De ce factorul “vechime” este crucial în achiziționarea unui telefon

1
dup pentru prieteni linux pentruprieteni.com

Prima tentație

Prima tentație atunci când suntem față în față cu un vânzător de telefoane mobile, indiferent că vorbim de un reprezentant Orange, Vodafone, Altex ori al buticului din colț, este să mergem pe mâna lui. Dintr-o privire sau imediat ce clientul deschide gura, agenții comerciali realizează cu cine au de-a face. De la caz la caz, în funție și de bugetul pe care îl alocăm, acești consultanți vor face câteva recomandări de produse, de obicei, nu cele care ar merita cumpărate. Au prioritate cele de care magazinul trebuie să scape. Cei mai mulți dintre clienți, din comoditate, când își cumpără un telefon nou merg la magazin fără lecțiile făcute și vor accepta, aproape din prima, oferta primită. Practic, dacă ești prins în plop, dar cu bani, ai mari șanse să iei plasă. Nici nu știți cât de numeroase sunt astfel de cazuri.

Cântecul de lebădă

Puțini sunt cei care sunt surzi la cântecul de lebădă al acestor oferte, adică  cei care realizează că oferta aia imbatabilă are, pe undeva pe acolo, de obicei nu prea bine ascunsă, o chichiță ce face diferența dintre o țeapă și o afacere. Așadar, puțini rămân imuni tentației de a da cu flit reducerilor promoționale la fel și fel de dispozitive, gargarei cu care acestea sunt promovate, de a refuza un telefon ce era de top acum câțiva ani. Ce-i drept, astăzi, prețul unui telefon din gama de vârf este uriaș pentru foarte mulți, fapt care îi determină pe cei care vor putere sub capotă, dar care nu își permit, să facă compromisuri.  Pentru cei care rezistă, rezultatul final, cel puțin teoretic, constă în achiziționarea unor telefoane al căror raport calitate preț să fie benefic clientului.

Poate cea mai mare greșeală

Sistemul de operare al dispozitivului, alături de dotările hardware ale acestuia, reprezintă cheia reușitei. Ofertele, de cele mai multe ori, ascund lichidări de stoc sau loturi de produse cu probleme. Mai întâlnim și cazurile în care anumiți producători oferă un procentaj mai mare magazinului pentru a-și promova marfa. Cam toate aceste situații au în comun și o versiune antică a sistemului de operare Android sau Windows. Se știe că Samsung, alături de enorma majoritate a producătorilor de terminale mobile, oferă posiblitatea unui singur upgrade de la o versiune la alta a Androidului. Sunt și excepții care vizează terminalele de vârf, dar nu prea multe.

Acest aspect, ignorat de foarte mulți, este de netrecut, cel puțin pentru noi. Ce sens are să cumperi un dispozitiv apărut acum doi trei ani, indiferent de cât de reușită este platforma hardware, de cât de puternic este dispozitivul, dacă nu mai poți face actualizarea sistemului de operare.

Securitat, funcții noi hardware

Un telefon vechi de doi, trei, patru ani, înseamnă, pe scurt și pe românește o mare țeapă. Să nu uităm că tehnologia a evoluat puternic în această perioadă, cel mai puternic dispozitiv de acum trei ani se află undeva la genunchiul broaștei, dacă ar fi să îl comparăm cu modelele decente de astăzi. La capitolul Android, repet, în acest caz, șansa de a te bucura de beneficiile versiunilor actuale este nulă, prin upgrade nu poți face un astfel de salt. Să nu uităm că, în cazul în care dispozitivul se strică, șansele de a fi reparat scad deoarece multe din piese nu prea se mai fabrică.

Revenind la subiectul “versiunea de Android”, trebuie spus că upgrade-ul sistemului aduce funcții noi, petice de securitate, rapiditate sporită și consum mai mic de energie. Multe din aplicații nu vor mai funcționa la fel de bine pe versiunile vechi, în același timp, funcțiile noi ale acestora au șanse mari să nu funcționeze.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here