Cele mai mari companii din lume folosesc servere Linux. Care este motivul?

0
GNU+Linux

Începuturile

Linux-ul și-a început existența într-un centru de date, ca o alternativă mai puțin costisitoare la UNIX. La acea vreme, sistemele de operare UNIX dominau piața datorită faptului că erau performante, rezistente și deosebit de stabile. Pe de altă parte, erau foarte scumpe și rulau doar pe anumite elemente hardware.

Evoluția

Însă, cu timpul, multe dintre utilitarele și aplicațiile dezvoltate pentru platforma UNIX au fost portate pe Linux. Astfel, odată ce Linux a început să ruleze servicii precum Apache, este de la sine înțeles că acel nou sistem de operare l-a înlăturat pe cel care a inspirat crearea sa. Un mare avantaj consta în faptul că Linux funcționa pe hardware obișnuit X86. Astfel, a devenit mult mai simplă instalarea sa pe servere, la costuri mult mai mici decât cele de la Sun Microsystems, Silicon Graphics sau alți distribuitori UNIX.

În zilele noastre, Linux-ul este în continuare un concurent puternic, mai ales în domeniul serverelor, dar nu numai. Pentru a înțelege motivul acestui loc privilegiat pe care îl ocupă, trebuie să înțelegem mai bine ce înseamnă Linux-ul.

Ce este Linux-ul?

Linux este, la origine, un kernel similar celui UNIX, dar free și open source. A apărut în 1991, iar Linus Torvalds, creatorul său, continuă să mențină proiectul. Posibilitatea de a utiliza librăriile și aplicațiile GNU a adăugat un plus de utilitate kernelului și a determinat numeroși utilizatori să îl adopte, pentru ca apoi să-și aducă și ei contribuția la proiect. În acest mod, Linux-ul a crescut rapid, atrăgând și mai multă atenție. A ajuns să gestioneze majoritatea centrelor de date din lume, dar și unele dintre cele mai importante aplicații și servicii de care depinde funcționarea Internetului. De asemenea, foarte multe servicii de cloud folosesc Linux ca și sistem de operare. dar kernelul Linux nu s-a limitat doar la această sferă, ci s-a extins, pătrunzând în casele fiecăruia prin intermediul sistemelor de divertisment, al automobilelor și al dispozitivelor mobile. Îl găsim cam peste tot.

Gratuit

Încă de la început, Linux a fost extrem de atractiv din perspectiva prețului. Trebuie să recunoaștem că atâta timp cât este gratuit, puțini îi pot face concurență. Iar kernelul Linux și-a păstrat această caracteristică datorită GPLv2 (GNU General Public License version 2). Apoi, multe alte proiecte care s-au grupat în jurul său au folosit același tip de licență open source.

Stabil

Pe măsură ce a crescut numărul liniilor de cod din kernel, s-a extins și comunitatea de dezvoltatori și utilizatori care iau contact cu el. Acești indivizi pasionați au petrecut nenumărate ore descoperind și corectând bug-uri care inițial amenințau stabilitatea sistemului în anumite situații de utilizare.

Portabil

în prezent, kernelul Linux suportă majoritatea arhitecturilor hardware și periferice din lume. Este adăugat mereu suport pentru dispozitivele nou apărute, dar nici cele mai vechi nu sunt lăsate în urmă.

Sigur

Din același motiv care-i conferă stabilitate, Linux rămâne cel mai sigur kernel existent. Când se descoperă o vulnerabilitate, aceasta este rapid înlăturată. Datorită similarității sale cu UNIX, Linux este încă de la început un sistem de operare multiuser, aspect care permite implementarea unui sistem mai strict de permisiuni și control al accesului, atât pentru useri cât și pentru aplicații. Deși nu este imposibil, Linux-ul nu a reprezentat o motivație atât pentru potențialii atacatori.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here