Hummingbad îți poate pune Android-ul în pericol

0
telefon virusat

Fii pe fază, Hummingbad nu se joacă?

Ai un telefon, o tabletă sau vreun alt dispozitiv care folosește sistemul de operare Android? Află că a apărut o nouă amenințare, sub forma unui malware care poate face destule rele pe dispozitivul tău. De ce? Pentru că, odată instalat, încearcă să obțină, și adesea reușește, prin diverse modalități de a induce în eroare, privilegii de root. Și este logic că odată aceste privilegii obținute, va avea mai mult control asupra dispozitivului tău decât ai tu ca și deținător. Recomandăm precauție sporită!

Ce face?

Acest malware, Hummingbad pe numele său, are așazisul atu că se instalează în sistem nu doar prin aplicații (dacă instalați aplicații doar din Google Play și nu chiar orice dubioșenie, riscul de a vă infecta Androidul sunt minime) ci și de pe site-uri infectate. Se poate ascunde în spatele unui fals update de sistem pe care, dacă din neatenție instalați, v-ați cam ales cu un Android infectat care va face face foarte multe lucruri în numele vostru. Printre acestea, se numără instalarea de aplicații pe care nu le doriți, clickuri pe tot felul de reclame sau chiar furtul de date personale.

Care este situația în prezent?

Potrivit companiei de securitate informațională CheckPoint, Hummingbad “zburdă liber” încă din luna februarie 2016 și a reușit între timp să infecteze peste zece milioane de dispozitive Android.

Cine se află în spatele Hummingbad?

În spatele acestui malware se află un grup de infractori cibernetici din China, grup care urmărește, bineînțeles să obțină bani din această activitate. Se presupune că în toată această perioadă respectivii ar fi reușit să adune în medie cam 300000 de dolari pe lună, ca venituri din publicitate aduse aduse de malware-ul pe care l-au creat. Dând click pe reclame în locul utilizatorului pe reclame, Hummingbad generează venituri, dar bineînțeles că banii nu ajung la deținătorul dispozitivului.

Cum afli dacă ești virusat?

Pentru a afla dacă Android-ul vostru este infectat cu Hummingbad, este necesară o scanare a acestuia cu un soft antivirus. Din păcate însă, malware-ul este foarte dificil de înlăturat, singura soluție sigură fiind resetarea completă a telefonului sau tabletei. Deocamdată doar în acest fel vă puteți descotorosi definitiv de parazit.

Ca și măsură de prevenție, cea mai bună este atenția, atât în privința site-urilor accesate (inclusiv a link-urilor din diverse surse, inclusiv e-mail pe care dați click) cât și a aplicațiilor pe care le instalați, fie ele și de pe Google Play. În niciun caz nu este recomandată instalarea de aplicații din alte surse, deoarece riscul de a vă infecta, nu doar cu Hummingbad, ci și cu nenumărați alți viruși este extrem de mare. De asemenea, citiți cu atenție ce permisiuni urmează să primească fiecare aplicație înainte de a o instala. Un alt sfat ar fi să căutați măcar câteva informații despre creatorul unei aplicații noi, să citiți câteva review-uri. Efortul este oricum mult mai mic decât bătaia de cap pe care v-ar cauza-o un virus, fie el Hummingbad sau oricare altul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here