windows10-keylogger-pentruprieteni

Ce este un keylogger?

Procesul prin intermediul căruia fiecare apăsare de taste este înregistrată se numește keylogger. Foarte multe aplicații extrem de populare, printre care Google Chrome sau Firefox, dar și sistemul de operare Android, înregistrează ceea ce tastează utilizatorii, sub pretextul îmbunătățirii serviciilor de tastare și scriere.

Comoditate sau normalitate

În peste 90% din cazuri, utilizatorii își dau acordul pentru asemenea grave intruziuni fiindcă, din comoditate, nu citesc în întregime “Termenii și condițiile” sau “Acordul de licență” atunci când instalează sisteme de operare, aplicații sau alte pachete software. Și sincer, cine are răbdare să citească acele documente kilometrice? Adevărul e că mărimea lor nu e deloc întâmplătoare, sunt special concepute pentru a nu fi citite.

Poate ne-am obișnuit, din păcate, ca browserele web sau alte aplicații, chiar și Androidul de pe telefon să înregistreze tot ce scriem și să trimită aceste date către Google sau alte companii. Acceptăm asta fie din neștiință, fie sperând că astfel vom beneficia de servicii mai performante.

Până unde:

Cînd vine vorba de computerul personal, ne dorim totuși mai multă confidențialitate și sperăm că în acest caz datele noastre vor ajunge doar acolo unde ne dorim. Așa ceva era posibil cu ani în urmă, poate pe vremea XP-ului. În prezent, Windows10 înregistrează absolut tot ce faci la computer și, cum mare parte din existența noastră este legată de tehnologia digitală, Microsoft, ca și Google sau Facebook, ajunge să știe cam totul despre noi. Bineînțeles, sub același nobil pretext de a îmbunătăți serviciile pe care ni le oferă.

Toate ferestrele sunt deschise spre tine

Nu știai că Windows 10 înregistrează tot ce tastezi și expediază aceste date către Microsoft? Află că da, și face asta în mod implicit, nu e nevoie să faci nimic, atâta timp cât la instalare ești de acord cu tot ce te întreabă și dai Next fără să clipești. Cu alte cuvinte, atunci când instalezi Windows-ul, dar și oricare alt software, este bine să fii foarte atent și să nu îți dai acordul chiar pentru orice.

Această funcție de keylogging a fost introdusă încă de la începutul Windows 10. Confidențialitatea pe acest sistem de operare a fost un subiect controversat încă de la lansarea sa, acum câțiva ani. Microsoft chiar a primit un avertisment din partea guvernului francez în această privință, de a stopa culegerea excesivă de date fără consimțământul utilizatorului.

Cum dezactivăm Microsoft keylogger în Windows 10

Conform Microsoft FAQ, pentru a nu mai permite Microsoft sau cine mai știe căror alte entități terțe de a folosi informațiile legate de ceea ce tastăm, în scopul îmbunătățirii serviciilor, trebuie să urmăm doi pași relativ simpli:

1. Mergem în Start, selectăm Settings > Privacy > General
2. Dezactivăm opțiunea “Send Microsoft info about how I write to help us improve typing and writing in the future” (Trimitecătre Microsoft informații despre cum scriu pentru a ne ajuta să îmbunătățim tastarea și scrisul pe viitor)

În caz că opțiunea despre care am scris mai sus a fost activă de la început, după dezactivare nu putem ști cu siguranță dacă Microsoft chiar a șters datele colectate. Ei promit doar că elimină asocierea între aceste date și identitatea utilizatorului.

Dar, după cum spuneam mai sus, colectarea de date fără consimțământul expres al utilizatorului tinde să devină o normalitate, așa că este foarte puțin probabil ca Microsoft să acționeze diferit. Așa că, dacă ești nevoit să utilizezi Windows 10, pentru a-ți proteja intimitatea, asigură-te că microsoft keylogger este dezactivat. Dar nu uita că Microsoft mai poate găsi și alte portițe prin care să afle ceea ce tastezi. O soluție mult mai rezonabilă ar fi utilizarea unei distribuții GNU/Linux precum Ubuntu, Linux Mint, Manjaro, openSUSE, Deepin etc. Oferta este cât se poate de diversă, fără costuri și lipsită de riscuri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one + fifteen =