malware-messenger

Fiți vigilenți

Mare atenție pe ce link-uri de pe Facebook Messenger dați click. Riscați să vă infectați computerul și să-l transformați într-o sursă de viruși pentru computerele prietenilor voștri. Conform unui raport Kaspersky pe care-l găsiți aici, s-au depistat încercări de a ataca sistemele de operare Windows, Linux și Mac prin intermediul Facebook Messenger, hackerii profitând de nivelul (încă) foarte ridicat de popularitate al acestei rețele de socializare.

Nu cădeți în capcană

Nu vă lăsați păcăliți accesând versiuni falsificate (clone) ale site-urilor în general și ale Facebook/Messenger în special. Dacă se întâmplă acest lucru, vă puteți alege cu un malware de toată frumusețea, care va avea grijă să infecteze și computerele prietenilor voștri trimițându-le link-uri infectate.

Nu se știe

Conform raportului de care aminteam anterior, încă nu se cunoaște sursa acestor atacuri deoarece sunt folosite un număr mare de domenii, ceea ce face aproape imposibilă urmărirea sa. Deocamdată nu se cunoaște precis cu ce scop a fost creat, singura certitudine fiind aceea că se folosește într-un mod foarte eficient de curiozitatea utilizatorului.

Cum vă puteți infecta

malware-facebook-messengerEste posibil să primiți pe Messenger un mesaj care conține numele vostru urmat de un link scurt (bit.ly), menit să vă stimuleze curiozitatea. Dacă faceți greșeala să dați click pe acel link, veți fi direcționați pe o pagină ce seamănă cu Google Docs.În această pagină va apărea un fișier video ce conține poza voastră de Facebook. Dacă îi dați play, vă va redirecționa către alte pagini, în funcție de browserul utilizat, de sistemul de operare sau alte date pe care le colectează. Spre exemplu, în cazul Firefox, vă redirecționează către un fals update de Flash. Dacă folosiți Google Chrome, vă duce pe ceva ce seamănă cu YouTube, dar care dă o eroare la play și vă recomandă să instalație o extensie dubioasă pentru Chrome. În oricare dintre cazuri, încearcă să vă determine să descărcați un fișier executabil, Dacă faceți greșeala să-l acceptați, veți descoperi apoi că fișierul respectiv este de negăsit.. Din acest moment, malware-ul s-a instalat “cu succes” și începe să lucreze.

Soluția

Soluția constă, evident, în scanarea computerului pentru a încerca eliminarea acestui malware. Până atunci, vă puteți avertiza prietenii să nu dea click pe link-uri dubioase primite prin Facebook Messenger, de la voi sau de la alte persoane. Dar cea mai bună soluție este precauția, adică nu dați click chiar pe orice, chiar dacă vă vedeți acolo poza sau numele, acestea sunt foarte ușor de obținut. Aveți grijă să nu vă expuneți astfel și alte date mai sensibile.

P.S.

Ați face un serviciu prietenilor voștri dând Share acestui articol, nu se știe care dintre ei o să vă mulțumească.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + nine =