Cum repari sau reinstalezi Grub Boot Loader pe Ubuntu

0
grub boot loader - pentru prieteni linux - pentruprieteni.com

Despre acele momente

Nu puțini sunt acei utilizatori de Linux care, pentru a-și potoli curiozitatea nativă, instalează pe computer distribuții mai noi, insuficient dezvoltate și destul de instabile. Mulți dintre cititorii acestui site au cel puțin două distribuții Linux instalate pe hard. În multe situații, pe undeva pe hard, rătăcit printre Linux-uri se află și un Windows gingaș.

Din varii motive, după un update, upgrade sau după instalarea vreunui Linux, apar situații în care computerul nu mai poate boota. Pentru a putea accesa vechile sisteme de operare utilizatorul trebuie să repare grub-ul, operație deloc dificilă și care durează puțin dacă utilizați aplicația despre care veți putea citi mai jos.

Cele două scenarii

Atunci când grubul nu mai funcționează în condiții optime, ai două scenarii în față: reinstalarea uneia dintre distribuții; repararea sau reinstalarea grubului. În fucție de situație, decizia poate fi luată rapid. Dacă utilizăm Ubuntu, indiferent de aroma sub care este prezent, soluția este una foarte rapidă. O aplicație, despre care sunt șanse mari să fi auzit, vă scoate în câteva minute din impas și poate fi folosită chiar de pe Live DVD sau Stick USB.

Soluția

Boot-Repair reprezintă soluția pentru scenariile de mai sus. Aplicația este simplă și intuitvă, eficientă și destul de rapidă. Softul repară o gamaă destul de des întâlnită de erori ale grubului și dispune de funcții suplimentare destul de avansate.

Cum folosești

Pentru a putea folosi aplicația de reparare a grubului, este necesară, mai întâi, instalarea acesteia. Instalarea se realizează introducând în terminal comenzile de mai jos.

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install boot-repair

În momentul primei deschideri a softului, acesta va realiza o scanare a sistemului pentru a identifica eventualele erori. În funcție de puterea computerului pe care îl folosești, scanarea poate dura mai mult sau mai puțin. Odată scanarea finalizată, se va deschide o interfață intuitivă care permite utilizatorurului, printre altele, fie să aplice reparațiile recomandate, fie să realizeze un BootInfo sumar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here