Nici 2018 nu a fost anul Linux. De ce?

1
Linux Pentru Prieteni - pentruprieteni.com - logo 2019 negru
pentruprieteni.com

Nicio surpriză în Linux

Nu este o surpriză pentru nimeni? Nici 2018 nu a fost anul Linux!

Întrebarea legitimă care se pune este de ce? Desigur, ne mai interesează mai multe aspecte: ce îi ține pe utilizatorii de Windows să treacă pe Linux; ce îi determină pe dezvoltatorii Linux să nu fie în pas cu vremurile; de ce nu este Linux-ul prezent pe computerele noi?

Câteva explicații

Din punctul de vedere al pentruprieteni.com, și nu numai, avem de-a face cu mai multe mici aspecte care, adunate, duc spre rezultatul din prezent.

Lipsa mediatizării

Nu este un secret, publicațiile clasice, dar și cele electronice nu abordează acest subiect, informațiile venite din tabăra Linux sunt, de cele mai multe ori, sterile și nu spun nimic omului simplu. Mai grav, atunci când se scrie despre Linux în publicațiile cu zeci de mii de vizualizări pe zi, autorii au grijă să descurajeze. Să nu uităm că, cei mulți scriu despre Linux fără să-l folosească.

Lipsa implicării

Cu o floare nu se face primăvară, cu o distribuire a unui articol, și aceea realizată odată pe an, Linux-ul nu va fi mai cunoscut. Fără instalări pe computere noi, nu se schimbă nimic.

Dezamăgire?

Spre uimirea multora, Linux-ul pare a fi tot mai restrictiv cu anumite configurații. Cei mai mulți își doresc învierea unor computere vechi, fapt pe care nici măcar Linux-ul nu îl mai poate face. Mulți nu se pot adapta la noile interfețe, nu își găsesc aplicațiile cu care erau obișnuiți pe Windows. Unele distribuții de nișă sfârșesc prin a dezamăgi utilizatorii grație unei funcționări deficitare, rezultatul final fiind, nu doar nepromovarea, ci anti-promovarea.

Lipsa inovării

Mediile grafice, de ce să nu recunoaștem, în marea lor majoritate, au rămas la fel de ani de zile. Nu doar tema și iconițele sunt ieșite din uz. Multe dintre aceste medii sunt lipsite de widget-uri funcționale, existente la tot pasul pe Android. O interfață bătrânească, atât de specifică, multor aplicații și medii grafice, nu are cum să aducă noi utilizatori.

Alte aspecte importante

Fragmentarea

Sunt peste 500 de distribuții, energiile se disipă inutil. Această fragmentare împiedică consolidarea unor distribuții mature și nu are decât efecte negative. Dacă măcar 10% din aceste distribuții ar veni cu ceva nou, ar fi un mare avantaj, din păcate, în afară de un wallpaper și un set de iconițe diferite, eventual, o colecție de aplicații, cele mai multe distribuții nu aduc nimic nou.

Lipsa preinstalării pe PC-uri

Puține distribuții gata funcționale sunt instalate predefinit de producătorii de PC-uri și Laptop-uri, chiar dacă acestea sunt gratuite. Cele mai multe PC-uri vin cu Windows sau, în cazuri de sărbătoare, sunt dotate cu un Linux care se prezintă în linie de comandă. În plus, Linux-ul nu a intrat nici pe dispozitive mobile, marile proiecte fiind abandonate tot de companiile care se află în spatele unor distribuții.

Comoditatea?

Acest aspect, al comodității utilizatorilor, este unul controversat. Totuși, exemplul Andoid ne arată cum oamenii, venind din ograda Windows, s-au putut adapta la un OS diferit. Oare dacă distribuțiile Linux ar avea un “vino-ncoace”, utilizatorii nu s-ar putea adapta? Din păcate, de ce să nu recunoaștem, niciun Linux din prezent nu vorbește pe limba utilizatorului din 2018, cel care vrea funcționalitate completă.

1 COMENTARIU

  1. Salut,
    De 8 ani utilizez exclusiv, pe laptopul personal, Ubuntu. Problema este ca tot timpul trebuie sa intervii ca sa repari cate ceva. Ce functiona in 14.04 nu mai functiona in 16.04, la fel ce functiona in 16.04 nu mai merge in 18.04, sau merge cu ghionturi. Cum asa putea sa-l promovez? Daca instalez cuiva pe calculator Ubuntu, trebuie sa ma mut la el.
    Oricat de mult imi place linuxul, trebuie sa fiu realist ca nu este inca la nivelul windowsului, din motivele enumerate de tine mai sus. Sper ca in timp va fi mai bine.
    O zi frumoasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.