Milioane de români riscă amenzi, dosare penale și închisoare

1
merita 4 ani, pentruprieteni.com, linux pentru prieteni

În fiecare zi facem o alegere și ne asumăm nu doar beneficii, ci și consecințe. Ei bine, folosirea unui sistem de operare gen Windows, te poate, în anumite condiții, băga direct la pușcărie. Care sunt acele situații ce te pot trimite după gratii, asezonat, după caz, și cu o amendă?

Acest articol nu urmărește să victimizeze o companie enorm de bogată care folosește câteva practici suspecte, ci să îi trezească pe cei care, cu sau fără intenție, comit o faptă ce îi poate face șantajabili. Iar când secretul vostru este știut de alții, atunci nu mai intervine norocul, ci legea. Mai grav este, dragi deținători de Windows piratat, că ignorați complet alternativele, cu riscul de a vă pune în pericol. Merită, oare, 4 ani din viață?

Răspunsul este simplu de dat și cunoscut de marea masă a românilor. Folosirea unui sistem de operare piratat pe computerul tău poate, dacă autoritățile află acest lucru, din greșeală sau de la un binevoitor, să îți producă acestă surpriză neplăcută și marcantă.

Nu există deținător de computer în țara asta să nu fi auzit că Windows-ul nu este gratis și că dacă alegi să îl folosești trebuie să plătești o sumă, deloc neglijabilă, pentru a avea acest drept legal. Dacă alegi să îl piratezi și să îl instalezi pe computerul tău, atunci încalci legea. Este ca și cum ai intra într-un magazin și ai lua de pe raft un costum de 2500 de lei și l-ai folosi fără să îl plătești. Parcă se numește furt, corect?

Câți dintre români au ales să cumpere licențe de utilizare pentru sistemul de operare pe care îl folosesc sau pentru aplicațiile folosite și care nu sunt gratuite?

Dacă ești posesor de computer (desktop, notebook, laptop, netbook) și ai instalat pe acesta un sistem de operare piratat, atunci riști dosar penal și, în final, închisoare. Legea Drepturilor de autor este extrem de clară.

Art. 139^9

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator în oricare dintre următoarele modalități: instalare, stocare, rulare sau executare, afișare ori transmitere în rețea internă.

Art. 139^8

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă punerea la dispoziția publicului, inclusiv prin internet sau prin alte rețele de calculatoare, fără consimțământul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricanților de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual.

În România, în prezent, ponderea sistemelor de operare piratate este uriașă. Teoretic, deținătorii acestora riscă amendă și/sau închisoare. Acum, să nu îmi spuneți că majoritatea nu știau că licența unui Windows te face să intri în legalitate, problema este că acesta costă puțin cam mult, iar românul nu are bani. Asta ar fi o scuză bună dacă nu ar fi existat și alternativa. Alternativele sunt nenumărate, dar continuă să fie pe deplin ignorate de aproape toți românii, chiar dacă sunt legale, gratuite, mai eficiente, mai rapide și mai sigure decât un Windows. Pentru a citi despre alternative, accesați secțiunea Distribuții GNU/Linux.

1 COMMENT

  1. Smartphone-urile vor înlocui în curând orice sistem de operare,lăsînd in desuetudine așa-zisa piraterie…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here