10 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Despre un aspect crucial, ignorat de cei care vor Linux

Ar trebui să le citești

Linux

Dacă vrei să rulezi un sistem de operare GNU/Linux, trebuie să știi că există un aspect crucial. De cele mai multe ori, în rularea corectă a distribuțiilor, partea hardware are cel mai greu cuvânt de spus. Aceasta este realitatea, indiferent că vorbim de Windows sau Linux. Pentru unii, acest aspect reprezintă o piedică, pentru alții nu.

Vocalize…

Este ușor să spui că pinguinul nu este bun, asta după ce l-ai testat pe un PC fabricat în tinerețea lui Burebista sau pe o stație de ultim răget, fabricată pe vapor. Cele mai multe astfel de dispozitive sunt achiziționate la un preț mai mic decât al unui telefon mediocru. Ce să mai, ai prins oferta!

O categorie aparte aparține PC-urilor care vin dotate cu Windows 10. Sunt șanse solide ca Linux-ul să nu fie acceptat pe aceste unități datorită politicii de monopol, încă nepedepsită, a Microsoft.

Treabă serioasă

Problema este destul de serioasă, asta este cert. Cele mai multe critici la adresa GNU/Linux vin din direcția celor care au PC-uri vechi. Bineînțeles, critici vin și din partea celor care nu au avut destulă minte încât să se întrebe de ce prețul laptopului, nou și de marcă, este mai mic decât al aragazului din bucătărie. Prin vocalizele negative pe care le fac, astfel de persoane contribuie la insuccesul Linux.

PC-uri fără supot

Din categoria stațiilor fără suport fac parte, în general, fie unele computere foarte noi, fie unele care se apropie de reciclare. Treptat, cerințele de sistem ale distribuțiilor cresc, este și normal ca un PC din anii ’90 să nu mai poată opera corect. Ei bine, la fel de normal, odată cu trecerea în neființă a unor astfel de modele, este ca suportul în materie de drivere pentru acestea să dispară. Practic, un PC vechi devine inutilizabil sub ochii tăi. În fond, trebuie și economia să funcționeze, iar societatea să progreseze.

Mai grav

Mai gravă este situația în care anumiți producători nu oferă suport pentru GNU/Linux. Driverele open source nu pot funcționa, teoretic, la fel de bine precum un driver original. Din păcate, nimeni nu îi scutură pe cei care nu oferă suport pentru Linux. Îi putem lovi noi acolo unde îi doare, nu le cumpărați produsele.

Dacă ar exista

Situația ar putea fi ușor de rezolvat dacă ar exista un pic de voință. Un utilitar care să analizeze partea hardware și să precizeze gradul de compatibilitate cu anumite distribuții ar fi excelent. Acesta ar putea, la fel de bine, să evidențieze ce piese nu au suport. Efortul în realizarea utilitarului trebuie depus de comunitate sau de fundațiile care gravitează în jurul conceptului de Linux. De asemenea, o simplă mențiune făcută de producători – compatibil/incompatibil cu Linux – i-ar salva pe mulți de bani cheltuiți și timp pierdut.

Sfaturi

  • la achiziționarea unui PC nou este indicat să întrebi vânzătorul dacă dispozitivul este compatilbil cu Linux-ul. Cel mai bine ar fi să îi faci un test utilizând un stick USB pe care ai instalat o distribuție Linux.
  • caută pe Internet modelul dorit pentru a depista eventualele probleme în relația cu pinguinul
  • evită alegerea unor modele slabe ca și configurație, ori aflate pe piață de ani de zile. Atenție, orientează-te spre configurațiile din prezent.
  • evită laptop-urile “la ofertă”, mai ales dacă vin cu prețuri mici, cele mai multe nu duc Linux-ul în condiții eficiente.
  • orientează-te spre acele modele care vin cu o distribuție Linux preinstalată (vezi aici).
- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole