Acumulator extern | cum îl alegem pe cel potrivit

0
Cum alegem un acumulator extern potrivit

Acumulatorii nu mai țin pasul

Dispozitivele mobile ale momentului, în special telefoanele și tabletele, au înregistrat o evoluție extraordinară în privința perfomanțelor, într-un timp foarte scurt. Oricât de eficiente au devenit componentele electronice din punct de vedere al consumului de energie, acest nivel ridicat de performanță face ca acumulatorii să nu mai poată ține pasul. Dacă pe modelele vechi de telefoane un acumulator încărcat rezista chiar și o săptămână, acum majoritatea device-urilor reușesc să descarce bateria chiar în mai puțin de o zi, în funcție de cât de mult le utilizăm. Cui nu i s-a descărcat măcar odată telefonul exact când avea mai mare nevoie de el? În cele mai fericite cazuri, e doar ceva frustrant, însă pot apărea situații mult mai delicate din care un simplu apel ne poate slava. Doar dacă avem de pe ce să-l efectuăm…

Ce sunt acumulatorii externi?

Mulți producători de electronice au identificat acest neajuns, iar piața a fost invadată în ultima vreme de un sortiment de produse ce sunt și vor rămâne foarte utile până când se vor inventa acumulatori cu o durată de viață mai mare sau până vor fi implementate modalități de încărcare wireless, cine știe. Este vorba despre acumulatorii externi, de diverse mărci, capacități și alte funcții suplimentare. Găsim atât de multe variante prin magazinele de electronice încât poate fi dificil să-l alegem pe cel mai potrivit. Aceștia sunt de fapt niște baterii asemănătoare ca și compoziție cu acelea din telefoane sau tablete, însă de capacitate mai mare, un fel de încărcătoare portabile. Consider că un acumulator extern este unul dintre accesoriile pentru telefon pentru care chiar merită făcută o investiție, mai ales dacă obișnuiești să călătorești, situație în care nu ai întotdeauna acces la o priză de alimentare.

Cum alegem produsul potrivit

Așa că am fost zilele trecute în căutarea unui asemenea produs prin magazine. După cele văzute în rafturile magazinelor și un pic de studiu online, am înțeles că trebuie să ținem cont de niște aspecte înainte de a cumpăra un acumulator extern. Iată cam care ar fi acestea (s-ar putea să mai fie și altele, mai mult sau mai puțin importante):

Capacitatea

În primul rând, trebuie să avem în vedere ce dispozitive urmează să încărcăm cu ajutorul lui. Astfel ne putem face o idee legată de capacitatea pe care acesta ar trebui să o aibă ca să ne fie cu adevărat util. Capacitatea acumulatorilor se măsoară de regulă în mAh (miliamperi oră), iar dacă vrem să-l folosim doar în cazuri de urgență, pentru aproximativ două încărcări, ne poate fi suficient un dispozitiv sub 5000 mAh. Dacă plecăm pentru perioade mai lungi și avem nevoie de mai mult curent, este ideal să ne orientăm spre unul cu o capacitate de peste 10000 mAh, cum ar fi acesta (10000mAh), sau poate acesta (are 32000mAh).

Dimensiunile

După cum spuneam mai sus, oferta este foarte diversă, așa că acumulatorii externi vin în tot felul de forme și de dimensiuni. Este aproape logic faptul că dacă preferăm o variantă care să ocupe mai puțin loc în geantă, vom fi nevoiți să sacrificăm din capacitate, așa că trebuie să ne gândim bine la ce este mai important, în funcție de deplasările pe care le facem de obicei. Putem alege între o mulțime de modele, de exemplu acesta (are dimensiuni foarte reduse dar totuși o capacitate de 2200mAh), acesta (are un design elegant, marcă consacrată și o capacitate de 5200mAh) sau acesta (este compact și cu o capacitate de 7800mAh).

Conectivitatea

Ar trebui să fim atenți și la numărul de porturi USB disponibile pentru conectarea dispozitivelor ce urmează a fi încărcate. Multe încărcătoare externe vin cu mai multe asemenea porturi, însă majoritatea vin cu două, unul care dă curent de 1A (Amper) și celălalt de 2,1A. Sunt și unele care au doar un singur port USB, dar nu se știe niciodată când vom avea nevoie să încărcăm două dispozitive simultan. Din ce mi s-a spus în magazin și din ce am mai citit apoi online, chiar dacă în mod normal telefonul se încarcă la 1A, nu îl afectează cu nimic dacă îl conectăm la 2,1A. Dacă se încarcă la 2,1 A și noi îl conectăm la 1A, timpul de încărcare va fi mai mare. Deci ideal ar fi să vă cumpărați unul cu două porturi USB, cum ar fi acesta sau altele asemănătoare.

Unde urmează să-l utilizați

Ar trebui să vă gândiți și unde urmează să folosiți încărcătorul portabil. Dacă urmează să-l folosiți și pe afară, ar fi bine să alegeți un model cu carcasă din materiale mai durabile și cât de cât rezistentă la umiditate. Sunt modele care se pot încărca și de la soare, precum acesta, cu o capacitate de 8000mAh, disoune de kanternă și are o carcasă foarte rezistentă.

Funcții suplimentare

Unii producători, pentru a atrage clienții, au inclus unele funcții suplimentare, printre care unele foarte utile, cum ar fi indicatorul de nivel (cu led-uri sau afișaj) și lanterna de tip LED. Vezi acest model sau acesta.
În linii mari, cam acestea ar fi principalele aspecte de care ar fi bine să ținem cont când cumpărăm un acumulator extern. Dacă am omis ceva (aproape sigur), dați comentariu și completați ce ar mai trebui avut în vedere. În privința mărcilor celor mai bune, e o întreagă dispută, totul ține mai mult de gusturile fiecăruia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here