20.3 C
București
vineri, aprilie 12, 2024

Nu postați poze sau înregistrări video cu lecțiile online pe Facebook, Whatsapp sau alte platforme

Ar trebui să le citești

Poze sau înregistrări video

Tot mai multe fotografii sau înregistrări video ale lecțiilor online sunt postate pe Facebook sau pe alte site-uri de socializare, asta fără respectarea datelor cu caracter personal. În unele situații, aceste imagini sunt editate iar participanții sunt expuși, în spirit de glumă sau nu, în ipostaze umilitoare și/sau degradante. Totul, de cele mai multe ori, fără acordul lor. (un astfel de clip este postat la finalul acestui material)

Atenție, cadre didactice!

Unele cadre didactice și numeroși elevi ori studenți recurg la a postarea de „dovezi” ale lecțiilor online fără a avea acceptul celor surprinși în imagini. Indiferent de justificarea pe care aceștia o au, legea este clară iar sancțiunile nu sunt ușoare. În plus, nu contează dacă vorbim de o persoană privată sau instituție.

În cazul cadrelor didactice, confuzia a fost întreținută de conducerile unor instituții de învățământ sau de declarațiile unor oficiali din fruntea MEC. Aceștia au cerut profesorilor să vină cu „dovezi” ale activității online.

Atenție la cei rău intenționați!

În cealaltă tabără, există cazuri de elevii și studenții inconștienți și ignoranți care consideră că legea nu îi poate atinge. Numărul imaginilor reale sau trucate care surprind aspecte din lecțiile online, cel puțin în utlima perioadă, a crescut. Platforma TikToc, Facebook, Whatsapp, YouTube sau alte platforme mustesc de postări video în care profesorii ori colegii de clasa apar în fel și fel de ipostaze, uneori jignitoare sau umilitoare. Eliminarea acestora sau tragerea la răspundere a celor care recurg la astfel de practici este dificil de realizat, dar nu un fapt imposibil. Să nu uităm, pe Internet totul se păstrează.

Încă ceva

Facebook-ul este considerat spațiu public, tot ce postezi pe această rețea (foto, video, informații, comentarii) trebuie să respecte legile naționale și termenii și condițiile pe care le-ați acceptat în momentul realizării contului. În contextul nostru, pentru a posta o imagine sau înregistrare video a unei lecții este nevoie de acordul scris al tuturor. Dacă subiecții sunt minori, acordul trebuie obținut de la părinți. În lipsa acestui acord, te poți trezi reclamat sau dat în judecată.

LELGEA

Articolul 74 din Codul Civil este clar:

Sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:

c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;

Ce poți să faci?

Pentru a depista dacă ai devenit viral pe Internet, îți recomandăm să citești acest material. De asemenea, o simplă căutare a unui nume este mai mult decât utilă, detalii aici.

VIDEO

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole