Amintiri vii cu Fyuse – must have

0

Până acum foloseam telefonul mobil pentru a imortaliza evenimente speciale din viața noastră, locuri sau persoane deosebite, în imagini sau clipuri video prin care retrăiam apoi acele momente fericite. Dar funcțiile de care dispun în prezent majoritatea telefoanelor inteligente permit înregistrarea de amintiri mult mai vii decât fotografiile sau clipurile video, devenite oarecum banalitate.

Ideea de a da mai multă viață amintirilor, valorificând nu doar camera telefoanelor inteligente, i-a venit unui dezvoltator român, Radu Rus, creatorul aplicației Fyuse, o aplicație inovatoare și complexă, cu un potențial uriaș, la realizarea căreia și-a adus contribuția o echipă formată din paisprezece specialiști în robotică. Fyuse este rezultatul unei idei revoluționare urmată de doi ani de muncă pentru a o face să devină realitate.

Prin ce este atât de deosebită această aplicație? Prin faptul că permite realizarea de “fotografii spațiale”, adică de imagini preluate cu ajutorul camerei, din mai multe unghiuri. Procedeul este coordonat de senzorii de care dispune telefonul, iar apoi imaginile sunt prelucrate de un algoritm complex care analizează imaginile și datele oferite senzori, rezultând un material foto ce permite interacțiunea cu utilizatorul. Mai exact, putem fie să înclinăm/rotim telefonul pentru ca imaginea să se desfășoare, fie să o derulăm cu ajutorul interfeței tactile a ecranului. O simplă fotografie sau un clip video ni se vor părea oarecum depășite după ce vom experimenta această nouă perspectivă care ne face pur și simplu să retrăim mai intens momentele frumoase pe care le-am imortalizat astfel. Practic, Fyuse transformă amintirile în realitate virtuală.

Aplicația Fyuse, deși creația unui român, a fost totuși realizată în Statele Unite, cu ajutorul unei finanțări consistente din partea unor firme din “Silicon Valley” și din Japonia. Inițial, ea a fost creată pentru iPhone, dar din decembrie 2014 a devenit disponibilă și pentru dispozitivele cu sistem de operare Android, pentru care este încă în versiune beta. Noi am testat-o pe Android KitKat și funcționează fără probleme. Poate fi instalată din Google Play Store, iar după instalare nu trebuie decât să creăm un cont gratuit și avem posibilitatea de a realiza cu mare ușurință fotografii spațiale doar rotind telefonul în jurul unei persoane sau al unui obiect. Fyuse vine și cu o rețea de socializare pe care putem face cunoscute prietenilor fotografiile astfel realizate.

Conform informațiilor de pe Google Play Store, Fyuse rulează pe dispozitivele cu Android KitKat (4.3) sau mai recent, cu cameră de cel puțin 720p ca și rezoluție și cu senzorii necesari (giroscop, accelerometru și senzor gravitațional). Pe site-ul oficial Fyuse găsim tutoriale de utilizare a aplicației. Vă recomandăm să o încercați și, dacă vă place, să o faceți cunoscută și altora, ideea e ingenioasă, a ajuns pe primele locuri la numărul de utilizatori în Statele Unite, e printre printre primele aplicații de acest gen din Japonia și, să nu uităm, aparține unui român. Îi dorim succes și așteptăm versiunea finală.

PS: Urmăriți clipul de mai jos pentru a a vă face o idee mai clară. Ce părere aveți?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here