Transferul de fișiere în rețea e floare la ureche cu această aplicație open source

0

Cum transferăm fișiere în rețea

Cunoaștem deja modalitățile clasice prin care putem transfera fișiere între două computere conectate la aceeași rețea. Probabil ați auzit măcar de Samba, local workgroup, network share sau transfer prin ssh. Toate acestea funcționează excelent, dar nu toți suntem suficient de pricepuți pentru a le configura corect. Pe de altă parte, e de preferat o modalitate care să nu implice încărcarea fișierelor pe Internet în prealabil. Mai avem, desigur, varianta transferului fișierelor prin intermediul unui USB drive sau alt suport, însă și aceasta poate fi în unele cazuri o mare consumatoare de timp, fiind necesare practic două operații de transfer, una de pe primul computer pe USB drive și a doua de pe USB drive pe al doilea computer.

LAN Share, o aplicație open source

Denumirea acestei aplicații ne spune exact care este scopul său, și chiar asta face, fără pretenții și elemente uneori mai puțin necesare. Există, bineînțeles și alte softuri de acest gen, dar apreciem LAN Share pentru ușurința în utilizare. Este scrisă în C++ și Qt, iar cu ajutorul ei putem trimite fișiere/foldere de pe un computer pe altul la fel de bune cum putem primi fișiere/foldere de pe alt computer care rulează această aplicație. Un mare avantaj constă în faptul că LAN Share poate fi utilizată atât pe Linux cât și pe Windows, ceea ce înseamnă că sistemele de operare diferite nu mai constituie un obstacol pentru transferul de fișiere sau foldere.

Simplitate și eficiență

Utilizând LAN Share nu depindem de severe terțe, nici de servicii cloud. Nu mai suntem nevoiți nici să efectuăm configurări complexe. Pur și simplu instalăm aplicația pe computerele între care dorim să efectuăm transferuri apoi folosim meniul “Send” pentru a selecta ce dorim să trimitem, după care alegem computerul “destinatar”. Este nevoie doar ca ambele dispozitive să fie concetate la aceeași rețea, cu sau fără fir.

Caracteristici esențiale

Principalele caracteristici ale LAN Share sunt:

  • funcționează direct, de la PC la PC
  • permite transferul între sisteme de operare diferite
  • nu are limite de mărime
  • este mai rapidă decât serviciile cloud precum Dropbox
  • Interfața grafică
  • Interfața grafică este simplă și intuitivă. Avem o fereastră împărțită în două; partea de sus arată fișierele trimise, iar cea de jos fișierele primite. Ambele au bară de progres în timp real și butoane de control precum pauză, skip, anulare și eliminare din listă a operațiilor finalizate. Butonul “Settings” ne oferă acces la opțiuni precum setarea/modificarea numelui dispozitivului, setarea/modificarea porturilor, setarea mărimii buffer-ului sau setarea folderului în care să se efectueze descărcările.

Câteva mici incoveniente

Ca să fim cât de cât obiectivi, după ce v-am povestit ce se poate face bine cu ajutorul LAN Share, ar fi indicat să menționăm și unele minusuri pe care această aplicație (încă) le are. Este vorba despre lipsa funcțiilor avansate și a setărilor de securitate. Dar atâta timp cât o folosim în rețeaua de acasă, nu e cazul să ne îngrijorăm.

Descărcare LAN Share

Sunt disponibile spre descărcare de pe GitHub pachete diferite, numai bune de instalat atât pe Ubuntu (.deb) cât și pe Windows (.exe). Fiind o aplicațe open source, ne este pus la dispoziție și codul sursă, în format zip și tar.gz. Click mai jos pentru a descărca varianta preferată. Momentan, Lan Share este la versiunea 1.2.1.

Descarcă LAN Share (click)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.