De ce fug românii de Linux

2

Sunt multe

Comoditatea, lipsa informării, spiritul de turmă, aroganța, ignoranța și zecile de milioane de dolari investiți de Microsoft de-a lungul timpului în publicitate, acestea ar fi principalele motive identificate de noi, motive care explică reticiența multor români față de sistemele de operare bazate pe GNU/Linux. Am putea spune că, deși este folosit chiar de serviciile secrete și duce în spate Stația Spațială Internațională, Linux-ul nu este la fel de bun și pentru românul simplu și nici pentru autorități.

Tot cetățeanul

Dacă în cazul “autorităților” fenomenul este ușor explicat prin sistemul monstruos de șpăgi care a promovat în instituțiile statului un anume sistem de operare, în cazul omului simplu lucrurile sunt, orecum, mai complicate. Cel care pierde, în final, este statul român, adică cetățeanul. Cetățeanul este obligat să plătească zeci de milioane de dolari pe licențele sistemelor de operare, când ar putea să nu dea un leu, din moment ce avem alternative gratuite.

În întreaga lume, din considerente de siguranță și economice, există, la ora actuală, un trend al renunțării la Windows în favoarea distribuțiilor GNU/Linux. Din păcate, în România, nimeni din structura de decizie a statului nu vrea ca această evoluție să fie văzută.

Românul simplu

Trecând peste faptul că, deși avem destui specialiști și olimpici în informatică, pentru românul simplu, în general, un sistem de operare nu pare deloc un subiect de discuție interesant. Sunt milioane de români care, chiar dacă au un computer în casă, nu îl folosesc decât pentru a asculta muzică pe YouTube sau pentru a accesa Facebook. Aceștia confundă Internetul cu Facebook și YouTube.

Partea și mai gravă constă în faptul că acest comportament este specific și foarte multor tineri care folosesc, în mare, computerul exact pentru aceleași scopuri, eventual pentru a juca jocuri, a descărca filme sau softuri piratate de pe torrent și, destul de rar, pentru alt tip de activități cu adevărat productive. Deși pot face căruțe de bani cu un pic de talent și implicare, tinerii noștri nu au așteptări prea mari de la ei în acest domeniu.

Ce mai contează

Cu toate că stăm extrem de prost la aceste domenii de interes, rar găsești în România un computer care să nu ruleze un Windows 8, 10 sau 7, în cea mai mare parte, piratat, adică furat. Si, desi pe Linux, în calitate de utilizator simplu sau de expert, faci acelasi gen de activități ca pe Windows, românul este reticient. Se pare că nu contează pentru nimeni că un Linux-ul este gratuit și legal, că arată mai bine, că nu implică niciun fel de cost, că este un ecosistem cu mult mai sigur decât Windows-ul, că rulează mai rapid, că aduce tehnologii mai noi și că este cel puțin la fel de productiv ca și Windows-ul, dar mai logic și ușor de modificat decât acesta. Oare de ce?

Secret?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că milioane Jde computere din țara asta rulează o copie piratată de Windows, care colcăie de viruși și reprezintă o adevărată bombă pentru utilizator, care, mai nou, a prins și gustul cumpărăturilor online. Și, ca de fiecare dată, pentru a nu fi depistat și eliminat de Microsoft, Windows-ul este lăsat neactualizat, asta pe lângă faptul că foarte mulți români habar nu au ce este și cu ce se mănâncă un antivirus, iar cei care au instalat unul nu l-au mai actualizat cam de la instalare.

Deși rulează Linux-ul prin Android și îl laudă strâmbând din nas la telefoanele cu Windows 8 sau 10, Linux-ul nu are același succes pe desktop-uri. Desigur, sistemele de operare Linux, fiind gratuite, nu își permit să cumpere minute de publicitate la televizor sau la radio, singura lor modalitate de a se promova fiind prin satisfacția utilizatorului.

Problema vine și de la magazinul care îți vinde un laptop sau un desktop. S-a creat o adevărată industrie neagră în acest domeniu. Pentru o sumă de bani, clientul, în foarte multe cazuri, este asigurat că i se va mai instala pe sub masă si o copie de Windows, deși acest fapt este ilegal și ambii riscă dosare penale si amenzi usturătoare. Vânzatorul, în loc să deschidă ochii clientului și să îi prezinte și alternativa gratuită, preferă să îl mintă prin omisiune. Sistemul astfel creat este foarte profitabil dacă este să ținem cont de cât de des un Windows are probleme și este dus la doctor, adică tot la vânzător. Alți bani, altă distracție.

