Update critic – Așa instalezi cea mai recentă versiune de Flash Player pentru Linux-ul tău

0
adobe flash pentru prieteni linux

O mișcare care încearcă să înlocuiască Flash Player-ul celor de la Adobe este în desfășurare de ceva vreme. Google, în calitate de lider autointitulat, se află în fața tuturor celor care doresc eliminarea totală a Adobe Flash Player din tehnologia prezentului și înlocuirea acestuia cu un produs open source, mult mai sigur și mai puțin consumator de resurse.

Din păcate…

Din păcate, pentru consumatorul de Internet din România și nu numai, doar câteva site-uri importante au renunțat la conținutul flash, în timp ce, cele mai multe continuă să îl folosească masiv. Am putea spune că Flash Player-ul moare și se predă greu.

Dincolo de efectele benefice ale măsurii de eliminare a Adobe Flash Player, dar și de încurajările primite, utilizatorii Linux din întreaga lume se văd în imposibilitatea de a mai folosi în condiții decente browserul/sistemul de operare și de a-și asigura securitatea sistemului de operare. Vă supunem atenției o poveste reală a unui utilizator Linux al cărui PC se dă de ceasul morții atunci când rulează un astfel de conținut. Și noi, în varii ocazii, ne-am confruntat cu astfel de neplăceri care pun la pământ computere mai slăbuțe ca și dotare dar și nervii multora.

Utilizatorii Linux

Pentru utilizatorul diverselor distribuții GNU/Linux, conținutul flash dă mari bătăi de cap deoarece acestea folosesc o versiune mult prea veche a Adobe Flash Player. Nu este voia lor ci rezultatul unei politici discriminatorii duse de forțe ostile Linux. Această situație se traduce prin fel și fel de neplăceri care, într-un final, duc la îngreunarea sistemului de operare.

Doar Google Chrome a reușit pe Linux, prin diverse artificii, să aducă și să întrețină Flash Playerul la zi. Celelalte browsere folosesc o versiune foarte veche a acestui produs, asta deoarece, cu ceva timp în urmă, Adobe a anunțat că nu va mai oferi actualizări pentru utilizatorii Linux. Motivul invocat ținea de numărul “redus” de persoane care folosesc Linux. Dacă acest număr vi se pare redus, atunci noi ne turnăm cenușă în cap…

În momentul renunțării la suportul pentru Linux, Adobe se afla pe cai mari, se visa nemuritor. Vremurile tot mai potrivnice se pare că i-au determinat pe mai marii companiei să își revizuiască atitudinea grosolană față de Linux și față de cei care îl folosesc. Și uite așa, războiul dintre grei aduce zecilor de milioane de utilizatori Linux cea mai recentă actualizare a Flash Player.

Cum instalezi cea mai nouă versiune

Descărcarea și instalarea versiunii 24X a Adobe Flash Player, aceeași versiune existentă și pe Windows și MacOS, durează doar câteva secunde. Pentru ca operațiunea să fie încununată de succes, procedează urmând pașii de mai jos.

1. Întâi de toate, te asiguri că descarci de aici versiunea corectă pentru distribuția ta. Poți alege între aceste pachete: .apt (pentru Debian, Ubuntu și distribuțiile bazate pe acestea), .rpm (pentru openSUSE, Fedora și Mandriva), .yum sau .tar.gz.

2. Poți opta ca fișerul să fie descărcat ori deschis direct cu aplicația de instalat programe. Recomandăm instalarea directă a fișierului, folosind installerul de aplicații disponibil pe orice distribuție Linux. După instalare, se recomandă restartarea browserului web.

Avantaje

Aducerea la zi a versiunii de Flash Player existentă pe distribuția ta Linux este esențială din punct de vedere al securității. În fond, cu toții știm cât de periculos este să folosești un program neactualizat, la ce riscuri de securitate te expui. Nu în cele din urmă, vei constata că nu vei mai fi deranjat de fel și fel de notificări care te anuță să faci update de Flash Player dar și faptul că browserul nu va ma rula sacadat sau împiedicat atunci când rulează un astfel de conținut.

Descarcă de aici

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here