Ucigașul tăcut și omniprezent din bucătăria ta

0
alertă aluminiu ucigaș pentru prieteni

Ucigașul tăcut

Puțini sunt cei care cunosc faptul că un material cu o utilizare aproape universală poate fi, conform rezultatelor unor studii dar și opiniilor a nenumărați specialiști, periculos pentru sănătatea umană. Desigur, nu este unicul despre care există dubii, societatea modernă apelând astăzi la mult prea multe elemente care, cumulate, pot reprezenta un grav pericol, iar aluminiul, despre care veți citi în continuare pe site-ul pentruprieteni.com, naște controverse. Mulți cred că este ucigașul tăcut din viața multora.

Despre

Aluminiul este, conform Wikipedia, al treilea cel mai abundent element chimic din scoarța terestră, după oxigen și siliciu și cel mai abundent dintre metale. Datorită reactivității sale ridicate, aluminiul se găsește extrem de rar în stare pură, el formând compuși chimici cu alte peste 270 de minerale. Este extras din acești compuși, pe cale industrială, principalul “minereu” de aluminiu fiind bauxita.

Unde este pericolul

Folosit adesea în bucătărie, aluminiul poate reprezenta un grav pericol pentru sănătate, datorită reactivității sale. Gospodinele folosesc mai ales folie de aluminiu pentru prepararea termică a diverselor alimente, puține dintre ele știind că la o temperatură ridicată, o parte din metalul conținut de folie se combină chimic cu alimentele și este apoi ingerat. În special alimentele acide (acre) și sărate au o capacitate mai mare de a reacționa cu aluminiul. Acesta nu poate fi eliminat din corp, așa că se depozitează în organe precum rinichii, ficatul și creierul. Există ipoteze conform cărora, concentrații mari de aluminiu la nivelul creierului pot provoca boala Alzheimer.

Nu doar folia, ci și numeroase vase de gătit sunt confecționate din aluminiu, reacția de mai sus fiind valabilă și în cazul acestora, chiar dacă aceste vase sunt căptușite cu teflon sau alte materiale, periculoase și ele, la rândul lor.

Recomandări

Pericolul este cât se poate de real, mai multe organizații trăgând un semnal de alarmă, printre care și oficiul pentru protecția consumatorului, din Bavaria, care a recomandat părinților să nu mai învelească mâncarea copiilor în folie de aluminiu.

Vă recomandăm, dacă țineți la sănătatea dumneavoastră și a familiei, să reduceți pe cât posibil utilizarea oricăror produse sau obiecte care conțin aluminiu și intră în contact cu alimentele sau băuturile (cutii pentru sucuri, doze etc.). Dacă îl veți utiliza în exces, nu va fi o chestiune de dacă, ci de când va începe să vă afecteze sănătatea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here