Ai Smart TV? Află la ce riscuri te expui

1
Ai Smart TV? Afla la ce riscuri te expui

Evoluție fără precedent

Trăim într-o epocă în care informația circulă cum n-a mai făcut-o nicicând. Computerele, telefoanele mobile și alte dispozitive “smart” schimbă între ele cantități de informație de neconceput cu câțiva ani în urmă, la viteze apropiate de cea a luminii. O lume invizibilă, un univers virtual unde se desfășoară mare parte din existența noastră a fost creat. Suntem martorii unei perioade în care tot mai puține informații scapă fără a fi înregistrate de mașinăriile din ce în ce mai inteligente care ne înconjoară și ne fac viața poate mai plăcută, mai ușoară, greu de spus.

De la confort la dependență

Cert este că devenim din ce în ce mai dependenți de tehnologia “inteligentă”, de mulțimea de facilități pe care aceasta ni le pune la dipoziție, fără de care cu greu am putea face față solicitărilor din lumea prezentului, unde informația de calitate înseamnă, mai mult ca niciodată, putere.

Telefoanele mobile au fost primele dispozitive a căror denumire a primit prefixul “smart”, producătorii lor valorificând din plin nevoia acută a omului contemporan de a se informa. Profitul uriaș care se întrevedea la orizont a declanșat o adevărată goană a inovației și a dezvoltării tehnologice, accentuată de concurența între producători. Astfel, computere care în trecut ocupau o sală întreagă au fost făcute să încapă în buzunarele fiecăruia dintre noi.

După telefoane, următoarele dispozitive care au devenit “smart” se pare că sunt televizoarele. Tot mai multe dintre ele rulează sisteme de operare complexe, se pot conecta la Intenet, dispun bineînțeles de spațiu de stocare, microfoane, camere video etc. Au devenit, de fapt, computere. Unele dintre ele oferă funcții avansate precum recunoașterea vocală și/sau facială prin intermediul microfoanelor și/sau camerelor video încorporate.

Cei mai buni spioni

Despre smartphone și laptop (mai ales dacă are microfon și cameră, cam toate au, pentru că ne dorim asta) se știe că sunt sau pot deveni spionii perfecți care ne țin companie neîncetat. Chiar dacă nu sesizăm asta, viața noastră privată, intimitatea, tind să devină poveste. Fără să ne dăm seama, suntem tot timpul monitorizați, aproape tot ce facem și ce spunem, locul și momentul, pot fi înregistrate. Mai grav este că aceste înregistrări nu sunt făcute doar de hacker-ii X sau Y sau de autorități, ci chiar de către producători de dispozitive sau dezvoltatorii de software, sub pretexte bine gândite, care scot întotdeauna în evidență siguranța sau beneficiul nostru, al utilizatorilor. Trebuie să ne cunoască preferințele și stilul de viață pentru a ne oferi experinețe cât mai plăcute prin intermediul dispozitivelor pe care le comercializează, spun marii producători.

Unul dintre acești producători care măcar recunoaște deschis că își spionează utilizatorii este Samsung. În cazul ultimelor modele de Smart TV pe care le-a scos pe piață, producătorul sud-coreean pune la dispoziția utilizatorului noua sa politică privind confidențialitatea. Potrivit acesteia, utilizatorului i se aduce la cunoștință faptul că, în scopul îmbunătățirii funcției de recunoaștere vocală, televizorul poate înregistra conversațiile personale cu ajutorul microfonului încorporat și le poate transmite unor companii terțe.

Totul este bine ascuns la vedere și unanim acceptat

Conform site-ului infowars.com, un material de 46 de pagini reprezentând politica de confidențialitate, inclus în toate Smart TV-urile Samsung achiziționate, afirmă că tehnologia de recunoaștere a vocii “poate captura comenzile vocale și textele asociate” pentru a “îmbunătăți caracteristicile” sistemului. Un rezumat al politicii de confidențialitate Samsung este publicat online pe site-ul companiei (click aici).

Utilizatorii, dacă se întâmplă să citească politica de confidențialitate, primesc următorul sfat care ar suna cam așa în traducere: “Vă rugăm să aveți în vedere că dacă cuvintele vorbite includ informații personale/sensibile, acele informații vor face parte din datele capturate și transmise către o parte terță, prin utilizarea de către dumneavoastră a Recunoașterii Vocale.”

Colectarea de material audio-video din viața personală a utilizatorilor se pare că este însă o practică relativ veche in cazul consolelor de jocuri. Spre exemplu X-Box Kinect de la Microsoft ce dispune și de cameră în infraroșu, poate înregistra cam tot ce face utilizatorul și transmite aceste înregistrări către Microsoft sau părți terțe.

Care sunt adevăratele costuri

Ceea ce se întâmplă în această privință îi face pe mulți să se îngrozească, gândindu-se la partea întunecată a evoluției tehnologice, ce pare să câștige tot mai mult teren în spatele culorilor și zâmbetului Ultra HD, 4K, 3D etc. al unei măști LCD/LED care poate să ne coste mult mai mult decât prețul din raftul magazinului. Dacă stăm să analizăm prezentul, ne dăm seama că multe dintre scenariile filmelor SF în care tehnologia, din proprie inițiativă sau folosită de entități rău voitoare, devine cel mai mare inamic al umanității, pot foarte ușor să devină realitate. O realitate cu un mare potențial de a depăși acele scenarii, realitate din care tot mai puțin percepem în mod direct, din moment ce am ajuns în situația de a plăti pentru a fi spionați. Nu ne rămâne decât să facem totul pentru a ține pentru noi ceea ce e al nostru, să ne informăm corect, să nu ne lăsăm distrași și să vedem ce va urma.

1 COMMENT

  1. Sincer, nu am citit articolul de la cap la coadă. Și știți de ce? Pentru că nu am văzut secțiunea sau titlul “Rezolvare” sau “Cum să vă protejați de…”. Pe lângă faptul că articolul nu este /este prost structurat, nu este altceva decât o propagare a unei idei paranoice, prin care, cineva, acolo, undeva, Te ascultă/ privește pe Tine, cel ce deții un Smart TV cu Android! Am și eu un Smart TV cu Android și la cât sex sălbatic am făcut în fața lui, pornit și oprit, ar trebui ca cineva să fi făcut deja bani pe seama mea și să mă văd pe RedTube sau Tube8 sau pe site-urile de specialitate! Să fim serioși și să gândim cu capul, nu cu curul, da? ????

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here