3.9 C
București
joi, noiembrie 30, 2023

Linux în 2021. Cunoști aceste informații?

Ar trebui să le citești

Linux

Despre Linux se pot spune și scrie multe. Fie că îi utilizezi sau nu puterea, ai putea găsi utile informațiile pe care ți le punem la dispoziție în cele ce urmează.

În procente

La nivel mondial, conform datelor oferite de Statcounter pentru perioada iunie 2020-iunie 2021, cota de piață a distribuțiilor Linux este de 1.13%. În Europa situația este cu mult mai bună, cota de piață fiind 2.09%. Situația se încadrează în același trend și America de Nord, locație în care cota de piață este de 1.93%. În ceea ce privește România, sistemele de operare Linux sunt folosite pe computerele a 1.99% dintre conaționali. Este imposibil de spus cât de mult reflectă realitatea aceste date.

Și pe Marte …

Ziua de 18 februarie 2021 este una istorică, elicopterul Ingenuity a realizat primul zbor pe Marte. Sistemul de operare care a permis funcționalitatea acestei mașinării utiliza kernel Linux.

Linii de cod

În 2020 nu mai puțin de 27.852.148 de linii de cod formau Kernelul lui Tux. Din păcate, încă nu există date oficiale care să reflecte evoluția în acest an.

Android

Piața sistemelor de operare pentru dispozitive mobile este dominată categoric de Tux prin cel mai cunoscut sistem de operare care îi rulează kernelul, Android. La nivel mondial, conform Statcounter, 72.3% dintre telefoanele inteligente rulau o copie de Android.

De mult în spațiu

Kernelul lui Tux, prin intermediul Debian, rulează pe Stația Spațială Internațională. Și la bordul navetelor Space X tot Debian face legea.

Unde rulează în 2021

În 2021 Linux-ul domină categoric piața serverelor și a super computerelor. Există sute de distribuții Linux pentru computere, Ubuntu, Debian, Linux Mint, Red Hat, openSUSE fiind cele mai cunoscute. Sisteme de operare care rulează acest kernel pun în mișcare automobile, roboți, inclusiv de luptă, televizoare și ceasuri inteligente, drone și arme moderne, camere de filmat/supraveghere, console, bancomate etc.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Ce lecții am învățat în acești ani de pentruprieteni.com

Lecții Lecțiile învățate în toți acești ani de pentruprieteni.com au fost interesante și numeroase. Nimeni nu ne-a pregătit pentru ceea ce urma să vină, pentru...
- Advertisement -

Cele mai noi articole