O distribuție în criză – Ubuntu

0
pentru prieteni logo facebook

De la o extremă la alta

Ubuntu pare a trece prin schimbări radicale, cauzate de decizii luate busc de Canonical, taman când planurile începeau să se concretizeze. Se sucește totul cu 180%, aparent se regăsesc vechile origini și se întoarce privirea spre comunitatea Linux.

Brusc, Canonical nu mai dorește ca Ubuntu să facă notă discordantă, vrea să se împace cu toată lumea și să își dea comunitatea jos din cap, să se pregătească pentru viitor. Oare a câta oară este mimată colaborarea și sunt anunțate noi obiective? Pentru orice om cu picioarele pe pământ, capabil să vadă dincolo de vorbe, adică faptele, deciziile celor de la Canonical nu miros prea bine. Nu sunt semnul unei crize, ci urmele unor pași din care cineva câștigă notorietate și bani. Astfel de tactici s-au folosit în trecut și se vor folosi și de acum în colo.

Nu trebuie să vedem la alții ceea ce sperăm noi să fie

Canonical este o companie, și nu una oarecare, cel puțin pentru Linux, al cărui obiectiv final îl reprezintă profitul. Într-o astfel de companie, deciziile nu se iau brusc, poate doar dacă este condusă într-un mod iresponsabil, ceea ce nu este cazul aici. În fapt, nu pot decât să apreciez măiestria și sângele rece de care au dat dovadă cei de la Canonical, cu riscul de a pune Ubuntu în pericol, de a lovi comunitatea Linux și de a-și sabota imaginea proprie. Au vândut publicului multe vise și le-a ieșit, s-au folosit de emoții pentru a-și promova un produs și au scos rapid din atenția publicului un mare și rușinos eșec. Fac politică și cunosc bine marketingul. Acum, vor lua de-a gata Gnome 3 și vor încerca să facă bani, se vor strădui să ascundă, cât de mult pot, faptul că Ubuntu nu se simte prea bine.

O distribuție în criză

Nimeni nu neagă progresul ultimilor ani, chiar dacă, de cele mai multe ori, părea că cineva, în mod voit, ține Ubuntu pe loc. Faptul că dezvoltarea Unity8 era în urmă cu câțiva ani, tot mai desele perdele de fum născocite pentru a acoperi neîmplinirile, alte decizii greșite, vizibile și de pe Pluto, care s-au materializat în lansarea unui OS pentru mobil, pe platforme incapabile din punct de vedere tehnic, deschiderea unor proiecte deși era evident că nici cele vechi nu au fost terminate, nerezolvarea unor probleme pe Unity 8, ținerea platformei în urmă din punct de vedere grafic și funcțional, plus alte excentricități care enervau la culme utilizatorul, erau tot atâtea indicii care sugerau că Ubuntu este în criză. Din câte se pare, nimeni nu dorea să rezolve crizele.

Alții cum pot?

De fapt, care o fi scopul Canonical pentru Ubuntu? Sunt atâtea distribuții, dezvoltate de un grup restrâns de persoane, care plac prim modul în care sunt concepute, simt prezentul și rulează. Oare cum doi, trei oameni pot face munca unei companii? Cred că nu este vorba de putere, ci de interese reale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here