Să le luăm pe rând

Indiferența

Degeaba spui multor români că Linux Mint, (Ubuntu, Solus, Deepin etc.), spre exemplu, este mai sigur, mai rapid, mai elegant, mai stabil si mai logic decat Windows 7 și că poți face tot ce vrei folosindu-l. Pe mulți îi pierzi imediat ce începi să le dovedești că ai dreptate. Aceștia preferă, fără să aibă vreo explicație logică, să reinstaleze la un număr de luni copia piratată de Windows sau să plătească “băieții” să facă acest lucru, să piardă zile întregi cu actualizarea sistemului de operare, cu devirusarea, cu întreținerea acestuia, cu statul la mila computerului atunci când îți este vremea mai dragă. Cred că în cazul multora, indiferența este cel mai mare dușman.

Comoditatea și ignoranța

Comoditatea, glazurată cu ignoranță, este un blestem pe capul multora. Din trei mișcări și-ar putea îmbunătăți standardul de viață, dar ignoranța și comoditatea îi împiedică să caute alternative la Windows. De ce să piardă vremea să se adapteze la un sistem de operare nou care, între noi fie vorba, este foarte intuitv și logic, de ce să citească ceva despre el sau să îl testeze. Mai bine pierde vremea stând pe Facebook și înjurând virușii care trimit mesaje porno prietenilor. Dacă comodul și ignorantul mai este și tânăr, este și mai grav, deoarece incapacitatea de a se adapta nu îl mai recomandă pentru un eventual loc de muncă.

Aroganța/fudulia

“Păi oare cum să nu aibă ultima versiune de Windows? Ce, este el mai prost decât alții…”, că doar e mare “jmecker”. Aceasta este mentalitatea multora. Din păcate, un “jmecker” care risca multe. În plus, cum să spună românul vecinului de apartament că el rulează un Linux gratuit, când vecinul tocmai se laudă că a “spart” 80 de lei pentru instalarea ultimei copii mega piratate și virusate de Windows 8. Pai om “ie iel”?

Spiritul de turmă

“Pai dacă toata lumea folosește Windows-ul, eu ce am, îs mai prost…?” Cam ăsta ar fi argumentul suprem al multora. Din păcate, spiritul de turmă nu a adus decât plafonare și rămânere în urmă.

PS: unul dintre cele mai tari argumente pe care le aud împotriva Linux-ului este că suita Adobe nu funcționează complet, încă, pe Linux. Toți românii, chiar și țața Marghioala de peste deal, din râpă, au devenit, peste noapte, experți în Photoshop și asta îi doare cel mai mult pe cei care nu vor să instaleze Linux-ul.

PS2: Au trecut 27 de ani de la revoluție și nu mai putem avea drept scuză a înapoierii noastre vitregiile sistemului comunist, problema este la noi și, din păcate, enorma majoritate a populației nici nu conștientizează că are această problemă.

Vă place?

 

2 COMMENTS

  1. Problema cea mai mare este sistemul de învățământ întoxicat de M$ … au dat gratis Windows DOAR ca să creeze dependența ! … Dacă s-ar învăța și LINUX în școală ar fi un prim pas !

  2. Ai uitat motivul principal: aplicatiile. Chiar daca sunt la fel de piratate ca si Windows-ul, aplicatiile pe care le vor utilizatorii de desktop rareori ruleaza si pe Linux. Nu, WINE nu e o solutie, iar aplicatii echivalente in general nu ii multumesc (pentru o varietate de motive, care ar putea duce la un intreg articol, comparabil ca lungime). Oamenii nu folosesc calculatorul pentru ca vor un sistem de operare, ci pentru ca vor acces la anumite aplicatii.
    Bineinteles, mai e si motivul suportului hardware, unde situatia nu o mai fi la fel de proasta ca acum 5-10-15-20 ani, dar tot nu ai garantia ca orice dispozitiv ai cumpara din magazin merge “out-of-the-box” in Linux (si aici se poate discuta indelung despre motive si “vinovati”).
    PS: comentariul de fata e scris de pe laptopul meu ce ruleaza Linux de la cineva cu ani de experienta in comunitati FOSS.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here