Ai Blackberry, tabletă, telefon cu Android sau dispozitiv cu Symbian? Fii pe fază, ești în pericol!

0
pentru prieteni attention

Posesorii de dispozitive Blackberry sau de telefoane care încă rulează Symbian, dar și cei care dețin o tabletă sau un telefon inteligent cu Android au un motiv de îngrijorare. Conform BBC (vezi aici) (British Broadcasting Corporation) și PC World, în sistemele de operare mai sus amintite poate exista o aplicație ascunsă, denumită Carrier IQ, care te spionează la greu. Deși știrea este de la sfârșitul lui 2011, moment în care a declanșat un adevărat scandal, problema se pare că persistă. În prezent sunt pline forumurile și site-urile de specialitate de sfaturi despre modul în care poate fi înlăturată această aplicație.

Așa de serios este subiectul încât mai multe companii care oferă soluții de securitate, printre care și compania românească BitDefender, au dezvoltat aplicații care să înlăture Carrier IQ din dispozitiv.

Cel care a atras ateția asupra aplicației a fost Trevor Eckhart, un cercetator în domeniul securității. Trevor a scris pe blogul său detaliile scandaloase – vezi aici. Acesta a realizat o serie de teste asupra unor programe care funcționează în background și a concluzionat că aplicația mai sus amintită poate fi configurată în așa fel încât să spioneze posesorul dispozitivului. Aplicația monitorizează și înregistrează toată activitatea utilizatorului, de la tot ceea ce descarcă la tot ce tastează, de la site-urile vizitate la aplicațiile instalate, de la continuțul sms-urilor până la locația în care se află. Cu alte cuvinte, înregistrează destule, cam tot de fapt.

Site-ul dezvoltatorului, o companie din Silicon Valley, susține că aplicația nu face altceva decât să diagnosticheze problemele de semnal și de rețea, fiind folosită în acest sens de operatorii de telefonie mobilă. În tabăra opusă sunt destule voci care acuză diverse agenții americane că s-ar afla în spatele aplicației acuzate că spionează.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here