Câți utilizatori are Ubuntu? Aici afli răspunsul

0
concept ubuntu pentru prieteni pentruprieteni.com
sursa: https://www.behance.net

Pentru utilizatorii sistemului de operare Ubuntu, pentru fani sau pentru cei care cunosc câteva informații despre acest OS, până de curând reprezenta o enigmă numărul utilizatorilor. Nu poate nimeni nega că o mică umbră de interes asupra acestui subiect nu ar exista din partea multora. În fond, bătălia OS-urilor se dă în număr de utilizatori, iar un număr cât mai mare arată faptul că dezvoltatorii și-au atins scopul. Să nu uităm că Ubuntu este cea mai cunoscută marcă din lumea Linux, poate nu chiar cea mai apreciată, dar cu siguranță face legea în pătrățelul ei, iar interesul tuturor este legitim.

La buna păstrare a acestui secret, ne referim la necunoașterea numărului de utilizatori, contribuie din plin și Canonical, compania care dezvoltă OS-ul. Deoarece Ubuntu, asemeni majorității distribuțiilor GNU/Linux, nu cere, precum Android-ul sau Windows-ul, utilizarea unui cont atunci când sistemul este activat pentru prima data, este dificil să afli numărul exact al utilizatorilor.

De-a lungul timpului s-a speculat enorm pe această temă, un criteriu asumat de cei mai mulți atunci când au dorit să afle impactul sistemului, este cel al descărcărilor. Desigur, a-l descărca nu este același lucru cu a-l instala sau folosi. Poate cel mai important criteriu de care ar trebui să se țină seama este cel legat de actualizările sistemului. Afli rapid numărul de utilizatori dacă numeri câte sisteme de operare se conectează la server pentru a face actualizări. Din păcate, Canonical ne ține în ceață și la acest capitol.

Pe surse, din tabăra dezvoltatorilor, s-a ajuns la concluzia că aproximativ un miliard de oameni folosesc direct sau indirect acest OS. Suma pare, la prima vedere, ștințifico-fantastică iar denigratorii OS-ului nu au ezitat să arunce cuvinte grele. La o adoua privire, mai ales dacă luăm în considerare faptul că unii folosesc Ubuntu fără să cunoască acest lucru, prin simpla apelare la anumite servicii pe care acest OS le furnizează marilor companii din domeniul Internetului, cifra de un miliard pare plauzibilă. Să nu uităm că Ubuntu nu înseamnă doar un sistem de operare pentru desktop sau laptop, în ultimii ani acesta s-a extins considerabil ajungând ca în acest moment să fie utilizat pe tablete și telefoane mobile, în cloud, servere etc.

Cei de la Its Foss au realizat un clip de câteva zeci de secunde în care încearcă să mai risipească din ceață. Aceștia susțin, pe baza datelor cunoscute până acum, faptul că, direct, sistemul de operare Ubuntu este folosit de 60 de milioane de utilizatori în cloud, în timp ce versiunea 14.04 LTS a fost descărcată, doar în ziua lansării de peste 14 milioane de ori. În plus, peste 20 de milioane de dispozitive care au venit preinstalate cu Ubuntu au fost lansate doar în anul 2015. La toate acestea se mai adaugă și utilizarea indirectă. Rețele precum Pinterest, Reddit, Snapchat, Instagram, Netflix, Dropbox, Wikipedia, Walmart, Bloomberg, într-un mod sau altul, vă sunt aduse de Ubuntu. Și asta nu este tot.

Vă invit să vizionați clipul video apoi să ne trimiteți feedback. Mulțumim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here