linux original clip linux pentru prieteni pentruprieteni.com

Sisteme de operare

Fără un sistem de operare instalat pe computerul tău, acesta este doar o simplă piesă de mobilier. Sistemul de operare îl aduce la viață și îți permite să desfășori acele activități pentru care ai cumpărat laptop-ul sau PC-ul. Este, ca să facem o asociere, precum sângele, fără de care ești mort.

Windows, macOS și Linux

În acest moment, ai de ales între trei mari sisteme de operare oferite marelui public: Windows-ul celor de la Microsoft, cel mai cunoscut și utilizat, nu neapărat cel mai bun; macOX-ul celor de la Apple, pe care îl poți instala cu succes doar pe produsele companiei și Linux-ul.

Primele două sunt sisteme de operare comerciale, proprietare, deoarece sunt proprietatea companiilor care le-au creat și care vor să obțină profit de pe urma lor, în timp ce Linux-ul este Open Source.

Folosindu-te de sistemele de operare mai sus amintite, poți face cam aceleași lucruri, diferențele apar însă atunci cand aducem în discuție securitatea, stabilitatea, libertatea de personalizare, rapiditatea, aplicațiile disponibile, interfața (designul) și prețul. Chiar daca nu realizați aceste aspecte, ele sunt extrem de importante datorită impactului pe care îl pot avea în succesul sau eșecul unei activități

O scurtă listă

Dacă ne raportăm la ceea ce poți face utilizând aplicațiile disponibile pentru Linux, ei bine, iată mai jos o lungă listă:

 • poți naviga pe internet folosind browserele web tradiționale precum Mozila Firefox, Google Chrome, Opera și chiar Internet Explorer. Dacă dorești poți folosi și browsere pe care le găsești doar pentru Linux. Desigur, folosind toate aceste browsere poți accesa aceleași site-urile favorite (Facebook, My Space, You Tube, Netflix, Scribd etc.)
 • poți asculta liniștit sau la maxim, gusturile nu se discută, muzică folosind playere muzicale precum AmaroK, aTunes, XMMS, noatun, RhythmBox, xine etc.
 • poți urmări posturi online gratuit și la o calitate mult mai bună folosind Tv-Maxe, Free Tux TV
 • poți socializa pe Messenger folosind Pidgin, Kopete, aMSN, Emesene (MSN), Centericq , sau purta convorbiri video folosind Skype, Linphone, OPenwenGo, Ekiga și trimite fișiere. Poți folosi chiar și Yahoo Messenger
 • poți urmări cele mai tari filme folosind playere care redau conținut video precum MPlayer, Xine, Totem, Kaffeine, VLC
 • poți crea prezentări powepoint, documente office sau orice alt tip de document pe care îl realizai prin Microsoft Office, OpenOffice. Pe Linux ai o mai mare diversitate, deoarece poți utiliza suite offfice precum OpenOffice, KOffice, Siag Office, Libre Office,
 • poți vizualiza fotografii sau le poți edita ca un adevărat profesionist, folosind Gimp, Inkscape, Krita, chiar dacă suita Adobe nu poate fi folosită decât cu câteva adaptări.
 • Poți să realizezi animații 3D (Blender, Maya, Softimage, K-3D ), 2D, desene (TuxPaint, KolourPain), site-uri (KWrite, Kate, BlueFish, Gedit, Joe ) și chiar aplicații
 • poți juca jocurile cele mai tari și antrenante
 • poți să îți cureți partițiile folosite de windows cu antiviruși precum ClamAV, AVG Antivirus, Avast Home for Linux. Atenție, antivirusul nu este pentru Linux (acesta este imun la viruși), ci pentru partițiile folosite de Windows.
 • poți căuta și descărca torente sau fișiere din rețea, folosind Azureus, Qtorrent, Ktorrent, bittornado.

Asta nu este tot

Așadar, ai parte de diversitate și aplicașii gratuite, trebuie doar să ai voință să încerci lcucruri noi. În plus, aplicațiile pe care le instalezi precum pe Android, mult mai rapid și ușor, folosind centrele soft specifice fiecărei distribuții în parte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here