Mobilizarea!!! Cere LibreOffice în educație! Cere economii la buget și libertate!

0
libre office 5 pentru prieteni pentruprieteni.com

Un grup de români responsabili a venit cu o propunere foarte practică și aducătoare de mari benefiicii, pe care au postat-o pe site-ul maisimplu.gov.ro. Este de prisos să mai precizăm că, dacă propunerea ar fi pusă în practică, aceasta ar duce la realizarea unor însemnate reduceri de cheltuieli la bugetul de stat, bani care ar putea fi investiți, spre exemplu, în sectorul sănătății. De asemenea și fenomenul corupției ar fi drastic redus. Propunerea acestora este în legătură cu introducerea suitei LibreOffice și al altor programe libere în educația din România.

Probabil cunoașteți faptul că în școlile din țara noastre, dn motive niciodată explicate pe îndelete, se preferă folosirea suitei Microsoft Office. Totul ar fi mai mult decât OK dacă costurile de licențiere plătite de statul român nu ar fi însemnate și dacă nu ar fi existat suita office, open-source, gratuită, LibreOffice. Aceasta este similară Microsoft Office, doar că nu costă nimic și este folosită de instituții prestigioase, cât și de companii din întreaga lume.

Iată ce susțin inițiatorii proiectului

În programa școlară cel mai mare accent este pe învățarea unei suite Office pentru elevi, unde pe piață există practic două alternative, Microsoft Office și LibreOffice. Există și multe alte suite office, dar doar aceste două acoperă toate necesitățile impuse de programa școlară.
Propunerea mea ar fi ca în afară de Microsoft Office, elevi/profesorii să poată alege și LibreOffice ca o alternativă, să se creeze subiecte de examene și pentru suita LibreOffice și să fie reglementat clar care sunt opțiunile elevilor la examene de bacalaureat și competențe digitale.

Introducerea a lui LibreOffice în educație ar putea fi primul și cel mai important pas spre o educație bazată pe sistem informatice libere, care ca costuri tinde spre zero, fiindcă LibreOffice este complet liber și gratuit, este disponibil în limba română, există foarte multe materiale educaționale pentru el, care prin simpla traducere sunt deja disponibile, și nici actualizarea subiectelor nu necesită foarte mult efort.
În afară de suita de birou ar fi preferabil să fie emis o reglementare clară despre programele utilizate în educație.
Ex:
https://docs.google.com/document/d/1N0G0OgwrYS6fg7Fcy2g141QG_2V6n_vfX-HscvcorZA/edit?usp=sharing

CUM TE POȚI IMPLICA?

Pentru ca această propunere să intre în atenția guvernului este necesar ca numărul de voturi să fie cât mai mare. Acestea trebuie să treacă de un anumit prag pentru a ajunge pe masa unor persoane competente. La data redactării acestui material această propunere a fost votată de 100 de ori, obținând o notă de 4,93.

Practic, tot ce trebuie să faci este să votezi propunerea (Ar fi indicat să îi dai punctajul maxim) și apoi să distribui materialul pentru ca informația să ajungă la cât mai mulți! Este nevoie de implicare! Să dovedim că suntem uniți și puternici!

Click aici pentru a vota propunerea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here