Care sunt șansele relansării Windows XP?

0
Cotton OS PENTRU PRIETENI

Mișcarea Nokia

Cine ar fi crezut că în 2017 Nokia va avea curajul de a readuce în prim plan unul dintre modelele de telefoane care au cimentat numele acestei companii? Criticii spun că versiunile din 2017 ale Nokia 3310 nu prea mai au nimic de-a face cu originalele și că, în mersul acesteia pe sârmă, compania a alunecat în gol. Indiferent de opinia unora sau a altora, sunt șanse mari ca Nokia să scoată bani frumoși de pe urma învierii uneia dintre legendele sale. Mare minune să nu pornescă din senin un curent retro în materie de telefoane, puternic împins de la spate de scandalurile de spionaj ale ultimilor ani. În fond, cine nu își dorește un pic de intimitate și simplitate…?

Microsoft …

Decizia Nokia ne-a dovedit că imposibilul poate deveni realitate, mai ales atunci când te aștepți mai puțin. Ce ne facem dacă Microsoft va dori să readucă la viață legendarul Windows XP? Nu puțini sunt cei care consideră XP-ul drept cel mai reușit produs al companiei, iar cota de piață a acestuia  a rămas destul de ridicată, chiar și acum, la câțiva ani de la renunțarea oficială la orice suport. Oare ce obstacol împiedică Microsoft să profite de pe urma nostalgicilor precum au făcut-o finlandezii?

Deși șansele sunt destul de mici, o excentricitate din partea Microsoft, care ar readuce în actualitate un Windows XP, varianta 2017, fardat și dichisit după ultimele standarde, dar cu spiritul intact, nu este imposibilă. Sunt momente în care compania are tendințele și simte nevoia de a dovedi tuturor, și mai ales sie însăși, că poate și vrea.

Tentația banilor pentru Microsoft este uriașă, cu toate acestea, considerăm că sunt mai mari șansele ca gigantul să pornească lucrul la o distribuție GNU/Linux proprie, decât să relanseze XP-ul. În fond, nu există niciun motiv pentru care și-ar mai lua în grijă încă o versiune de Windows, dat fiind faptul că nici cele ale momentului nu se simt prea bine. Tupeul cu care a grăbit, aproape impus, upgrade-ul acelor utilizatori de Vista sau Seven, ne arată că Microsoft nu prea mai are dorința de a ține atâtea versiuni de Windows în viață. Zvonurile, emise chiar de angajați ai companiei, care sugerează că folosirea Windows Seven ar fi periculoasă și că upgrade-ul la Zece ar fi cea mai bună alegere, dovedesc că, pentru o sută de dolari de utilizator, Microsoft este capabil să lovescă chiar în propria-i imagine. Bineînțeles, acest gest, ne arată și că gigantul ar fi capabil să reînvie un sistem de operare, doar pentru bani, pentru ca mai apoi să ceară upgrade.

Să nu neglijăm

Nu știu cine, dată fiind influența Windows Zece, ar mai putea să se întoarcă la ponositul XP. Este adevărat, a rulat foarte bine, asemeni unei distribuții GNU/Linux, dar factorul funcționalitate și desgin nu poate fi ignorat. Sub zodia Android, macOS, Ubuntu ori Windows Zece, pur și simplu XP-ul ar fi depășit, oricât s-ar încerca adaptarea mediului grafic și indiferent de tehnologia ce va rula sub capotă. Sincer, chiar dacă eu nu văd pe nimeni care ar folosi un dinozaur pe computer, asta nu înseamnă că acești excentrici nu există și că nu reprezintă o vacă numai bună de muls.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here