SMS-ul – pe cale de dispariție?

0
sms dispariție pentru prieteni pentruprieteni.com

… bătrânul SMS

SMS-ul, un serviciu de aceeași vârstă cu primele telefoane mobile apărute, extrem de util în anumite situații, continuă să existe și să fie folosit în prezent de un număr semnificativ de posesori de telefoane mobile. Asta în ciuda evoluției fără precedent în acest domeniu, simplele telefoane devenind în ultimii ani adevărate computere de buzunar, uneori mai puternice chiar decât computere desktop nu foarte vechi.

Servicii noi

Într-adevăr, pe măsură ce accesul la Internet prin rețele mobile tinde să devină oarecum o banalitate pentru mulți dintre noi, nu mai folosim SMS-ul la fel de des ca acum câțiva ani când acesta era una dintre cele mai rapide și la îndemână modalități de comunicare. Numărul relativ redus de caractere pe care îl permite un SMS precum și numeroasele facilități oferite de aplicațiile de mesagerie online (Facebook Messenger, Telegram, WhatsApp și multe altele) ne fac să ne întrebăm cât timp va mai trece până ce tradiționalul mesaj text va deveni amintire.

Un moment mai aproape decât credeți

Momentul dispariției SMS-ului s-ar putea să fie mai apropiat decât credem dacă luăm în calcul pașii făcuți de gigantul online Google din ultima vreme. Acesta intenționează să creeze un serviciu de comunicații GSMA oarecum similar SMS-ului, dar cu funcții suplimentare pentru telefoanele cu Android. Acest serviciu se numește RCS (Rich Communication Services) și va aduce funcții precum mesageria de grup, apeluri vocale prin IP sau chiar transfer de fișiere, funcții care se presupune că vor putea fi utilizate de pe o rețea mobilă pe alta.

Pentru a implemente serviciul RCS, Google colaborează cu numeroși operatori mobili globali și regionali ca América Móvil, Bharti Airtel Ltd, Deutsche Telekom, Globe Telecom, Millicom, Orange, Sprint, Telenor Group, TeliaSonera, Telstra, Turkcell, Vodafone etc.

Operatorii au căzut de acord să facă tranziția spre un profil universal bazat pe specificațiile RCS ale GSMA și pe clientul RCS de pe Android, furnizat de Google în colaborare cu producătorii de telefoane mobile, conform unei declarații de presă de la MWC (Mobile World Congress) din Barcelona.

Cam  tardiv

După părerea unora, mișcarea făcută de Google este oarecum tardivă având în vedere nivelul la care se află în prezent platformele de mesagerie. WhatsApp, spre exemplu, a depășit recent pragul de un miliard de utilizatori activi lunar, dar nici Facebook Messenger nu este departe de aceste cifre. Dacă mai luăm în considerare și faptul că aceste aplicații rulează pe toate sistemele de operare utilizate în prezent pe telefoanele mobile (Android, iOS, Windows etc.), tindem să dăm dreptate celor care cred că Google a așteptat un pic prea mult și ne întrebăm cât succes va avea această inițiativă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here