe stoc
Verifică câte „resigilate” sunt în magazinul online. Asta spune totul despre calitatea produsului. Un client satisfăcut de produs îl retrimite în magazin? Corect? Așadar, fugi de modelele cu multe produse resigilate.
Atenție la ce citești pe net
Nu da atenție articolelor care promovează anumite modele, pe fel și fel de bloguri. Cei mai mulți scriu „din cărți”, ceea ce trebuie sau li se dictează, asta fără să fi avut contact cu respectivele modele.
Cu ce sistem de operare vine?
Acordă atenție sistemului de operare cu care vine televizorul. Există riscul ca după o vreme să nu mai primești actualizări iar televizorul tău să fie blocat în timp, să rămână fără anumite funcții/aplicații, să devină nesigur în fața hackerilor. Ar fi indicat să alegi un model decent din punct de vedere hardware care să îți permită upgrade-uri ale sistemului de operare sau instalarea unui număr mai mare de aplicații.
Memoria internă
Memoria internă a dispozitivului este extrem de importantă. Actualizările sistemului de operare vor reduce în timp memoria internă și te poți trezi că nu mai ai spațiu pentru a instala aplicații sau pentru a actualiza OS-ul.
Procesorul este important
Caută informații despre procesorul care dotează modelele alese. Unul mai performant îți oferă o experiență de vizionare mai bună, o rapiditate sporită etc.
Neapărat cu HDR
Ar fi foarte indicat ca modelul ales să beneficieze de tehnologia HDR. Calitatea imaginii va fi cu mult mai bună.
Mergi pe mâna filtrelor
Folosește-te de filtre oferite de magazinele online și fa-ți temele cu seriozitate. Alege cel mai bun model în banii de care dispui. Să nu pui preț pe notele obținute sau pe comentariile primite de diferite modele.
O regulă foarte importantă
Asigură-te că modelul pe care îl dorești apare la vânzare și în magazinele din afara țării sau că este listat pe site-ul producătorului. În acest mod, eviți modelele făcute pentru România/Europa de Est. Caută pe Google modelul ales și verifică dacă există și pe site-ul producătorului sau al marilor magazine din afara țării. Ar fi excelent dacă ai găsi și clipuri pe YouTube care să prezinte modelul.