Cel mai bun Linux al anului 2016

4
cel mai bun linux pentru prieteni pentruprieteni.com

O misiune deloc ușoară

O misiune deloc ușoară, care fără voia noastră ar putea provoca discuții aprinse, dar care trebuie neapărat îndeplinită. De la bun început, precizăm că acest articol reprezintă opinia echipei pentruprieteni.com, opinie bazată pe o intensă utilizare pe parcursul anului 2016 a mai multor distribuții GNU/Linux. Așadar, nu este o chestiune legată de un moft sau de preferințe, ci de practică, asa cum o vedem noi. Desigur, este posibil să supăram dar să și surprindem.

Cea mai bună distribuție există

Vreau să trecem din prima peste idea care sugerează că nu există cea mai bună distribuție. Răspundeți la această întrebare: poti să îți faci treaba, să fii productiv, poți să te distrezi folosindu-te de un Linux instabil, consumator de resurse sau fără suport multimedia ori pe care nu prea poți utiliza aplicațiile preferate? Evident, Nu.

Da, cea mai buna distribuție îți permite sa faci tot ce vrei, rapid și ușor, este solidă și rapidă. Cel mai important aspect este că sunt câteva distribuții care pot face toate acestea.

Ce am testat

Am folosit intens pe parcursul anului 2016 distribuțiile următoare: Ubuntu 16.04 LTS, Linux Mint 18, openSUSE 42.1, Solus OS, Zorin și Manjaro. Unele dintre acestea ne-au dezamăgit spre final. Nu știu de ce, dar pare a se fi instaurat un prost obicei prin grupurile de dezvoltatori. În momentul în care o versiune nouă este în pregătire, cea curentă dă semne de oboseală. Acesta a fost cazul openSUSE, Zorin, Manjaro și Ubuntu. Din acest motiv, al instabilității, le-am scos de pe listă.

Da, recunoaștem

Acest articol a fost plănuit de ceva vreme. Până nu de mult, lupta pentru cea mai bună distribuție s-a dat între openSUSE, Ubuntu, Solus și Linux Mint. Comportamentul recent, stângaci, al celei mai noi versiune de openSUSE, ne referim la 42.2, dar și micile probleme legate suportul pentru formatele proprietare, ne-a făcut să ne schimbăm favoritul. Așa se face că, odată Ubuntu zburat din joc datorită problemelor de consum exagerate dar și din cauza nefuncționării unor aplicații, fapt care nu face tocmai o impresie bună nou intraților în lumea Linux, au rămas Solus și Linux Mint.

Cei doi MARI

Solus ne face în continuare o impresie foarte bună. Ar putea lua locul oricărei versiuni de Windows sau oricărei distribuții GNU/Linux, este productiv, stabil și puternic. Cu toate acestea, Solus este insuficient maturizat. Mai este de lucru, ăsta-i adevărul.

Deși se trage din Ubuntu, Linux Mint este incomparabil o alegere mai înțeleaptă. Este gata funcțional imediat după instalare, nu consumă resursele pe care Ubuntu cu atâta sete le devorează, este superior din punct de vedere al stabilității și mult mai plăcut la utilizare. Singurul aspect negativ, una din marile probleme ale Linux Mint, ține de o oarecare rămânere în urmă la capitolul look. Demn de apreciat este faptul că Linux Mint 18 și-a depășit înaintașul la capitolul stabilitate, rapiditate și funcționalitate. Practic, Linux Mint ne-a permis pe parcursul anului 2016 să realizăm, fără bătăi de cap, activități care pe Ubuntu necesitau multă muncă, iar din acest motiv, considerăm că sistemul de operare Linux Mint 18 poate primi titlul de distribuția anului 2016.

4 COMMENTS

  1. Aceasta este și opinia mea: Linux Mint (17.3, 18, 18.1) cea mai bună distribuție. Am testat de-a lungul anului Ubuntu, Centos, Fedora, Netrunner, Kubuntu, Lubuntu, Linux Lite, Zorin, Deepin, Ubuntu Gnome 16.10, etc., etc…
    Într-adevăr: Ubuntu – mare consumator, Feodora, Centos – probleme cu pachetele, Zorin 12 – o mare dezamagire.
    Mai adaug alături de Mint și Ubuntu Gnome 16.10 – customizabil, funcționare aproape perfectă: rapid, stabil, sigur.
    Referitor la look-ul Mint: cu un pic de efort și imaginațîe se poate rezolva.

  2. salutari! sunt de de acord ca mint e una dintre cele (poate cea )mai buna distributie , insa nu am văzut sa incercati elementary os (cu toate ca e mult mai populară și matura decât solus) 🙁

  3. Folosesc Linux Mint de la versiunea 17. Ultima versiune, 18.1, va deveni cu siguranta pentru incepatori, cel mai utilizat sistem de operare bazat pe Linux.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here